Poučna otroška knjiga o demenci: Babica Marica razmišlja drugače

20.1.2021 | 14:00

Petra Boh, avtorica otroške knjige o demenci

Petra Boh, avtorica otroške knjige o demenci

»Babica Marica razmišlja drugače« je ganljiva zgodba avtorice Petre Boh o spremembah, ki jih doživlja družina ob srečanju z demenco. Pripoved deklice Ane, glavne junakinje, je prežeta z ljubeznijo, zato to pomembno in še kako aktualno temo na lahkoten način približa tako otroku kot staršem in je hkrati čudovito izhodišče za pogovor o otrokovih občutkih, vprašanjih in strahovih.

Trenutno je v Sloveniji približno 35.000 oseb z demenco, število obolelih pa iz dneva v dan narašča. Zavedati se moramo, da se demenca v družini, tako ali drugače dotakne prav vseh družinskih članov. Ob zahtevni skrbi za starostnika pa se včasih zgodi, da nehote spregledamo otroško doživljanje te bolezni.

Otrok namreč zazna in čuti, da se v družini nekaj dogaja. Opazi spremembe in drugačno obnašanje pri starih starših, spremenjene odnose v družini, skrb, utrujenost in zaskrbljenost svojih staršev, ne glede na otrokovo starost. Pogovor o demenci naj bo zato preprost, predstavljeno naj bo le bistvo bolezni, brez predvidevanj in napovedovanj prihodnosti, saj je potrebno paziti, da se otrok demence ne bo bal.

»Moja knjiga Babica Marica razmišlja drugače vabi, da se ozremo k otroku, saj se tudi otroci soočajo z demenco starih staršev in si brez pogovora le stežka razlagajo to bolezen in opazne spremembe v obnašanju babice in dedka,« pravi avtorica Petra Boh.

Petra Boh je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”. Ko je pozneje delala na centru za socialno delo, je bilo njeno delovno področje varstvo odraslih, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in z njihovimi svojci. Strokovne izkušnje in znanje danes deli na informativnem spletnem portalu eDemenca, ki svojim uporabnikom ponuja informacije, mnenja in odgovore o vseh vprašanjih, ki se nanašajo na demenco, staranje in pomoč svojcem.

Kot sama pravi, si želi, da bi se o življenju, ki poteka skozi različna obdobja, v katerem so tudi starost, bolezen in smrt, bolj odkrito pogovarjali tudi z otroki.

Srčnost in potrpežljivost Ane, vnukinje babice Marice, bo zato bralca, skupaj s toplimi ilustracijami Andreje Karba, povabila v otroški svet in razkrila zgodbo, kjer so pomembna vprašanja o starosti, bolezni, družini, prijateljstvu in ljubezni, pa tudi o moči in pogumu.

R.M.

Galerija

Avtorica otroške knjige Petra Boh
Deklica, ki bere knjigo "Babica Marica razmišlja drugače"
Knjiga Babica Marica razmišlja drugače
O spremembah pri babici se je z otrokom potrebno pogovoriti. Pogovor naj bo preprost in odkrit.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava