FOTO: Čudovita slikanica Hanina božična želja

26.11.2020 | 09:55

Aleksandra Pinterič s svojo izjemno božično pravljico

Aleksandra Pinterič s svojo izjemno božično pravljico

Hanina božična želja ni le čudovita, dvakrat razprodana slikanico, ki vašemu otroku pomaga spoznavati reči, ki se jih ne da kupiti, pač pa je tudi humantarni projekt za razvijanje hvaležnosti in sočutja do drugačnih. Govori namreč o deklici na invalidskem vozičku in zgodbo avtorice Aleksandre Pinterić so podprli tudi številni znani Slovenci. V tujini jo poznano pod naslovom Alex Pin.

Hanina božična želja je ena izjemno redkih slikanic, ki otroku na čuten in poseben način predstavlja tematiko nematerialnih želja in jim pomaga pri razumevanju drugačnosti. Zgodba govori o deklici Hani, ki je na invalidskem vozičku in si za božič zaželeli, da bi rada shodila in željo napiše tudi Božičku. Božiček želje razporeja v škatle, a na koncu mu v rokah ostane Hanino pismo, ki ne sodi v nobeno škatlo – ne v tisto za knjige, punčke, žoge ali druga igrače. Božiček za božič obišče Hano in ji pove, da ji želje ne more izpolniti. Z malo čarovnije dobi Hana lepo izkušnjo in z njo tudi bralec, ki knjigico zagotovo ne more prebrati do konca, brez da bi se mu pošteno orosile oči.

Avtorica, Aleksandra Pinterič, je o knjigi in projektu povedala, da se ji uresničujejo sanje in da je neizmerno hvaležna za tako izjemen odziv na tretjo izdajo slikanice in da zaradi tega velikokrat ne more spati. Poleg slovenskega pa je Aleksandri uspel tudi preboj na tuj trg, z angleško in špansko verzijo knjige. Dodala je, da ji vsa lepa mnenja o knjigi, ki jih dobiva na domačih tleh, dajejo energijo in moč, da knjigico in lepo noto projekta spoznajo tudi drugje po svetu.

»Slikanica Hanina božična želja je nastala po resničnem dogodku o deklici na invalidskem vozičku, ki si je za božič zaželela, da bi shodila. To me je spodbudilo, da napišem čutno in srčno zgodbo, ki mladega in odraslega bralca popelje v notranji svet razumevanja sočutja, ga pusti v globokem razmišljanju in ga spodbudi k iskanju reči, ki v življenju pomenijo več od materialnih stvari. Zgodba je kar nekaj časa tlela v meni, saj sem čakala na pravo idejo, nakar sem nekega dne videla otroka z invalidskim vozičkom na gugalnici in porodila se mi je veliko večja vizija, kot sem si sprva predstavljala. Tako sem leta 2013 prvič izdala slikanico Hanina božična želja, ki jo je ilustrirala Klaudija Sakovič. Slikanica je bila hitro razprodana, saj smo del denarja od nakupa slikanice namenili za postavitev gugalnic za invalide. Projekt je bil tako uspešen, da smo na koncu skupaj z lokalnimi skupnostmi postavili kar deset takih gugalnic po Sloveniji in omogočili otrokom na invalidskih vozičkih, da se lahko tudi oni gugajo na otroških igriščih, kot ostali otroci. Projekt sta podprla celo takratna varuhinja človekovih pravic v Republiki Sloveniji Vlasta Nussdorfer in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V letu 2015 je bila narejena druga izdaja slikanice, ki je bila prav tako razprodana. Letos je knjigica dobila popolnoma novo podobo, za katero je poskrbela kanadska ilustratorka Laura Catrinella. Poleg knjigice, ki je letos dobila čisto novo podobo, pa je nastala še zvočna pravljica. Glas ji je posodil eden izmed najbolj prepoznavnih pripovednih glasov pri nas, Jurij Souček, ki otroke popelje v svet globlje domišljije in sočutja. Izjemen glas Jurija Součka je tisti, ki ga pozna vsaka slovenska duša in prav on je tisti, ki bo Hanini zgodbi podal novo globino, dušo in karakterne razsežnosti,« navdušeno pripoveduje Aleksandra.

Jurij Souček je o knjigici povedal: »Lepa knjiga. Preprosta. Ko sem bral, sem komaj čakal, kaj se bo naprej zgodilo. Lepo!« Poleg Jurija pa so v pravljici tudi drugi prepoznavni glasov, med njimi v projektu sodeluje Srđan Milovanović.

Knjiga Hanina božična želja staršem pomaga otroka učiti, kako pomembna je hvaležnost, sprejemati samega sebe, takšnega kot si, biti dober in sočuten do drugih, pa tudi, kako pomembne so reči, ki se jih ne da kupiti, pa tudi pomembnost iskanja rešitve za vse izzive v življenju.

Gugalnica za otroke spremlja Aleksandrin humanitarni projekt

Gugalnica za otroke spremlja Aleksandrin humanitarni projekt

Aleksandra o humanitarnosti

Aleksandra na vprašanje humanitarnosti in svojih projektih odgovarja: »Vsekakor je to kapljica v morje in v tem ogromnem oceanu sem samo začutila, da je prav, da pokažem na to, da se imajo vsi otroci pravico smejati in igrati skupaj. Simbol tega je zame gugalnica, zato sledim cilju, da postavljam gugalnice za te otroke po svetu. Rada pa bi razvila tudi eno preprosto igralo, ki bi omogočalo košček inkluzije teh otrok. Vedno sem se rada lotevala nečesa novega. Tako sem – daleč nazaj - delala humanitarno akcijo za Vukovar, odigrala več kot 100 lastnih gledaliških otroških iger, izdala 10 otroških slikanic, izdala celo CD z otroškimi pesmicami, dobila sem nagrade za knjige in se lotila tudi pisanja knjige za starše. Zadnjih 10 let sem delala kot coach in ob tem rastla skupaj s strankami. Ravno tako je pred tem delo v šolstvu prineslo svojo kreativnost. Zelo so me zaznamovale gugalnice za invalide in celoten projekt, ki smo ga pred leti izvedli. Zdaj pa sem se vrnila h knjigam in si želim predvsem pokazati staršem, kako zelo lahko otroku pomagajo graditi notranji svet, ker s tem vidim, da lahko pomagam dvema generacijama naenkrat in tako prispevam k boljši prihodnosti vseh.«

Kdo je Aleksandra Pinterič?

Pisateljica, nekoč učiteljica razrednega pouka, danes pa podjetnica in mentorica znanj za življenje. Najraje je mama, vedno pa jo ganejo zgodbe o življenju, številne stiske in potrebe otrok. Je avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kaže pot do samozavedanja, pomaga staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želi vlivati vero vase, jih učiti kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest. Njene knjige so močno prepojene s filozofijo, ki poudarja srčnost, prijateljstvo, strpnost ter hvaležnost in prepričana je, da so to glavni razlogi za tako izjemno prodajo njenih knjig v zadnjih letih.

Največji uspeh sta doživeli knjigi Hanina božična želja (za otroke) in knjiga A maš jazbeca (za odrasle). Pozornost slovenske pedagoške stroke je vzbudila z inovativno izvedbo projekta po svoji knjigi Veliki nemarni škornji, s katerim je prispevala k trajnejšemu znanju, kalitvi inovativnih idej in vzpostavitvi višjih moralnih vrednot v odnosu do sočloveka, narave in okolja. Knjiga je prejela nagrado za inovativnost na razpisu INATRI pri Gospodarski zbornici Slovenije. Slikanica Pepi in njegovo gnezdo, ki je bila njena prva knjiga za otroke, pa je bila nagrajena kot najboljša ekološka slikanica leta 2013.

Že v otroštvu je spoznala, da si najbolj želi pomagati ljudem in jih voditi, da začnejo živeti notranje mirno in zadovoljno življenje z vsem srcem. »Neizmerno rada pomagam ranljivim ciljnim skupinam in otrokom. Svojo energijo črpam iz ideje po boljšem življenju za vse ljudi. Moje vodilo je, da je vsak dan tisti dan, ko nam lahko uspe uresničiti želje in zastavljene cilje. Moje poslanstvo je vnovič priklicati nasmeh na obraze otrok, kar delam skozi knjige in številne druge projekte, ki so povezani z otroki,« pravi avtorica.

Posebno mesto v njenem življenju je odigrala slikanica Hanina božična želja in vse, kar je s to slikanico naredila. V težkih trenutkih so jo pozitivna mnenja mentorjev, mamic in vseh, ki so knjigo prebrali, spodbujala, da je šla naprej, vse otroške želje pa so ji dajala upanje, da dela nekaj dobrega. Knjige za otroke je začela pisati, ko je sama postala mama. Nosi pa s seboj tudi lastno težko izkušnjo, o kateri je spregovorila: »Po porodu sem se soočala s poporodno depresijo in pisanje mi je terapevtsko pomagalo, da sem lahko vnovič zadihala s polnimi pljuči. V prostem času, ko ne pišem knjig, rada kuham, meditiram, berem, preživljam čas s sinom, v naravi, še posebej rada obiskujem gozdove, potoke, jezera. Moja skrita nematerialna želja je, da bi vsi ljudje v sebi prepoznali resnico brezpogojne ljubezni in jo v vsakem trenutku tudi živeli.«

Hanino božično pravljico že berejo tudi številni znani Slovenci. Med njimi so Tinkara Kovač, Alya, Sebastian, 6 Pack Čukur, Kaly Kolonič, Urška Majdič, Denis Porčić- Chorchyp, Maja Založnik, Daša Podržaj, Alenka Husić iz Bepop in številni drugi, ki jih je navdušila.

R.M.

Galerija

Aleksandra Pinterič
Denis Porčić- Chorchyp, reper in trener borilnih veščin
Hanina Božična želja
Jurij Souček
Maja Založnik, pevka
o_Panorama-Delo-Foto-2014061-70-hires-jpeg0_1024
Urška Majdič pevka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava