FOTO: Zeliščarski center prijazen tudi pticam

1.12.2020 | 10:50

Kar nekaj ptičjih hišic te dni prenavljajo

Kar nekaj ptičjih hišic te dni prenavljajo

Območje Zeliščarskega centra JV Slovenije je ostalo prijazno pticam. To obiskovalcu razkriva pogled na strnjeno vas Zagrad v objemu travniških sadovnjakov, sredi travnikov in njiv obdanih z vencem gozda. Podobo žlahtne kulturne krajine prepoznavajo tudi ptice, ki tam domujejo skozi vse leto.

Niz travniških sadovnjakov in druge visokorasle zarasti v okolici tvorijo zeleni obroč naselja. Njegov objem zagotavlja ugodno mikroklimo, ponuja senco in sadje ter ustvarja prepoznavno podobo vasi, ki jo cenijo domačini, še bolj pa ptice. Le-tem veliko pomenijo stara drevesa z dupli, ekstenzivni travniki, vrtički in njive s pestrimi posevki, kjer se hranijo. Takšni habitati ptic postajajo prava redkost.

V Zeliščarskem centru JV Slovenije gnezdijo nekateri ogroženi gnezdilci kot so pogorelček, zelena žolna in vijeglavka. Družbo jim delajo splošno razširjene vrste kot na primer velika senica, šmarnica, grilček, škorec, kos, kmečka lastovka, domači in poljski vrabci…

Da jim na tem območju olajšajo zimovanje, so uredili tudi številne ptičje hišice, ki jih bodo med zimo obnovili in zamenjali v sodelovanju z Dolenjsko sekcijo Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in Osnovne šole Frana Metelka Škocjan.

R.M.

Galerija

Številne ptice so našle svoj dom v Zeliščarskem centru JV Slovenije
Te dni prenavljajo številne ptičje hišice in krmilnice
Na območju Zeliščarskega centra JV Slovenije so drevesa, polna ptičjih hišic
Mnoge vrste ptic vse leto živijo na tem območju
Sprehod po Zeliščarskem centru JV Slovenije razkriva številne lepote

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava