Praznik Sv. Vincenca: ko se odreže del vinske trte

22.1.2021 | 13:20

Praznik Sv. Vincenca: ko se odreže del vinske trte

Tudi vino ima svoje praznike. Ne zato, da bi se odpočilo, temveč zato, da imamo priložnost, da z njim brezskrbno nazdravimo. Med njimi je tudi praznik Sv. Vincenca, ki ga praznujemo danes, 22. januarja.

Poleg nekaterih krajev vinorodne Slovenije, ga praznuje tudi sosednja Hrvaška. Prav tako kot Sveti Martin je tudi Sveti Vincenc zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. Na praznik se pogosto gleda kot na vinarsko novo leto, ki napoveduje novo odlično letino.

Po starih običajih vinarji pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan Svetega Vincenca sončno, bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori kot naprimer: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.”

Kot so zapisali na spletni strani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, na praznik Sv. Vincenca, oz. na nedeljo, ki prazniku sledi, po običaju obrežemo tudi modro frankinjo, ki od leta 2007 raste v grajskem vinogradu v Sevnici.

Zaradi znanih razmer letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli boštanjski in sevniški vinogradniki, a ti verjamejo, da bo kmalu bolje.

R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava