DL: Mahal s sekiro in grozil - ''Živ ne grem v zapor''

21.2.2021 | 17:00

Janeza Koco so policisti iskali mesec dni. (Foto: PU Novo mesto)

Janeza Koco so policisti iskali mesec dni. (Foto: PU Novo mesto)

Po ponesrečenem vlomu v Kanižarici se je Janez Koca mesec dni skrival pred policijo – Ob prijetju se je upiral, mahal s sekiro in grozil policistom – Štiri leta in pol zapora se mu zdi preveč

Janez Koca, Bunka, kot mu pravijo v romskem naselju Lokve, je tisto majsko soboto v rokah držal lep kupček zlatnine in nakita, vreden dobrih 10.000 evrov. Podvig je bil drzen, izpeljan sredi belega dne, hiša v Kanižarici pa se je izkazala za dobro tarčo. Kakšni občutki so takrat prevevali okorelega 45-letnega kriminalca, ki je večino svojega odraslega življenja preživel v zaporih, ne vemo, a prav dolgo niso bili dobri, saj se je v tistem hipu domov vrnil oškodovanec.

Bunka in njegov mladoletni pomagač sta začela bežati, a sreča tistega dne ni bila na njuni strani – pred hišo je stal policijski avto. Vlomilca sta hotela sklonjenih glav čim prej mimo, a policistkama, ki sta izvajali meritev hitrosti, nista ostala neopažena. Zapeljali sta za njima. Ena od njiju je skozi okno vprašala Bunko, kaj počne tu, pa ji je ta odgovoril, da se sprehaja. Ni bil ravno prepričljiv, sploh ko je policistka v njegovi roki, skrito izza oblačila, zagledala kladivo. »Kaj pa je to?« je bilo dovolj, da sta se Bunka in mladoletnik pognala v beg. V tistem je do policijskega avta prišel oškodovanec in povedal, da je pravkar pregnal dva vlomilca.

Policisti so vedeli, koga iskati, a Bunka se je dobro skril. Minilo je deset dni, pa se ni prikazal še od nikoder. Policisti so se za pomoč obrnili tudi na javnost. »Gre za nepredvidljivo osebo, odvisnika od prepovedanih drog, ki ima najverjetneje pri sebi nezakonito orožje in bi lahko bil nevaren za okolico,« so svarili policisti in pozivali občane, naj sporočijo informacije, če jih imajo. Koca je namreč star znanec policije, večkrat obsojen ne le zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ampak tudi zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, pred leti celo za poskus umora.

Trud je bil nekaj tednov kasneje poplačan. Policisti so izvedeli, da se Bunka nahaja v naselju Lokve in se 10. junija odpravili ponj. Ta je vedel, da prihajajo in je pred tem nekajkrat poklical na črnomaljsko policijsko postajo ter uslužbencu zagrozil, naj le pridejo, a da bo nekoga ustrelil, ker živ ne bo šel od tam. Ko so policisti potem res prišli v naselje, jih je Koca na vratih hiše pričakal z nožem, skritim za hrbtom. Zakričal je, da ga živega ne bodo dobili in skozi okno pobegnil v bližnji gozd ter se skril. Po tem je še enkrat poklical policijo, ki je še enkrat prišla ponj. Takrat je že od daleč vpil, naj se mu ne približujejo, v rokah pa je držal sekiro. Ko mu je policist povedal, da ga morajo privesti, je začel mahati s sekiro in vpiti, da ne gre v zapor, da bo tako naredil, da ga bodo morali ustreliti in podobno. Pri tem je s sekiro tolkel po drevesu, nato pa se spet pognal v beg proti gozdu. Policist ga je dohitel in poškropil s solzivcem, Bunka se je obrnil in še enkrat dvignil sekiro, a mu je padla iz rok in policisti so ga po nekaj strokovnih prejemih obvladali in vklenili. Ne pa tudi umirili, saj je še naprej vpil na policista in policistko, da ju pozna in da mu bosta za to že oba plačala.

Sojenje Janezu Koci, ki je od 10. junija v pridržanju oziroma priporu, se je novembra začelo na novomeškem okrožnem sodišču. Tožilstvo mu očita kaznivi dejanji velike tatvine in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi. Za obe dejanji je zagroženo do pet let zapora. Tožilka je na predobravnavnem naroku poudarila, da gre v primeru Koce za specialnega povratnika, ki je zadnjih 25 let skoraj nepretrgoma preživel na prestajanjih zapornih kazni, in mu za priznanje krivde po obeh točkah obtožnice ponudila štiri leta in pet mesecev zapora. Koca krivde ni priznal. Kazen se mu je zdela kaka tri leta predolga. Sledi glavna obravnava.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 26. novembra 2020

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava