Milanu Kučanu za 80. rojstni dan knjiga pričevanj

14.1.2021 | 10:00

Milan Kučan v družbi z Nikom Tošem (foto: Demokracija/Matic Štojs Lomovšek)

Milan Kučan v družbi z Nikom Tošem (foto: Demokracija/Matic Štojs Lomovšek)

Pri založbi Didakta so ob 80-letnici nekdanjega predsednika Milana Kučana izdali zbornik pričevanj z naslovom "Prijatelj, državnik, človek". Knjiga vsebuje 85 pričevanj, med njimi osem tujih. Krajši oris Kučanove življenjske poti je spisal zgodovinar Božo Repe. Izvod knjige so Kučanu, ki rojstni dan praznuje danes, izročili včeraj.

Kot so zapisali pri Didakti, se je "omizje prijateljev konec septembra med razmišljanjem o različnih slavjih in praznikih našlo ob skupnem preblisku, da bo januarja Milan Kučan dosegel visok jubilej, 80 let (...). Rodila se je zamisel, da bi se mu poklonili z zbornikom pričevanj njegovih prijateljev, sodelavcev in nekaterih sopotnikov. Nismo gradili političnega projekta, ki bi komurkoli želel parati živce ali zalivati pridušene nasmehe", so poudarili.

V upravnem odboru za izdajo knjige so bili po pisanju časnika Delo Slavko Pregl, Špela Furlan, Anton Rupnik, Ivo Vajgl in Rudi Zaman.

Vsebino in obliko so v celoti prepustili povabljenim ustvarjalkam in ustvarjalcem zapisov. Spomine so želeli podkrepiti in olepšati z ustreznimi fotografijami. "Kar smo prejeli, ni bilo vedno delo izkušenega fotografskega očesa. Prav vsak posnetek pa ima svojo dokumentarno vrednost in za to nam je šlo," so pojasnili v založbi.

Poseben izvod knjige so Kučanu, ki rojstni dan praznuje danes, izročili včeraj, so sporočili iz Didakte. Po pisanju Dela so mu jo podelili na delovnem sestanku uredniškega odbora in sponzorjev v Društvu slovenskih pisateljev.

Filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, ki bo prav tako ta mesec dopolnila 80 let, je med drugim dejala: "O Milanu mislimo, da vse vemo, a v resnici vemo prav malo. Je medijska, politična in kakršna že oseba, a kdo je on, kakšne so njegove zasluge, kako se je znašel v prejšnji državi, med njenim razpadanjem in nastajanjem nove države, vemo prav malo," so njene besede povzeli pri Delu.

Kučan pa se je, kot piše Delo, zahvalil z besedami: "Če bi me kdo vprašal, kaj si želim za rojstni dan, bi rekel knjiga, ne sicer ta, vendar knjiga. Hvaležen in ponosen sem, da ste se tega dela lotili, zdaj mi ostane le še to, da potešim radovednost in knjigo preberem".

Knjigo so pri Didakti uvrstili v niz biografij in avtobiografij, v katerem sta že izšli knjigi Franceta Bučarja in Joschke Fischerja.

STA/R.M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2d nazaj+5     + (6)     – (1)     Oceni vl 

Vse najbolje tovarič Kučan in še čim več let med nami! Vaša modrost je še kako potrebna v današnjih časih tvitanja, največkrat žaljivega, lažnivega in nesramnega. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava