Letošnji Ema in Evrovizija drugačni kot doslej

25.2.2021 | 12:30

Ana Soklič (STA)

Ana Soklič (STA)

Evrovizija, zlasti pa Ema, bosta letos potekali precej drugače, kot smo vajeni. Namesto tekmovanja za najboljšega slovenskega predstavnika, ki bi zastopal Slovenijo na Evroviziji, razvedrilni program TV SLO pripravlja t.i. okrnjeni covidni načrt, po katerem bo v soboto mogoče prisluhniti le skladbi, ki jo bo premierno zapela Ana Soklič.

Na letošnji Emi le ena skladba

Pevka, ki bi morala kot slovenska predstavnica na Evroviziji nastopiti že lani s pesmijo Voda, ko je nato tekmovanje zaradi epidemije covida-19 odpadlo, bo v Rotterdam odpotovala letos maja. Po pravilniku lahko namreč letos Slovenijo zastopa znova, toda z drugo skladbo. To bo javnosti prvič predstavila v soboto na prireditvi Ema. Šov bo obenem predstavil tudi priprave Ane Soklič na tekmovanje v Rotterdamu.

Letos so tako člani komisij za Emo izbirali zgolj pesem. Na javni razpis je prispelo 191 skladb, med katerimi sta končno skladbo izbrali dve komisiji. V prvem krogu so komisijo sestavljali dvakratna udeleženka Evrovizije, profesorica Darja Švajger, skladatelj in avtor zmagovalke pesmi Evrovizije 2007 Molitva Vladimir Graić ter Ana Soklič. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in glasbenik Matevž Šalehar - Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič. Člani komisije so poleg kakovosti skladb izbirali tudi na podlagi tega, katera pesem je pevki najbolj pisana na kožo.

Ana Soklič se je po izboru zahvalila vsem, ki so prispevali svoja avtorska dela. Z izbrano skladbo je zadovoljna, "upam, da boste tudi vsi vi," je dejala. "Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In ne, ni balada." je poudarila.

Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor številnih uspešnic, ki je med drugim sodeloval s pevko z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju, so namignili na RTV. Na portalu Evrovizija.com kot možnega avtorja omenjajo Američana Charliea Masona, ki je nekoč soustvaril uspešnico za Miley Cyrus, pisal pa je tudi pesmi za evrovizijske nastopajoče, med drugim je podpisan pod zmagovalno skladbo Rise Like a Phoenix, s katero je leta 2014 slavila Conchita. Mason je večkrat sodeloval tudi s slovenskimi glasbeniki. Za duo Maraaya je spisal pesem Here For You, je avtor pesmi Lovin' Me in pa It's Complicated feat dua BQL, sodeloval pa je tudi s Tino Maze, za katero je napisal besedilo za skladbo My Way Is My Decision.

Namesto novih imen in skladb spomin na stare legende in uspešnice

Kljub odsotnosti tekmovalnega dela pa si gledalci, kot zagotavljajo na RTV, v soboto lahko obetajo bogat program, ki bo posvečen 60. obletnici prvega nastopa nekdanje skupne države na tekmovanju za Pesem Evrovizije. To je bila tudi prva slovenska udeležba na tekmovanju, saj je bil avtor skladbe Neke davne zvezde velikan slovenske zabavne glasbe Jože Privšek. Skladbo je izvedla Ljiljana Petrović.

Pet let pozneje je na pesmi Evrovizije prvič nastopila slovenska pevka Berta Ambrož s skladbo Brez besed. Glasbo je napisal še en legendarni skladatelj, nedavno preminuli Mojmir Sepe, avtorica besedila je bila Elza Budau. Na Emi 2021 se bodo sprehodili skozi uspešne nastope Slovenije in nekdanje skupne države na pesmi Evrovizije.

Prireditev bosta vodila Lea Sirk in Nejc Šmit, ki sta se že pred šovom pošalila na račun drug drugega. Lea Sirk je dejala: "Želela sem si voditi Emo z visokim, postavnim, šarmantnim voditeljem. In dobila sem Nejca Šmita." Njen voditeljski kolega pa je povedal: "To bo moja druga Ema in ne moreta si biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, telefonskega glasovanja ne bo. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na Twitterju, saj Emo vodim z Leo Sirk."

Dogajanje v Rotterdamu pod strogimi zaščitnimi ukrepi, najverjetneje po scenariju B

Doslej je svoje predstavnike na Evroviziji že predstavilo nekaj držav. Tako bo denimo Hrvaško s skladbo Tick-Tock zastopala 22-letna Splitčanka Albina, ki je bila po pisanju portala Evrovizija.com na prvem mestu tako pri strokovni žiriji kot pri občinstvu, premagala pa naj bi celo priljubljenega pevca Tonyja Cetinskega. Albina bo neposredna tekmica Ane Soklič, saj bosta obe nastopili v prvem predizboru, ki bo 18. maja. V prvem polfinalu bodo poleg Slovenije in Hrvaške še Severna Makedonija, Belorusija, Litva, Švedska, Avstralija, Irska, Rusija, Norveška, Ciper, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija, Belgija.

Kot je razvidno iz predstavitev, bo na letošnji Evroviziji poleg slovenske in hrvaške pevke nastopila vrsta vokalistk. Tako bo Albanijo zastopala pevka Anxhela Peristeri, Romunijo Roxen, Ciper Elena Tsagrinou, Francijo pa Barbara Pravi, pevka srbsko-iranskih korenin, ki je zaslužna za kar nekaj francoskih evrovizijskih uspešnic.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo maja v Rotterdamu potekalo pod strogimi ukrepi zaradi epidemije. Organizatorji so izključili možnost, da bi 65. tekmovanje potekalo v običajnih razmerah ob številni publiki. Trenutni plan je t.i. scenarij B, ki predvideva občinstvo, a v zmanjšanem obsegu. Predviden je nastop vseh delegacij v Ahoy Areni, pri čemer bodo morali upoštevati fizično razdaljo. Če katera izmed delegacij ne bo mogla priti na tekmovanja, bo lahko sodelovala s posnetim nastopom. Scenarij predvideva tudi druge stroge ukrepe, vključno z rednim testiranjem na covid-19. Organizatorji imajo pripravljena še scenarija C in D, ki ju bodo uporabili ob morebitnem zaostrovanju ukrepov.

Rotterdam bo letošnjo Evrovizijo gostil po tem, ko je na tekmovanju v Tel Avivu leta 2019 zmagal nizozemski pevec Duncan Laurence s pesmijo Arcade. Lani je organizatorica, Evropska radiodifuzna zveza, tekmovanje prvič v zgodovini odpovedala zaradi izbruha koronavirusa.

Polfinala 65. Evrovizije bosta 18. in 20. maja, finale pa 22. maja. V predizborih bo tekmovalo 35 držav, deset najboljših iz vsakega pa se bo nato v finalu pridružilo petim t.i. velikim državam - Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji - ter gostiteljici Nizozemski, ki se v finale uvrstijo neposredno. Slogan letošnjega tekmovanja, ki ga bodo vodili že za lani predvideni Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager, bo v duhu časa - Let's open up again!

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava