Šola na daljavo: DA ali NE? Zbrana mnenja osnovnošolcev

3.12.2020 | 12:50

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Mladi novinarji OŠ Artiče smo si že nekaj časa nazaj zastavili vprašanje, kako se počutimo, ker se znova šolamo na daljavo. Zbrali smo različna mnenja, večina pa ugotavlja, da je šola v živo mnogo bolj prijetna kot šola na daljavo, čeprav ima tudi ta nekaj prednosti.

Alja Vratič: Ko sem izvedela, da se bo spet začelo šolanje na daljavo, nisem bila niti vesela niti žalostna, saj imata oba načina šolanja svoje pluse in minuse. Pri šolanju na daljavo je boljše, da lahko spim 1 uro dlje, imamo daljše odmore, ko smo doma, imamo na mizi lahko cel čas hrano in pijačo in ko prepisujem snov, imam več časa in si lahko zapiske uredim tako, da so lepi in pregledni. Seveda so v šolanju na daljavo tudi slabe stvari, npr. ko ti učitelj razlaga snov prek video klica, jo je težje razumeti, kot če ti učitelj snov razloži v živo. Velikokrat tudi kaj šteka, zato včasih ne moreš biti na video konferencah ... Ko se šolaš doma, tudi nimaš družbe in je malo dolgčas. Trenutno mi ni nobena oblika šolanja ljubša, saj je vsaka po sebi pri nekaterih stvareh boljša in slabša od druge oblike šolanja. Glede na prejšnje šolanje na daljavo je tokrat malo lažje, saj smo se tako učenci kot učitelji že malo bolj naučili uporabljati različne programe za šolanje na daljavo.

Hana Kovačič Mars: Meni je šolanje na daljavo tako tako, ni slabo ni pa dobro. Jaz osebno bi raje hodila v šolo, zato ker imaš nek prav pristop do učitelja. Vseeno pa ima šolanje na domu neke svoje prednosti, kot so npr: čas si razdeliš, kako hočeš ,lahko delaš v pižami in nekaterim je lažje to, da je večina ocen ustnih in da imaš več časa. Vseeno pa se je treba učiti.

Jon Novak: V šolskem letu 2020/21 smo se ponovno začeli šolati na daljavo. Nekateri so to novico sprejeli veselo, jaz osebno pa ne. Ljubše mi bi bilo, če bi bili v šoli. Vseeno pa ima šolanje na daljavo nekaj pozitivnih in negativnih lastnosti. Pozitivno je npr. da lahko kasneje vstanemo, cel dan smo lahko v pižami, na WC lahko gremo kadar želimo ... Negativno pa je, da ne vidiš prijateljev, snov ni tako dobro razložena, kot da bi bili v šoli, cel dan gledamo v računalnike ... Opazil sem, da ko smo se prvič šolali na daljavo, smo veliko več pisali v zvezek kot sedaj, ker sedaj veliko nalog rešimo že prek računalnika. Šolanje na daljavo bi izboljšal tako, da bi imeli npr. več naravoslovnih dnevov, da ne bi bili samo na računalnikih.

Julija Grašak: Novico, da bomo znova doma, mi je sporočil moj ati in me ni najbolj razveselila. Negativno pri tem, ko smo doma, je to, da ko učitelj nekaj razlaga, je veliko bolj razumljivo kot doma. Slabo je tudi, ker ne vidiš svojih prijateljev oz. sošolcev, z njimi v stiku si lahko le prek družbenih omrežji. Dobro pa je to, da se naučiš razporejati s časom (lahko ješ, kadar želiš). Ljubše mi je biti v šoli. Spremenila se je aplikacija, ki jo uporabljamo (prej elektronska pošta in Zoom, zdaj Teamsi). Malo se je spremenil tudi potek dneva, drugače pa je zelo podobno. Meni zelo pomaga učiteljeva razlaga, da se stvar lažje naučim, sedaj ko pa smo doma, ne morem slišati učiteljeve razlage (vsaj tako ne, kot jo v šoli) in mi je zato šola na daljavo manj ljuba.

Kaja Panjan: Minil je dober mesec šolanja v šoli. Sama sem bila žalostna zaradi prijateljev, ki jih ne morem videti, a kljub temu sem odločitev vlade sprejela. Za vse je dobro, da preprečimo širjenje virusa. Všeč mi je, ker ni tako stresno in imamo video konference. Moti me, ker smo vseeno veliko časa dopoldne pred zasloni, saj moramo spremljati, kaj nam učitelji pošiljajo. Zato mi je bolje, da smo v šoli, tudi zato, ker nam učitelji lažje razložijo snov in hitreje priskočijo na pomoč, ko jih rabimo. Delamo prek aplikacije Teams, redko imamo pa video konference na Zoomu, zato je drugače kot spomladi, ko smo delali na Gmailu in na Zoomu. Spomladi si je večina učencev ustvarila svojo rutino, sedaj se moramo pa držati urnika, kot da smo v šoli. Pri določenih predmetih imamo video konferenco vsaj enkrat na teden. Moj predlog je, da imamo pri vsakem predmetu na teden vsaj eno video konferenco, če se le da. Razložili bi nam, kaj smo do zdaj delali, se pogovorili, če česa ne razumemo ... Vsi upamo, da se širjenje virusa kmalu ustavi in da se vsi skupaj spet vrnemo v šole in se začnemo spet navadno šolati.

Larisa Klavžar: V zadnji mesecih velika večina učencev dela od doma, saj ta ukrep je pomemben za zmanjšanje okužb virusa. Korona virus je prinesel veliko nevšečnosti, kot so nošnja mask, a zaradi množičnega širjenja virusa to ni bilo dovolj, ukinili so tudi družabne dejavnosti, od kulturnih do športnih in verskih. Šolanje na daljavo mi je ljubša, a to še ne pomeni manj dela, delo na daljavo je obvezno tako kot v šolah. Šolanje od doma je enako kot spomladi, saj nam učitelji po urniku pošiljajo snov. Šolanje teče gladko, pojavljajo se manjše težave s priključitvam v videokonference.

Lamija Kurspahić: Ko so nam povedali, da se bomo spet šolali na daljavo, mi to ni bilo ravno všeč. V šoli mi je lažje reševati naloge in bolje razumem snov. Doma pa mi je všeč, da si lahko organiziramo čas dela. Ni mi všeč, ker se ne moremo videti s prijatelji in je včasih doma malo dolgočasno. Zato mi je vendarle ljubše, če gremo v šolo. Prvo šolanje na daljavo je bilo malo težje, ker se še nismo nikoli učili na takšen način. Sedaj je malo drugače, ker dobimo naloge v spletno učilnico. Moti me, če včasih ne dela internet.

Maruša Kodrič: V sredo zvečer se je zgodil preobrat, ki ga verjetno ni pričakoval nihče. Vlada se je odločila, da se od pondeljka, 19. 10. 2020 učenci od 6. razreda naprej šolamo od doma. Malo se bila presenečena, a vseeno sem bila zelo vesela, saj mi je takšen način dela že prejšnje šolsko leto zelo ustrezal. Kljub temu, da mi je glede samega pouka šolanje na daljavo boljše, saj imam svoj urnik in sem z delom hitreje konec, definitvno pogrešam prijatelje in sošolce. Samo delo od doma se od prejšnjega leta ni veliko spremenilo, le drugo aplikacijo uporabljamo, imamo drugačen urnik in mogoče je malo manj dela. Delovni načrt, ki ga je pripravila šola, mi je všeč, mogoče bi začetek dela prestavila za kakšno uro kasneje. Kljub vsemu pa upam, da se bo stanje kmalu izboljšajo in se bomo spet usedli v šolske klopi.

Neja Reberšak: Ob novici o šolanju na daljavo sem bila sprva žalostna, saj se je šolsko leto šele pričelo. Kasneje smo vsi spoznali, da je tako boljše, saj se samo tako lahko število okužb zmanjša. Zavedamo se, da so takšni ukrepi za nas le najboljše. V tem je tudi veliko pozitivnih strani, npr. manj ustnih spraševanj, malo daljši spanec ter samoorganizacija dela. Seveda pa je tudi veliko negativnih stvari, npr. zbranost med poukom, razumevanje nove snovi, komuniciranje z učitelji ... Osebno se mi zdi šola na daljavo boljša, saj se s tem učim samostojnega dela. Sicer pa smo na to bili že pripravljeni. Prvič smo šolo na daljavo preizkusili spomladi. Takrat smo se že naučili osnovnih stvari o šolanju na daljavo, zato lahko sedaj lažje sledimo. Imamo tudi hitrejši način šolanja, kot smo ga imeli spomladi, tudi z drugo aplikacijo. Še vedno se ne zavedamo vsi, da je ta način isti kot prisotnost v šoli, vendar se iz dneva v dan trudimo in komaj čakamo na vrnitev v šolske klopi.

Nives Planinšek: Ko sem izvedela novico, da se bomo znova šolali od doma, sem bila malce žalostna, saj se vseeno raje šolam v šoli kot na daljavo. Vendarle pa je zame pozitivno to, da imam več časa za oddajo nalog in da si lahko lepše uredim zapiske in se potem lažje učim. Tudi sam prehod na šolanje na daljavo je bil sedaj lažji, saj smo že imeli izkušnjo od spomladi. Všeč mi je, da imamo več video konferenc, saj smo s tem deležni učiteljeve razlage, prav tako je dobro, da gradiva dobimo samo na en kanal, to so Teamsi.

Patricija Polovič: Čeprav smo se morali prilagoditi ukrepom, smo se imeli prav lepo med šolskimi klopmi. Moje osebno mnenje je takšno, da negativnih stvari v šoli na daljavo sploh ni, ker imamo prekrasne učitelje in prijatelje , na katere se lahko zanesemo. Če gledamo na prvo šolanje od doma, se je vsekakor nekaj stvari spremenilo – vsi se zavedamo, da je treba delati sproti in se učiti. Se pa imamo tudi tako lepo na videokonferencah, kjer nam nikoli ne zmanjka besed in tudi smeha ne.

Pika Zbašnik: Novica o ponovnem šolanju od doma mi ni bila všeč, ampak razumem, da je to za nas najbolje. Če se bomo tako hitreje znebili virusa, se mi zdi prav. Ljubše mi je učenje v šoli, saj se lahko pogovarjam s sošolci, na splošno se mi zdi bolj zabavno, ampak ima šolanje od doma tudi nekaj dobrih lastnosti. Dobra lastnost šolanja na daljavo je, da si lahko delo razporedim sama, imam odmor, kadar meni najbolj ustreza, slaba stran pa je, da je razlaga slabša, saj pouk poteka prek videokonference in lahko pride do prekinitev in težav. Tudi razlaga je slabša, če mi kaj ni jasno, ne morem neposredno vprašati učiteljice, temveč moram čakati na odgovor. Pogosteje se mi zgodi, da nalogo spregledam. Pouk od doma je veliko bolje organiziran, kot je bil spomladi, saj smo takrat komunicirali prek elektronske pošte in so se šolske naloge pomešale z ostalo pošto. Aplikacija Teams mi je bolj všeč, saj imamo za vsak predmet posamično skupino in je vse bolj pregledno. Stvar, ki me moti, je, da nekateri učitelji srečanja prek video klica ne napovedo. Posledica tega je, da sem pozna in zaradi tega zamudim razlago.

Žana Bertole: Jaz nisem imela nič proti šolanju na daljavo, saj je bolje, da se nekaj časa šolamo na daljavo in se bomo po koncu tega lahko,spet družili, predvsem pa bomo vsi ostali zdravi. Pri šolanju na daljavo mi je všeč to, da si lažje razporedim delo. Ni mi pa všeč to, da smo toliko pred računalnikom, saj je nekaj ur naporno gledati v zaslon. Obe obliki šolanja sta mi všeč, saj imata obe prednosti in slabosti. Npr. v pravi šoli nam učitelj lažje razloži novo snov kot na daljavo, meni to ni problem, a nekomu pa lahko je. Spomladi je šlo šolsko leto proti koncu, zato ni bilo toliko snovi in ocenjevanj, bilo je manj videokonferenc, sedaj se je pa šolsko leto šele začelo in je več snovi, več ocenjevan in več videokonferenc. V nadaljnjem bi mogoče lahko imeli več samostojnih nalog, ker je biti za skoraj vsak predmet na videokonferenci naporno. Če pa na splošno povem nekaj o šolanju na daljavo, je v redu.

Živa Vrhovšek: Novica o šolanju na daljavo me ni presenetila, ker mislim da, smo vsi že to pričakovali. Negativno je, da ne pridobimo take razlage kot v šoli in veliko težje se je učiti. Npr. pri matematiki je težje razumeti snov prek računalnika kot pa v šoli. Meni je po eni strani všeč šola v živo zaradi razlag in hitrejšega razumevanja, po drugi strani pa šola na daljavo zaradi tega, ker lahko malo dlje spim in se mi ni treba prej vstati, da se preoblečem in uredim. V prvem tednu šole na daljavo sem imela kar precej težav, kako uporabljati Teamse, potem pa sem se naučila in stvari tečejo brez težav. Moramo pa se vsi učenci zresniti glede šole na daljavo, ker učitelji ne bodo več tako popuščali, kot so spomladi.

Novinarski krožek OŠ Artiče

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava