Ulična fotografska razstava v Knjižnici Ivančna Gorica

19.12.2020 | 13:00

Od leve proti desni: Ksenija Medved, Tadej Strah, Roža Kek in Samo Okorn.

Od leve proti desni: Ksenija Medved, Tadej Strah, Roža Kek in Samo Okorn.

Polona Kopač Trontelj in Katarina Zorec

Polona Kopač Trontelj in Katarina Zorec

Župan Dušan Strnad (Foto G. S.)

Župan Dušan Strnad (Foto G. S.)

Ivančna Gorica - Okna knjižnice Ivančna Gorica so v teh dneh dobila vsebino, saj so na njih razstavili fotografije študenta Tadeja Straha iz Šentvida pri Stični. Te bodo gledalce popeljale v osrčje slovenskih gora in Skandinavijo. Tako je knjižnica v teh negotovih koronskih časih poskrbela za varen dogodek, ki v okolje prinaša nekaj sproščenosti in razigranosti. Ulična razstava z naslovom Uglaševanje tišine bo na ogled do konca februarja 2021. Na odprtju razstave, ki je nastala pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici in ga je Knjižnica Ivančna Gorica posnela v sodelovanju s televizijo Vaš kanal, so poleg avtorja, Tadeja Straha, sodelovali tudi župan Dušan Strnad, v.d. direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, predstavnik Študentskega kluba Groš Samo Okorn in vodja ivanške knjižnice Ksenija Medved. Praznično vzdušje so pričarale odlične pevke Nina Pušlar, Polona Kopač Trontelj in Katarina Zorec. Posnetek si lahko ogledate v arhivu televizije Vaš kanal, na FB strani Študentskega kluba Groš in FB strani Knjižnice Ivančna Gorica.

Tadej Strah študira fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, prosti čas pa mu v veliki meri zapolnjujeta gorsko kolesarjenje in fotografija. Nekaj tehničnih osnov o fotografiranju je dobil na šolskem foto krožku, nekaj se jih je naučil iz knjig, še največ pa kar iz prakse. »Kasneje sem veliko znanja našel na internetu, kjer sem se preko različnih kanalov srečal z deli različnih avtorjev in počasi odkrival, kaj vse je mogoče s fotografijo, tako s tehničnega kot z umetniškega vidika. Večkrat sem kakšno tehniko, koncept, motiv ... ali pa način računalniške obdelave zasledil na internetu ter ga preizkusil tudi sam in kasneje uporabil v kombinaciji s čim drugim, unikatnim,« je povedal Tadej, ki je pred tremi leti še kot dijak Gimnazije Vič s svojim mehanskim stabilizatorjem (gimbalom) nastopili na znanstveni olimpijadi Genius v New Yorku, kjer je osvojili srebrno medaljo. Takrat so mu ponudili štipendijo na univerzi SUNY, ki je gostila tekmovanje, a se je odločil ostati v Sloveniji, saj je študij na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko po kakovosti povsem primerljiv s tistim, ki ga ponujajo najboljše svetovne univerze.

Župan Dušan Strnad je na otvoritvi izpostavil odlično sodelovanje občine in knjižnice, ki se kaže v številnih uspešnih skupnih projektih, in dodal, da je zelo pomembo, da vanje vključujejo tudi mlade. Med drugim je spomnil, da smo ta mesec zopet prejeli naziv Branju prijazna občina in da vstopamo v Jurčičevo leto, ki ga bomo praznovali na nacionalnem nivoju. Projekt Srečava se v knjižnici je nadgradnja osnovnega poslanstva knjižnice, je med drugim dejala Roža Kek in dodala, da v knjižnici sicer dobro poznajo svoje ciljne skupine, a so jih še bolje spoznali z raziskavo, ki so jo naredili v prvi fazi projekta. Samo Okorn je povedal, da so se člani Groša razveselili, ko so s pomočjo občine v Ivančni Gorici dobili svoje prostore nad knjižnico, s katero so takoj našli skupni interes in začeli sodelovati v projektu Srečava se v knjižnici. Ksenija Medved je ob razstavi poudarila, da gre tudi v primeru fotografije za zapis, ki ga knjižnica hrani v zbirki, gre za zapis v času, včasih za več – umetnost.

Naj omenimo, da je Ubald Trankoczy, umetniški fotograf in direktor fotografije, ki je sodeloval pri snemanju več kot 120 dokumentarnih in igranih filmov, dram in nadaljevank na RTV Slovenija, o fotografijah Tadeja Straha med drugim zapisal, da avtor prav gotovo ve, kaj je pravilna kompozicija in kako pomemben je pravi trenutek, ko spregovori svetloba. Bil je navdušen nad zrelostjo mlade osebe.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Janja Ambrožič, Knjižnica Ivančna Gorica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava