DL: V župnišče v Šentjerneju v treh dneh vlomili dvakrat

28.1.2021 | 12:50

Tamara Bizjak (foto: PU NM)

Tamara Bizjak (foto: PU NM)

V zadnjem času Šentjernejčane vse bolj skrbijo pogosti obiski vlomilcev. Od avgusta do zdaj se kar vrstijo vlomi v stanovanjske hiše in druge objekte: v cvetličarno, bencinski servis, podjetja, v župnišče pa so vlomili kar dvakrat.

Kot pravi župnik Anton Trpin, se je to zgodilo v petek in nedeljo, 9. in 11. oktobra, ponoči. Obakrat je nepridiprava – lahko da sta bila tudi dva – odkrila gospodinja, ki stanuje v spodnjih prostorih župnijskega doma. Župnik in kaplan bivata zgoraj. Gospodinja je zaslišala nekakšen ropot oz. pok, zavpila je in ju pregnala ter po telefonu poklicala župnika. Sledili so klici na policijo, ki se je po župnikovih besedah vedno zelo hitro odzvala in profesionalno ukrepala. Obakrat je vlomilec prišel v stavbo skozi okno, prvič ga je le pokvaril in nato zbežal. Drugič, ko je vstopil skozi pisarniško okno, pa si je celo že postregel z dvema ključema iz predalnika ter vstopil skozi pisarniška vrata. Verjetno je računal na shranjen denar, a se je uštel, sicer pa ga je prej zmotila gospodinja.

»Zahvaliti se moramo njenemu pogumu in prisebnosti, da je hitro ukrepala. K sreči se je končalo le z materialno škodo, popraviti smo dali oba okna. A občutek ni dober, če se doma ne počutiš varnega,« pove župnik in doda, da alarmne naprave imajo, pa niso bile aktivirane.

Pove še, da odkar imajo nov župnijski dom, to je dvajset let, vlomilcev ni bilo. So se pa pred leti našli nepridipravi, ki so vlomili v staro župnišče v času nekega koncerta in odnesli tudi nekaj denarja. Upa, da takšnih obiskov ne bo več, saj denarja ne hranijo doma.

Manj vlomov, a v zadnjem času več

Komandirka Policijske postaje (PP) Šentjernej Tamara Bizjak pove, da statistični podatki ne izkazujejo povečanja števila premoženjskih kaznivih dejanj v občini Šentjernej. Letos so policisti na območju občin Šentjernej in Škocjan obravnavali 23 vlomov v stanovanjske hiše. V desetih primerih je šlo za poskus vloma – storilcem ni uspelo vlomiti v notranjost objekta in niso ničesar odtujili, nastala pa je premoženjska škoda. V ostalih primerih so storilci odnesli predvsem denar in zlat nakit. Najpogosteje so vlamljali v hiše v času odsotnosti stanovalcev. »Dejstvo pa je, da so se v krajšem obdobju zgostili vlomi – pet septembra in dva oktobra. V skupnem številu vseh premoženjskih kaznivih dejanj na PP Šentjernej obravnavamo 13,3-odstotni upad glede na isto obdobje lani,« pove Bizjakova.

O pogostejših vlomih so občani obveščali tudi župana Jože Simončiča. Ta je takoj pridobil podatke s policije in se sestal s komandirko in vrhom PU Novo mesto, stike pa je vzpostavil tudi z notranjim ministrstvom. »Da bi čim uspešneje preprečili oz. vsaj omejili takšna kazniva dejanja. Vlomi so od avgusta v porastu, vlomilci so vse bolj drzni in dobro organizirani, nemalokrat vlomi potekajo skoraj na očeh stanovalcev,« pravi župan. Ljudi razume, da jih je strah in da želijo živeti mirno in varno. »Od vseh pristojnih državnih organov pričakujem le nekaj – da državljanom, ki redno plačujejo davke in živijo vzorno, zagotovijo red, disciplino, mir in stabilno stanje. Vlomi se morajo začeti resno reševati. Res pa je, da morajo tudi ljudje narediti več – sporočati policiji, če kaj opazijo, prijavljati kriminalna dejanja itd.,« poudarja Simončič.

Pomagajte z informacijami

Komandirka PP Šentjernej pove, da so se septembra takoj odzvali in začeli izvajati aktivnosti, ki so usmerjene tako v preiskavo kaznivih dejanj kot preprečevanje vlomov. »Policisti se zavedamo, da gre pri vlomih in tatvinah za kazniva dejanja, ki močno vplivajo na občutek varnosti občanov, zato nalogam na tem področju namenjamo še posebno pozornost.«

Ob vsaki prijavi vloma ali tatvine opravijo ogled kraja kaznivega dejanja, zavarujejo najdene sledi in zbirajo obvestila od oseb, ki bi lahko karkoli vedele o morebitnih storilcih ali samem kaznivem dejanju. »Med preiskavo so nam vsakršne informacije v veliko pomoč. V razgovorih z ljudmi in prek medijev pogosto pozivamo k obveščanju policije o pojavu sumljivih oseb ali vozil na določenem območju. Prav ljudje so namreč tisti, ki najbolje ocenijo, kdaj gre za posameznike ali vozila, ki v neko okolje ne sodijo. Znano nam je, da se storilci pogosto natančno pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja in opazujejo objekte, kamor nameravajo vlomiti, in navade stanovalcev. Informacije o registrskih številkah vozil in opis oseb, ki so se pred vlomom pojavljale v bližini, so lahko ključne za uspešno preiskavo,« pravi Bizjakova in doda, da dnevno izmenjujejo podatke z drugimi policijskimi postajami in Sektorjem kriminalistične policije PU Novo mesto.

Okrepili policijske vrste

O podrobnostih o njihovem delu pri konkretnih primerih ne more govoriti, saj bi lahko to škodilo aktualnim preiskavam, zatrdi pa, da so okrepili prisotnost policistov na območju PP Šentjernej.

Pri delu pomagajo policisti drugih policijskih postaj PU Novo mesto, pomožni policisti, vodniki službenih psov PP VSP Novo mesto, občasno pa tudi policisti konjeniki. Bizjakova pove, da po do zdaj zbranih ugotovitvah ne morejo zaključiti, da gre za kriminalno združbo. Dejstvo je, da se storilci največkrat odločijo za vlom v tisto hišo ali objekt, kjer je za kaznivo dejanje najmanj ovir in s tem tveganje za odkritje manjše. Stavba, ki daje videz, da v njej ni nikogar, bo bolj verjetno tarča vloma. Pogosti so vlomi skozi okna in balkonska vrata, ki so samo priprta in manj varovana kot vhodna vrata. Tudi različni predmeti in orodje v neposredni bližini hiš lahko storilcu služijo kot pripomoček za vlom « to so lestve, zaboji, orodje ipd.

147 ilegalcev

Komandirka zatrdi, da so varnostne razmere na območju PP Šentjernej ugodne.

Policisti poleg odkrivanja in preprečevanja kriminalitete veliko pozornosti namenjajo tudi varnostnim izzivom na drugih področjih. Tako so letos v devetih mesecih ukrepali v 137 primerih kršitev s področja javnega reda in miru in v več primerih kršitev zakona o orožju in kršitev s področja prepovedanih drog. »Ukrepali smo torej zoper storilce tistih prekrškov, ki so za krajane najbolj moteči: predvajanje glasne glasbe, streljanje, kurjenje ipd.,« pravi Bizjakova.

Tudi na področju varnosti cestnega prometa so razmere ugodne – obravnavali so za četrtino manj prometnih nesreč kot v istem obdobju lani, manjše so bile tudi posledice nesreč. Dosledno so ukrepali zoper hujše kršitelje cestnoprometnih predpisov in tiste, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Uspešni so tudi na področju varovanja državne meje – letos so odkrili 147 tujcev, ki so na tem območju nezakonito prestopili državno mejo.

Komandirka izpostavlja zelo dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, občani, pa tudi z gasilskimi društvi, lovskimi družinami ... »V razgovorih svetujemo, na kakšen način lahko izboljšamo varnost na določenem območju, kaj lahko občani sami storijo, da zmanjšajo tveganje za vlome in tatvine, pojasnjujemo naša prizadevanja in ukrepe za preprečevanje in odkrivanje premoženjskih kaznivih dejanj. Prepričana sem, da lahko le z neposrednimi stiki z ljudmi, pogovorom in izmenjavo vseh informacij skupaj poiščemo in zagotovimo najboljše rešitve,« pravi Tamara Bizjak.

Članek je bil objavljen v 43. izdaji Dolenjskega lista 22. oktobra 2020.

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.1.2021+2     + (3)     – (1)     Oceni miha 

Kaj pa policijske ure pa to? Čemu potem služijo če samo kriminalci okoli hodijo? Bog znaj kaj so v resnici hoteli vzeti ....

28.1.2021+8     + (8)     – (0)     Oceni Franci D 

Policijska ura za cigane ne velja!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava