Poziv GZS k pomoči podjetjem v najbolj prizadetih dejavnostih

22.1.2021 | 10:00

Poziv GZS k pomoči podjetjem v najbolj prizadetih dejavnostih

GZS je na ministrstvo za finance naslovila pobudo za pomoč skupinam podjetij, ki so bile doslej v celoti ali delno spregledane. Pri tem je izpostavila dejavnosti fitnesa, rekreacije in regeneracije, sejmarske dejavnosti, industrijo srečanj, gostinstvo in turizem ter drobno gospodarstvo. Predlagala je nekaj sprememb veljavnih ukrepov.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v pobudi zapisala, da je ukrep čakanja na delo sicer v gospodarstvu dobro sprejet, vendar najbolj prizadetim panogam ne nudi dovolj visokega povračila. "GZS zato predlaga, da se najbolj prizadetim panogam, ki po odlokih vlade že dlje časa ne poslujejo oz. poslujejo v omejenem obsegu, omogoči povračilo celotnih stroškov nadomestil," so navedli.

GZS je izpostavila poslovne subjekte, ki opravljajo več dejavnosti, na primer glavna dejavnost je trgovina, poleg trgovine pa imajo manjši gostinski objekt. Delodajalcem, ki kot eno izmed dejavnosti opravljajo dejavnosti, ki zaradi odlokov vlade ne sme obratovati oz. obratuje v bistveno zmanjšanem obsegu in z njimi povezane dejavnosti, je po njihovem treba omogočiti povračilo stroška čakanja na delo ne glede na padec prihodkov.

Ukrep fiksnih stroškov ni uveljavljen v celotnem možnem obsegu, kot omogoča začasni okvir, so prepričani. Najbolj prizadetim panogam bi bilo treba omogočiti tudi kritje fiksnih stroškov, nastalih med 1. marcem in 30. septembrom 2020, ter ukrep podaljšati do konca junija, so navedli.

GZS je predlagala, da se višina nekritih fiksnih stroškov določi kot nekoliko višji delež od mesečnih prihodkov v letu 2019, in sicer 1,2 odstotka mesečnih prihodkov pri padcu prihodkov med 30 in 70 odstotkov, zdaj je ta pri 0,6 odstotka, in 2,4 odstotka pri večjem padcu, zdaj je postavljen pri 1,2 odstotka. Predlaga, da se hkrati dvigne meja na 4000 evrov mesečno na zaposlenega za obe skupini podjetij, ki so upravičena do pomoči.

Ukrep odloga kreditnih obveznosti je bil podaljšan, vendar po njihovem predstavlja izziv v sektorju turizma, ki med prvim in drugim valom epidemije ni ustvaril zadostne akumulacije prihodkov iz poslovanja, da bi bil kos izzivom, ki jih predstavlja redno plačevanje kreditnih obveznosti. Kot so navedli, je GZS ministrstvo zaprosila, da bi lahko te družbe iz prizadetih dejavnosti zaprosile za odlog do konca junija z možnostjo odloga tudi za posojila, ki so bila že predmet odloga, do konca leta letošnjega leta.

Določene storitvene dejavnosti imajo težave z odplačevanjem obveznosti iz naslova plačila lizingov, zato je GZS ministrstvo prosila tudi, da se omogoči tudi odlog plačila teh obveznosti za neko razumno obdobje, denimo do konca letošnjega leta.

GZS pa je opozorila tudi na stiske podjetij iz dejavnosti gostinstva in distribucije izdelkov za gostinstvo, ki je ena izmed najbolj prizadetih panog, ter predlagala, da se tej dejavnosti posveti posebno obravnavo v osmem protikoronskem zakonu. "Posebej tudi v smislu možnih ukrepov za povračilo škode zaradi izteka roka uporabe izdelkov. Poleg dela stroškov za nadomestila, fiksnih stroškov, ki so v gostinstvu veliki, imajo ta podjetja še ogromne stroške in škodo zaradi odpisa zalog," so zapisali pri GZS.

R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava