Slastne pregrehe z malo kalorijami pospešeno kurijo telesno maščobo

26.2.2021 | 12:40

Avokado in skuta (Dreamstime)

Avokado in skuta (Dreamstime)

Za zdravo in uravnoteženo dieto ni pomembno samo to, da znamo sestaviti zdrave obroke, temveč je ključnega pomena tudi tisto, kar jemo med njimi. Prva izbira prigrizkov med obroki namreč lahko ključno prispeva k uspešnosti hujšanja. Tu smo izbrali nekaj okusnih predlogov, s katerimi lahko brez slabe vesti popestrite svoj jedilnik.

AVOKADO IN SKUTA

Za avokado velja, da je bogat vir telesu prijaznih maščob. Ker je sadež, pa se ponaša tudi z vsemi prednostmi sadja. Če vzamete polovico izkoščičenega avokada in prostor, kjer je bila koščica, napolnite z manj mastno skuto, dobite beljakovinsko, vlakninsko in maščobno bogat prigrizek z največ dvesto kalorijami.

TUNINA IN POLNOZRNATI KREKERJI

Če morda niste ljubitelj mlečnih izdelkov, je dober vir beljakovin lahko tunina. A pomembno je, da gre za tunino v lastnem soku. Ne samo da je tunina dober vir beljakovin, je tudi bogata z maščobnimi kislinami omega 3. V kombinaciji s polnozrnatimi krekerji pa prigrizek dobi tudi vlakninsko dodano vrednost. Konzerva tunine in šest polnozrnatih krekerjev bo zadostovalo dvesto kalorijam.

JABOLKO IN MLEKO

Ko govorimo o prigrizkih, je sadje vedno dobra izbira. Kadar pa želimo, da to sadje dobi še izjemno shujševalno vrednost, je dobro izbrati tisto vrsto sadja, ki je bogata z vlakninami, in ji dodati še malo beljakovin. Jabolko je izjemen vir vlaknin, prav tako je bogato s pomembnimi vitamini. Če mu dodate še nekaj mleka ali navadnega jogurta, si boste pripravili malico, ki ne bo samo zdrava in bogata z vlakninami ter beljakovinami, temveč bo tudi kalorično povsem sprejemljiva.

POLNOZRNAT TOAST S HRUŠKOVIM NAMAZOM

Čeprav se sliši precej fino, gre za okusno in povsem preprosto jed. Hruško razrežete na kockice in jim dodate nasekljane orehe. Vse to zmešajte z nekaj žlicami skute, da dobite čvrsto mešanico, ki jo nato nanesete na polnozrnat toast. Vitamini, vlaknine, beljakovine in esencialne maščobe, vse to pa nadgradi srečni hormon serotonin, ki je v orehih.

ŠPARGLJI IN JAJCA

Spet gre za klasično kombinacijo vlaknin in beljakovin, le da tokrat nastopajo v nekoliko bolj prefinjeni različici. Šparglji niso le zelena zelenjava, bogata z vlakninami, temveč veljajo tudi za razstrupljevalno živilo. Jajce – zlasti trdo kuhano – pa že od nekdaj velja za eno najbolj hranljivih živil.

SMUTI IZ JAGODIČEVJA

Jagodičevje že tako velja za super sadje, saj je bogato z antioksidanti. Če mu dodamo še malo medu in grški jogurt, dobimo proteinski prigrizek, ki je antioksidantska bomba, vse skupaj pa odtehta manj kot dvesto kalorij.

RŽENI KISLI KRUH S PREKAJENIM LOSOSOM

Za sladokusce in posebne priložnosti je tu še nekoliko bolj posebna različica prigrizka, ki bo prav tako poskrbela za zadosten vnos vlaknin, beljakovin, maščobnih kislin omega 3 in preostalih vitaminov. Polnozrnati rženi kisli kruh premažite s hrenovim namazom in čez položite rezine prekajenega lososa. Po želji lahko kruhke obložite še s poljubno zelenjavo.

HRUŠKA Z RIKOTO IN CIMETOM

Tudi hruška slovi po vsebnosti vlaknin, poleg tega je odlična za čiščenje telesa. Če ji dodate še rikoto, ki je bogata z beljakovinami, in vse skupaj začinite z nekaj cimeta, dobite okusno in zdravo sladico, ki ne vsebuje veliko kalorij in s katero se boste sladkali brez slabe vesti.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava