DL: Hiša promocije in turizma

16.1.2021 | 11:00

Polona Vrtar, nova vodja topliškega TIC (foto: M. Ž.)

Polona Vrtar, nova vodja topliškega TIC (foto: M. Ž.)

Dolenjske Toplice - Topliška občina v centru Dolenjskih Toplic obnavlja Sitarjevo hišo, ki ima bogato zgodovino in je bila že v preteklosti pomemben objekt v kraju. Zdaj že dve desetletji sameva in propada, da bi ji po prenovi lahko znova vdihnili življenje, predvsem pa vsebino, so k sodelovanju s predlogi in pozneje tudi s ponudbo izdelkov in storitev povabili društva, lokalne ponudnike in posameznike.

Pritličje Sitarjeve hiše, katere temeljita prenova bo predvidoma končana prihodnjo jesen, bo namenjeno promociji turizma, domače obrti in kulinarike, saj bodo v njem uredili tudi kuhinjo, prostori v zgornjem nadstropju in mansardi pa bodo urejeni kot pisarne in kot taki primerni za društvene dejavnosti. Kot je na nedavnem pogovoru o oživitvi turističnega in kulturnega dogajanja v Dolenjskih Toplicah povedal domači župan Franci Vovk, bo v pritličju svoj novi dom našel Turističnoinformacijski center (TIC), katerega delovanje želijo nagraditi. Tako naj ne bi služil le kot posredovalec najrazličnejših informacij, temveč bi tam poskrbeli za promocijo in prodajo domačih izdelkov, TIC pa bi prevzel tudi vlogo generatorja idej in povezovalca turistične ponudbe in ponudnikov. Struktura gostov, ki obiščejo Dolenjske Toplice, se namreč spreminja, je poudaril Vovk. Danes je občutno manj gostov, vezanih samo na zdravilišče, vse več je ljudi, ki v toplicah preživljajo dopust, in ti iščejo možnosti, kako kakovostno in tudi aktivno preživeti čas v naravi.

Na omenjenem pogovoru se je med sodelujočimi že porodilo nekaj zanimiv idej – od vključitve kolesarske in pohodniške ponudbe, ki jo že ponuja Oštarija, oblikovanja pešpoti, ki bi vodila mimo naravnih in kulturnih znamenitosti ter posameznih ponudnikov, do organizacij različnih kulinaričnih dogodkov, prikazov in izobraževalnih delavnic v Sitarjevi hiši v sodelovanju z domačimi društvi podeželskih žena, vinogradnikov in čebelarjev.

Polona Vrtar, ki je vodenje TIC prevzela pred kratkim, in direktorica občinske uprave Nataša Šterk sta predstavili namero občine, da se prijavi na razpis LAS Stik, prek katerega bi lahko opremili pritličje Sitarjeve hiše, časa pa imajo samo do 16. oktobra. Za prijavo namreč potrebujejo partnerje, ki bi opremljenim prostorom dali konkretno vsebino. Te so dobili in zdaj skupaj zagnano pripravljajo program. Kot je še povedala Vrtarjeva, občina Dolenjske Toplice kljub trenutnim razmeram pripravlja osrednjo jesensko turistično prireditev – Praznik topliškega jabolka, ki bo, razumljivo, nekoliko okrnjen med 16. in 18. oktobrom. Med drugim pripravljajo delavnice za otroke in mladino, posvet za ponudnike lokalnih produktov, kmečko tržnico, sejem, razstavo vrtca Gumbek, pohod po medeni poti in še kaj. Seveda bo tudi tradicionalno ocenjevanje jabolčnih zavitkov, obiskovalci pa se bodo lahko posladkali tudi s pečenim kostanjem in poskusili mošt.

Članek je bil objavljen 8. oktobra v 41. številki Dolenjskega lista.

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava