Ljudje ob Kolpi: Izumitelj Martin J. Zugel

13.1.2021 | 14:30

Martin J. Zugel

Martin J. Zugel

Martin J. Zugel oz. Martin Žugelj je bil rojen 13. januarja 1922 v Clevelandu v zvezni državi Ohio, umrl pa je 27. marca 2009 v Clevelandu, Ohio, ZDA

Martin Žugelj je potomec slovenski izseljencev: očeta Martina Žuglja iz Krivoglavic in matere Marjete iz Dobravic v Beli krajini, v Ameriki pa se je razvil v uspešnega inovatorja in poslovneža. Oče Martin je emigriral v ZDA 1913. leta, da pripravi vse potrebno za prihod zaročenke, kar se je potem zgodilo šele leta 1920. Takoj po njenem prihodu v ZDA sta se poročila. Martin je že pridobil ameriško državljanstvo, soproga ga je pridobila s poroko. Starša sta bila vse življenja samozaposlena - z lastno trgovinico. Victor je tako kot večina tamkajšnjih Slovencev obiskoval osnovno šolo pri sv. Vidu in na East Tech, maturiral pa na srednji šoli v Collinwoodu - tako kot še nekateri Slovenci kot npr. kontraadmiral William Petrovič, pisatelj Frank Mlakar ter metalurg in izumitelj John Šešek Nielsen.

Študij je nadaljeval v Kaliforniji na Univerzi Standford. Načrte mu je potem prekrižala druga svetovna vojna in kot pripadnik signalnega korpusa so ga poslali v Evropo, kjer je ostal do leta 1946. Po vrnitvi v ZDA je delal v različnih podjetjih v okolici Clevelanda, hkrati pa v letih 1946-1954 obiskoval večerne tečaje na kolidžu Fenn v Clevelandu in izboljševal svoje znanje strojništva. V tem času je veliko potoval v Evropo kot predstavnik podjetij, v katerih je razvijal različne stroje (General Electric, Warner & Swasy, Harris-Seybold Macey, John Fuller &... Po zaslugi številnih izumov je v šestdesetih letih postal znan v industrijskih krogih po vsej Ameriki. Po zelo uspešnem izumu "cyclo-index", ki pomenijo revolucionarno spremembo v zmogljivosti procesov na različnih tekočih trakovih, je ustanovil lastno podjetje Cyclo-Index Corporation, v katerem sta se mu pridružila tudi rojaka Leon Smole in Joseph Lustrik.

V enem od strokovnih člankov je avtor zapisal: »Zuglova nova kolesa z ostrimi zobmi izpodrivajo doslej uveljavljeni malteški križ pri indeksiranju.« Martin Zugel je registriral najmanj 16 patentov s področja industrijskih procesov. Med drugim je izboljšal izdelavo hitrih rezalnikov za filme, proizvodnjo različnih elektronskih komponent, vzmeti za vzmetnice, izdelavo fotoaparatov in kamer, tekoče trakove za tekstilno industrijo, stroje za vezavo revij in knjig, proces tesnjenja žarnic ter druge proizvodne linije. Za General Electric je rešil problem, v katerega so predhodno vložili 950.000 dolarjev, a niso imeli uspeha.

Leta 1988 je podjetje prodal in vodil njegovo preseljevanje v Missoury. Po tem poslu se je upokojil in z ženo sta se preselila na Florido. Tam se je končno povsem ločil od industrijskega raziskovanja in se prvič v življenju posvetil le svojim hobijem. A raziskovalna žilica mu ni dala miru in med igranjem golfa na Floridi je ugotovil napake na palicah za golf in patentiral njihove izboljšave. Kot pravi Slovenec se je posvetil igranju frajtonarice in izboljšal sistem zapisovanja not za ta instrument. V čisto prostem času pa je delal v garaži in popravljal starinski nevozen Mercedez-Benz.

Po praznovanju biserne poroke leta 2007 na Floridi sta se s soprogo odločila, da se vrneta v okolje stare slovenske skupnosti in se preselita v rojstni Cleveland, kjer je Marty po dveh letih umrla. Dodajmo pa še, da je bil tudi mlajši brat Martina Žuglja oz. Zugla - Viktor Albin Zugel - znan izumitelj in poslovnež na področju izdelave strojev za knjigoveštvo.

Boris Grabrijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava