DL: Naložba se zatika - Stadion je obtičal v močvirju

15.2.2021 | 12:30

Oporni zid je plazovito in razmočeno zemljišče kmalu močno poškodovalo. (Foto: P. P.)

Oporni zid je plazovito in razmočeno zemljišče kmalu močno poškodovalo. (Foto: P. P.)

V sicer obširnem in preglednem poročilu za novinarsko konferenco, ki jo je sevniški župan Srečko Ocvirk sklical 4. novembra, v mesecu, v katerem svoj praznik praznuje sevniška občina, je bilo obilo informacij o dosežkih in načrtih občine. Toda niti besedice o nasedli investiciji – atletskem stadionu za Kopitarno, katerega usoda pa zanima veliko Sevničanov, tudi naših bralcev. Zato smo zastavili Občini Sevnica nekaj vprašanj glede poteka te velike naložbe, ki je na precej vodnatem, zamočvirjenem zemljišču povsem zastala.

Občina je sicer predhodno poskrbela za geomehanske raziskave terena. V septembru 2007 je družba I-N-I iz Ljubljane izdelala geotehnično poročilo o pogojih gradnje atletskega stadiona v Sevnici. Aprila 2017 je mariborski ISB izvedel terenske preiskave za sanacijo – stabilizacijo terena v območju predvidene gradnje nogometnega igrišča z atletskim stadionom. Narejeni sta bili tehnično poročilo in geostatična analiza.

Na objavljeno javno naročilo za izvedbo del stabilizacije pobočja je Občina Sevnica prejela štiri ponudbe (vse cene so z DDV): Rafael Sevnica 373.352,25 evra, Gradnje Boštanj 514.034,28 evra, HIP PLUS Vače 539.293,51 evra, AGM Nemec 543.260,67 evra. Ljudje pravijo, da najcenejši ponudnik v končni posledici ni nujno in vedno tudi najugodnejši, toda podjetje Rafael ima številne dobre reference za podobne zahtevne posege. Vprašanje pa je, če je geostatična analiza izvajalcu ponudila prava izhodišča za stabilizacijo, kajti kmalu po gradnji opornih zidov, so ti začeli pokati in se ponekod celo pogrezati.

V letošnjem letu so bile izvedene še tri dodatne vrtine. Projektant (ISB, Metod Krajnc) in geolog (dr. Dragotin Ocepek) bosta v skladu z ugotovitvami recenzije in rezultati dodatnih meritev dopolnila geotehnično poročilo in projektno dokumentacijo IZP za dodatno stabilizacijo. Z Občine Sevnica so nam še odgovorili, da bodo prihodnje aktivnosti: izbor projektanta, izdelava dokumentacije DGD in PZI dodatne sanacije pobočja in pridobitev gradbenega dovoljenja, izbor izvajalca in izvedba sanacijskih del.

KDAJ BO KONČANA STABILIZACIJA POBOČJA?

Takoj po dokončni stabilizaciji pobočja bo Občina Sevnica lahko pristopila k projektiranju športnih objektov (izbor projektanta, izdelava projektne dokumentacije, pridobitev gradbenega dovoljenja). Nato sledi izbor izvajalca. Končni rok gradnje atletskega stadiona bo mogoče določiti po dokončani stabilizaciji pobočja. Zagotavljajo, da bodo aktivnosti sproti predstavili na občinskem svetu, ki bo sprejemal končne odločitve. O poteku gradnje stadiona so svetnike seznanili na treh sejah, ti pa so zastavili več vprašanj, kako rešujejo probleme, da bi vendarle pripeljali gradnjo h koncu.

Na izrecno vprašanje, koliko denarja je občina doslej porabila in koliko ga še namerava do zaključka gradnje, so nam z občine odgovorili, da je odkup treh hektarjev zemljišč in dveh stanovanjskih objektov stal 510.000 evrov, izdelava OPPN stadion Sevnica pa 39.000 evrov. Doslej izvedena dela – od 2017 naprej: geološke preiskave, projektna dokumentacija – idejna zasnova (IDZ), projekt za izdajo gradbenega dovoljenja (PGD), projekt za izvedbo (PZI) in projekt izvedenih del (PID, izvedba vseh do sedaj izvedenih zemeljskih, gradbenih in sanacijskih del, nadzor, recenzija projekta) pa okrog 530.000 evrov.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 12. novembra 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava