VIDEO: Živalski vrt po dolgotrajnem zaprtju sprejel prve obiskovalce

19.1.2021 | 14:40

Tudi živali so se razveselile prvih obiskovalcev, vendar pa morajo ti spoštovati vse epidemiološke ukrepe in se živali ne smejo dotikati. (foto: ZOO Ljubljana)

Tudi živali so se razveselile prvih obiskovalcev, vendar pa morajo ti spoštovati vse epidemiološke ukrepe in se živali ne smejo dotikati. (foto: ZOO Ljubljana)

Živalski vrt Ljubljana je po dveh mesecih včeraj spet odprl vrata za obiskovalce. Vstop je mogoč med 9.00 in 16.30 ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev epidemije. Prvi dan jih je obiskalo 430 imetnikov letne vstopnice in 120 drugih obiskovalcev, je za STA povedala direktorica ZOO Ljubljana Barbara Mihelič.

Živalski vrt Ljubljana je specifična ustanova, zato s spreminjajočimi vladnimi ukrepi za preprečevanje epidemije in različnimi izjemami njen status občasno ni povsem jasen, a po preverjanju pri pristojnih ministrstvih je od zdaj ponovno mogoč tudi obisk živalskega vrta, je dvomesečno zaprtje pojasnila Miheličeva.

Ker vstopnine v živalski vrt predstavljajo večino prihodkov, ki so nujni za ustrezno oskrbo živali in nadaljnji razvoj, je tudi njih epidemija močno prizadela. Ocenjujejo, da jih je letos obiskalo okoli 45.000 obiskovalcev manj, kar posledično pomeni izpad prihodkov v višini 350.000 evrov.

Zato so ponovnega odprtja zelo veseli, niso pa prvega dne pričakovali tolikšnega števila obiskovalcev, kar po mnenju Miheličeve kaže, da ljudje v tem posebnem času še kako pogrešajo takšne obiske v naravi. Kot pravi, se ne bojijo prevelikega obiska, saj je lahko v skladu s priporočili v živalskem vrtu, ki meri 20 hektarov, en obiskovalec na 30 kvadratnih metrih. Če bi bilo obiskovalcev preveč, pa bi vstop omejili oziroma obiskovalce v živalski vrst spuščali postopno, je še pojasnila Miheličeva.

Takoj ob vstopu v živalski vrt sicer obiskovalce pozdravi že prvi letošnji mladič - samec alpak Silvester, ki se je na prvi dan leta 2021 pridružil družini alpak. Prav tako jih pozdravita dvojčici jezersko-solčavskih ovc, skoteni konec decembra.

"Še prav poseben je sprehod po zgornjem gozdnem delu vrta, ki je v teh zimskih dneh posebno lep. Na poti lahko obiščete medvede, če se ne bodo zavlekli v brloge, volkove z novim samcem Aragornom na čelu, alpske kozoroge in lose. Čisto na vrhu vas čaka čreda severnih jelenov," pojasnjuje biologinja in pedagoški vodja Irena Furlan.

Ker je bil živalski vrt minulo leto nekaj časa zaprt, so vsem imetnikom letnih vstopnic podaljšali možnost koriščenja teh vstopnic do konca marca. Že kupljene vstopnice za leto 2021 pa bodo pretvorili v novo letno vstopnico 365, ki bo veljala 365 dni od dneva nakupa. Ta je na blagajni živalskega vrta že na voljo tudi novim kupcem. V izogib čakanju v vrsti pred blagajno so omogočili tudi možnost nakupa vstopnice na spletu.

Pravila v živalskem vrtu za zajezitev epidemije po navedbah Furlanove veljajo tudi za preprečevanje okužb pri občutljivih vrstah živali, zato obiskovalce pozivajo, da se ne dotikajo in ne hranijo živali, saj se lahko s koronavirusom okužijo tudi nekatere živali, je za STA še dodala Furlanova.

Med tem pa si lahko iz domačega naslonjača ogledate polhe v ptičji gnezdilnici.

STA/R.M.

Posnetek polhov iz ljubljanskega živalskega vrta v ptičji gnezdilnici

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava