Ljudje ob Kolpi: Josip Gerdešič

10.2.2021 | 10:40

Ljudje ob Kolpi: Josip Gerdešič

Josip Gerdešič, pravnik
Rojen 8. februarja 1834 v Čudnem selu (pri Črnomlju), umrl 10. junija 1914 v Novem mestu

Po Ljudski šoli v Črnomlju in Novem mestu nadaljuje šolanje na gimnaziji v Novem mestu, kjer 1857 leta maturira. Nadaljuje študij prava na Dunaju in Gradcu. Kot praktikant leta 1861 nastopi prvo službo na sodišču v Novem mestu, od leta 1864–1868 dela v Kostanjevici in Stični. Potem se zopet vrne na sodišče v Novo mesto. Kot namestnik državnega pravdnika dela v Ljubljani, nadaljuje leta 1880 kot državni pravdnik v Novem mestu, nato kot nadsvetnik na sodišču v Ljubljani. V Novo mesto se ponovno vrne 1888 leta kot predsednik okrožnega sodišča in na tem mestu ostane do 1905. leta.

Bil je vnet narodnjak, Slovenec, Slovan. Med Slovenci je užival velik ugled, a bil trn v peti nemško orientiranim Avstrijcem. Ima velike zasluge za uveljavljanje slovenskega jezika na sodiščih v takratni Avstro-Ogrski. Nemški sovražniki so mu zaradi njegovih odkritih slovanskih idej in delovanja nadeli nadimek: »Der russische Gerichtshof«. (»Ruski sodnik …«).

Občina Novo mesto ga je zaradi zaslug razglasila za svojega častnega občana.

Poleg vseh številnih pozitivnih lastnosti in dejanj pa nad njim lebdi temna senca neprimernega ravnanja. Manj znano je, da je imel nezakonskega sina z Ivano Oražen v času svojega bivanja v Kostanjevici. Sina ni priznal in mu nikakor ni pomagal v času njegovega odraščanja in šolanja. Ivan Oražen je kljub temu po številnih zapletih in težavah končal študij medicine in postal uveljavljen zdravnik z lastno prakso, podjetnik (poroči se v znano ljubljansko pivovarsko družino) in pomemben narodnjak (po smrti se množica ljudi od njega poslovi pred Narodnim domom v Ljubljani). Ko se mu je Josip Gerdešič kot uveljavljenemu možu poskuša približati, ga je Ivan gladko zavrnil, češ: »  ... če ga ni bilo, ko sta ga z materjo najbolj potrebovala, noče imeti z njim opravka niti sedaj …«.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.2.2021+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Človeške usode so res raznolike. Vseeno je prav, da kljub madežu preberemo življenjepis Josipa Gerdešiča, ki ima verjetno kakega prabratranca v naših koncih, ker je priimek domač v južni Beli krajini. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava