FOTO: Mojčine fotografije, ki napolnijo dušo

7.1.2021 | 08:20

Foto: Mojca Golob

Foto: Mojca Golob

Tudi fotografiranje je lahko posebna ljubezen v teh turobnih korona časih. In Mojca Golob iz Dobrave pri Škocjanu se tudi v družinskem mehurčku ni prepustila melanholiji, prav tako si ne dovoli, da bi apatično zrla v svet, pač pa se raje poda na fotografska raziskovanja v naravo, kjer neizmerno uživa. Poslala nam je nekaj fotografij, ob tem pa zapisala: "Tudi v najbolj turobnih dneh se najde kakšen lep trenutek... Podnevi in ponoči...!"

S poslanimi fotografijami pa ni računala na to, da bi želeli o njej izvedeti še kaj več in jo predstaviti tudi vam. Kot je dejala, je dobila nek notranji vzgib in fotografije kar poslala, na vrsto naših vprašanj pa skromno pripisala: »Nisem naredila nič velikega, nič veličastnega za ta svet, da bi si zaslužila kaj več!«

Ah, Mojca, vsak lahko danes naredi nekaj dobrega, če ima le idejo in voljo – ljudje za kanček odmika od realnosti ne potrebujemo veliko. In prav umetnost oz. kultura nas lahko brez ovir združuje in predstavlja drugačne – tople zgodbe, ki jih je tudi danes veliko. Potrebno je le odpreti oči in dati priložnost. Morda bo pa ta zgodba polepšala dan tudi Mojci, kdo ve? In smo mi tako nevede naredili kaj dobrega!

Mojca pravi, da je nekatere teh fotografij posnela s fotoaparatom, druge s telefonom. Sama se že leta bojuje s tesnobo, zato ji fotografija pomeni zelo veliko. Osvobaja jo in opogumlja. Je 44-letna mamica treh hčera in pravi, da jo potep ob reki Krki, kjer živi, vselej spravi v boljše razpoloženje. Na sprehodu se ji pogosto pridruži tudi najmlajša hči prvošolka, ki tudi rada fotografira. Mojčin hobi ni povezan z njeno službo, niti z njenim trenutnim poklicem,... kot pravi, »z nobenim od njenih različnih poklicev, ki jih je v življenju opravljala«.

Prvič se je srečala s fotografijo pred leti preko, žal, že pokojnega prijatelja, uspešnega ljubiteljskega fotografa Blaža Mirta. Velikokrat ji je rekel, da ima dobro oko za fotografijo in naj bo pri tem samo vztrajna. Ko se je poslovil, je vrsto let minilo, da je spet vzela v roke fotoaparat, kasneje tudi telefon. Obožuje lepe prizore - od odsevov v vodi, sončnih vzhodov in zahodov, silhuet, pa živali, rada portretira ljudi, predvsem pa v naravi išče nenavadne lepote – cvetje, zasneženo pokrajino in njeno brezmejnost.

Večina fotografij, ki nam jih je poslala, je povezana z vodo, s poplavo ob reki Krki, nekaj navdiha pa je ujela tudi tam nekje med potjo na pohodu na Vinji vrh. Mojca je zanimiva dama, saj je vselej imela rada drugačnost. Poleg fotografije je njena velika ljubezen tudi masaža – od klasične, do havajske šamanske masaže. Rada hodi v naravo, je čuječa, privlačita jo glasba in ples in nekoč… nekoč bi rada znala plesati in tudi to plat življenja izživeti na svojstven način.

Na poti skozi življenje so jo spremljale zgodbe, ki so za sabo puščale sledi. Nenadne smrti ljubih ljudi, nazadnje tudi očeta. In zato še bolj ceni vsak dan, ki nam je podarjen,… »V nas se prehitro lahko zareže bolečina, ki jo rodi en sam trenutek. In ta lahko potem traja in traja,« pravi Mojca. V svetu je preveč negativnosti, obupa in žalosti, zato kot protiutež temu vsak dan išče in spoznava razloge, za kaj vse je lahko v življenju hvaležna. Tudi za trenutke, ki nam jih pokloni narava – plašne živali, nenavadne pojave, skrivnostne cvetove in srčne ljudi. In Mojca Golob, ki se tokrat predstavlja s »fotografijami s sprehoda« želi v tem letu vsem, da bi našli trenutke, ki nas navdihujejo in v katerih spoznavamo, da smo pravzaprav srečni.

R.M.

Galerija

Foto: Mojca Golob
Foto: Mojca Golob
Foto: Mojca Golob
Foto: Mojca Golob
Foto: Mojca Golob
Foto: Mojca Golob
Mali mucek na buči (foto: Mojca Golob)
Megleno jutro (foto: Mojca Golob)
Megleno jutro ob reki Krki (foto: Mojca Golob)
Poplava na Otoku ob reki Krki (foto: Mojca Golob)
Portret deklice (foto: Mojca Golob)
Rdeči tulipan (foto: Mojca Golob)
Silhueti sestric (foto: Mojca Golob)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava