Vremenoslovci napovedujejo: Snežna pošiljka bo obilna. Pošljite fotografije!

2.12.2020 | 08:25

Vremenoslovci pravijo, da bi ponekod lahko zapadlo tudi 20 cm snega (Foto: arhiv DL)

Vremenoslovci pravijo, da bi ponekod lahko zapadlo tudi 20 cm snega (Foto: arhiv DL)

Slovenijo bodo popoldne z izjemo nižjih delov Primorske, kjer bo deževalo, zajele snežne padavine. Kot je povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo. V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu.

Pripravite lopate za kidanje snega (Foto: arhiv DL)

Pripravite lopate za kidanje snega (Foto: arhiv DL)

"Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov," je dejal Šter in dodal, da bodo padavine od juga začele nastajati že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam v nekaj višjih legah lahko sprva tudi snežilo.

Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo ponoči, medtem ko bodo jutri dopoldne padavine začele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. Agencija RS za okolje ob tem opozarja, da bo ponoči na Banjški planoti, v Trnovskem gozdu, v območju okoli Razdrtega, v Brkinih in ponekod na ilirskobistriškem možen tudi pojav poledice in žledu. Jutri pa bo poledica možna tudi ponekod na vzhodu Slovenije.

Sneg pa se vsaj po nižinah, po besedah Štera, ne bo dolgo zadržal, saj bo že v petek prišlo do višanja temperatur, konec tedna pa bo izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril dobršen del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na vnovično ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

"Sneženje bo najbolj močno danes ponoči, zato danes še ne pričakujemo večjih težav na cestah," je še dodal Šter in spomnil, da je lani prvih nekaj centimetrov snega zapadlo sredi decembra, podobne razmere letošnjim pa so bile leta 2012, ko je v prvi polovici decembra zapadlo celo nekaj več snega, kot ga vremenoslovci pričakujejo tokrat.

Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum je pomembno tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in ostalih delov vozila. V času od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov.

Tudi na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram, in dodajajo, da so pnevmatike sicer najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le njihove menjave.

Na Darsu voznikom svetujejo, da v zimskih razmerah vozijo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni. Kot opozarjajo, so pri vožnji po snegu in ledu visoke hitrosti izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga.

V omenjeni družbi, ki vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, zagotavljajo, da so na zimo pripravljeni. Za prevoznost in varnost slovenskih avtocest bo skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in s posipalci.

Za posipanje cestišč so pred zimo napolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, ob tem pa imajo za letošnjo sezono zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

V Novem mestu je že začelo snežiti. Če nam boste na novice@lokalno.si poslali fotografije sneženja "nove sezone", jih bomo z veseljem objavili. 

R.M./STA

Galerija

8.decembra 2012 je ponekod na Dolenjskem zapadlo tudi do 60 cm snega
8.decembra 2012 je takole snežilo
December 2012 je bil zasnežen
8.decembra 2012 je lepo pobelilo
V snegu so uživali tudi psi
Traktoristi s plugi so imeli veliko dela
Tudi lopate so bile obvezen pripomoček

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava