Zakaj bi morali uživati kostno juho?

20.2.2021 | 15:00

Pravilno skuhana kostna juha je naravni vir kolagena, ki pomaga opornemu tkivu ter ohranja kožo zdravo in napeto. (Dreamstime)

Pravilno skuhana kostna juha je naravni vir kolagena, ki pomaga opornemu tkivu ter ohranja kožo zdravo in napeto. (Dreamstime)

Zagotovo ste že slišali, da naj bi bila kurja juh'ca koristna celo za odpravo prehlada. No, tokrat pišemo o kostnih juhah, ki so koristne tako za sklepe kot tudi za prebavni sistem.

Kostna juha je pravzaprav tekočina, v kateri so zvarjeni kosti in tkiva, meso ter zelenjava in ki je na naših jedilnikih prisotna že stoletja. Za pripravo kostnih juh se pripravljajo surovine kravjega, piščančjega in celo ribjega mesa oziroma kosti, nekoč so uporabljali predvsem ostanke mesa, ki jih niso mogli uporabiti v druge namene. A prav v ostankih najdemo številne hranilne snovi, ki še kako koristijo našemu zdravju.

Vir beljakovin in aminokislin

Kostna juha je dokazano bogata s hranili. Kosti so bogate s številnimi vitamini in hranili, vključno s kalcijem, magnezijem in fosforjem. Tudi vezno tkivo, ki ga dodajamo kostnim juham, telesu zagotavlja naravne spojine iz hrustanca. Naj omenimo, da v kosteh in tkivih najdemo kolagen, ki se med kuhanjem spremeni v želatino. Ta pa telesu zagotavlja aminokisline, ki so gradniki beljakovin. V kostne juhe je najbolje vključiti veliko različnih vrst kosti in tkiv, saj si boste tako zagotovili kar največjo količino hranil, kot so železo, vitamina A in K, maščobne kisline, selen, cink, mangan …

Zaščitite sklepe

Kot smo že omenili, v kostni juhi najdemo želatino, ki je pravzaprav kolagen. Ta je še posebej koristen za sklepe. Vedeti moramo, da se hrustanec v sklepih stalno obrablja, z leti pa tudi močno skrči. Študija, ki so jo objavili v reviji Sports Medicine, kaže, da dodajanje želatine poveča količino kolagena v tkivih. To pa lahko pomaga zaščititi sklepe pred nepotrebnim stresom.

Dober prebavni sistem

Vse več raziskav je potrdilo, da je naš imunski sistem zelo povezan tudi z zdravjem našega črevesja. Neustrezna prehrana, stres in zdravila lahko močno vplivajo na našo prebavo in povzročijo različne težave, kot so sindrom razdražljivega črevesja, različna avtoimuna obolenja, alergije … Če je naše črevesje zdravo, tudi naš imunski sistem deluje pravilno. Kostna juha, ki je izredno bogata s kolagenom, pa pomaga črevesju, da ostane nepropustno in nepoškodovano. Poleg tega kolagen in želatina sodelujeta pri razgradnji beljakovin in maščob ter tako omogočata njihovo lažjo in hitrejšo prebavo.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava