Minilo je 77 let od odhoda XIV. divizije na štajersko

11.1.2021 | 18:40

Minilo je 77 let od odhoda XIV. divizije na štajersko

6. januarja 1944 se je začel zgodovinski pohod XIV. divizije s Suhorja v Beli krajini čez Hrvaško na Štajersko. Ta pomembni datum iz naše zgodovine smo obeležili tudi letos, v soboto, 9. januarja 2021, na Dolnjem Suhorju pri Metliki. Zaradi aktualnih zdravstvenih razmer pa je bil letošnji dogodek drugačen, kot sicer.

Prejšnja leta je bil organiziran spominski pohod iz Metlike na Suhor. Da ne bi prekinili te tradicije, smo se letos - v posebnih razmerah - dogovorili predstavniki OOZB za vrednote NOB, člani društva »Sever« za Dolenjsko in Belo krajino in člani OZSČ Bela krajina, da bomo izvedli simbolični pohod iz Lokvice pri Metliki na Suhor. Dogodka sta se iz OZSČ udeležila predsednik Anton Krašovec in sekretar Jurij Jelerčič v uniformah in s pohodno zastavo združenja.

Po prihodu pohodnikov na cilj na Suhorju so le-ti pri spominskem obeležju pohoda XIV. divizije položili cvetje in sveče ter ob tem obudili spomin na resnično tovarištvo in trpljenje borcev na zgodovinskem pohodu.

Udeleženci letošnjega dogodka so med svojim druženjem seveda morali upoštevati trenutno veljavne proti-koronske ukrepe.

Anton Krašovec in Peter Golobič; fotografije: Anton Žunič  in Jurij Jelerčič

Galerija

Slika1
Slika2
Slika3
Slika4
Slika5
Slika6

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

12.1.2021+3     + (3)     – (0)     Oceni vl 

Hvala članom društva OOZB, združenja Sever, članom OZSČ ker ste nas opozorili na večen spomin trpljenja partizanov na tem pohodu za našo svobodo. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava