Epidemija se počasi umirja, hitri testi zadoščajo merilom glede občutljivosti in specifičnosti

19.1.2021 | 08:20

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Epidemiološki položaj v državi se v teh dneh umirja, kar pripisuje množičnemu testiranju prebivalstva. Laboratorijsko preizkušanje hitrih antigenskih testov, ki jih je država nakupila prav za množično testiranje, pa je pokazalo, da ti zadoščajo nacionalnim smernicam in merilom Svetovne zdravstvene organizacije glede občutljivosti in specifičnosti.

Za verifikacijo testov in njihovo analizo so se odločili, ker so se v javnosti pojavila določena ugibanja, ali so testi, ki jih je za množično testiranje prebivalstva ministrstvo za zdravje kupilo od podjetja Majbert, ustrezni.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci pojasnila, da test dosega specifikacije proizvajalca glede občutljivosti testa v skupini simptomatskih preiskovancev, glede specifičnosti pa v skupini brez simptomnih preiskovancev. V skupini brez simptomnih preiskovancev se je potrdila visoka specifičnost, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažno pozitivnih rezultatov, je dodala.

To pomeni, da če je rezultat hitrega antigenskega testa pozitiven, je skoraj 100-odstotna verjetnost, da je posameznik tudi v resnici pozitiven. Če je rezultat negativen, pa je med 80- in 90-odstotna verjetnost, da je negativen, a ta rezultat velja za tisti trenutek, ko je bil bris odvzet. Zato je po njenih besedah smiselno, da se nadaljuje množično testiranje prebivalstva s hitrimi testi.

Umirjanje epidemiološkega položaja v teh dneh pripisujejo prav množičnemu testiranju, po katerem so se tisti, ki jim je test pokazal okužbo, osamili. Za tiste, ki so čakali v vrsti za hitri test, pa po njenih besedah ni bojazni, da bi se okužili, če so pri tem ohranjali dvometrsko razdaljo z drugimi.

V Sloveniji v sredini februarja lahko pričakujemo hitre antigenske teste iz skupnega evropskega naročila, na ministrstvu za zdravje je v pripravi še eno javno naročilo za nakup teh testov. Najprej naj bi iz evropskega naročila pridobili nekaj brezplačnih testov, potem pa kolikor jih bomo potrebovali, je dejala.

Kdaj bo v Sloveniji boljša epidemiološka slika?

Sedemdnevno povprečje okužb se je po včerajšnjih podatkih NIJZ znižalo na 1.350. Če se spustimo na državni ravni pod to številko in ko se bo število hospitaliziranih covdinih bolnikov spustilo pod 1.200, je predvideno sproščanje omejitvenih ukrepov po posameznih regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Na Inštitutu Jožef Stefan ocenjujejo, da se bo sedemdnevno povprečje okužb spustilo pod 1.350 jutri, v soboto pa se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 1.200 covidnih bolnikov.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se v Sloveniji približuje 150.000, letos so jih potrdili več kot 25.400. V državi je skoraj 24.500 aktivno okuženih. V januarju je umrlo 471 covidnih bolnikov, do zdaj skupaj več kot 3.200. Bolezen je prebolelo 122.745 ljudi.

Kako je z dobavo cepiv?

V Slovenijo je sicer včeraj prispela nova pošiljka cepiv proti covidu-19, pričakovano manjša kot pretekle tedne. Po besedah novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Jelka Kacina je v Slovenijo prispelo sedem škatel po 195 vial cepiva, kar je manj kot polovica od okoli 16.500 odmerkov, kolikor jih je Slovenija prejemala v preteklih tednih. Kot je pojasnil Kacin, bo cepivo iz te zadnje pošiljke namenjeno za drugi odmerek tistim, ki so bili pri nas pred tremi tedni cepljeni prvi.

V Pfizerju in BioNTechu med tem zagotavljajo, da bo pošiljka manjša le ta teden in bodo že od prihodnjega tedna dobavljali prvotno predvidene količine. V drugi polovici februarja pa se bo količina dobav povečala, tako da bodo lahko zagotovili celotno dogovorjeno količino cepiva za prvo četrtletje in občutno večje količine v drugem četrtletju, so pojasnili za STA.

STA/R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava