Da bi bil poklic raziskovalca privlačen za mlade

28.11.2020 | 12:30

Da bi bil poklic raziskovalca privlačen za mlade

Novo mesto - Univerza v Novem mestu s 13 predstavitvami raziskav širši javnosti obeležuje Evropsko noč raziskovalcev. Namen te vseevropske prireditve je, da bi približali raziskovalne rezultate in delo raziskovalcev javnosti s predstavitvami raziskav in predstavili vpliv raziskav na vsakdanje življenje.

Raziskovalci v okviru Univerze v Novem mestu letos izvajajo več kot 15 različnih raziskav. Največ je takšnih, s katerimi skupaj z gospodarskimi in negospodarskimi subjekti rešujejo sodobne izzive. Štiri projekte s področja integriranih kliničnih poti, analize shem kakovosti in potrošniškega dojemanja namestitvenih sistemov za živali ter tehnologije in sistemov (so)financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Skupaj s finskimi, latvijskimi, grškimi in bolgarskimi partnerji izvajajo projekt, v okviru katerega razvijajo izobraževalno platformo za različne pokline skupine, ki se ukvarjajo s področjem duševnega zdravja osnovnošolskih otrok.

Da bi bil poklic raziskovalca privlačen za mlade

Pod vodstvom kolegov iz Nemčije tudi proučujejo, kako medgeneracijske igre vplivajo na povezovanje generacij in ohranjanje spomina v starosti. Na projektih aktivno sodelujejo tudi študenti. Na ta način študentom omogočajo vključevanje v reševanje realnih izzivov okolja že v času študija, s čimer so bolj zaposljivi po zaključku le-tega.

Prorektorica za znanost prof. dr. Karmen Erjavec je v zaključnem nagovoru dejala, da je znanost pomembna za družbo, saj na dolgi rok pripomore k izboljšanju kakovosti življenja. Ključen dokaz velikega pomena znanosti za družbeni razvoj je, da vse male države, ki nadpovprečno hitro napredujejo, povečujejo vlaganja v znanost. Slovenija bo morala povečati vlaganja v znanost in ustvariti okolje, ki bo stimuliralo prenos znanja v družbo in gospodarstvo.

Da poklic raziskovalca ni ravno privlačen za mlade, je opozorila raziskovalka na Univerzi v Novem mestu Sabina Krsnik, ki sodeluje kot raziskovalka pri treh projektih. Poleg šibkega financiranja so znanstveniki v primerjavi z drugimi poklici v zahtevnejšem položaju, saj težko javnosti pokažejo takojšen učinek raziskave.

Dekanica Univerze NM, doc. dr. Malči Grivec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava