DL: Melania Trump povečala obisk turistov

23.11.2020 | 13:50

Foto: FB Melania Trump

Foto: FB Melania Trump

Sevnica - Predlani in lani so na najbolj prepoznavni sevniški veduti – gradu, zaznali kar za približno tretjino večji obisk v primerjavi s preteklimi leti. Več je bilo posameznih gostov in organiziranih skupin. Več je ljudi, ki svet raziskujejo z avtodomi, pa tudi obiskovalcev popotnikov z nahrbtniki ali kolesi. Tuji obiskovalci so prihajali predvsem iz Amerike, Italije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Francije in Anglije.

»V Sevnici se zavedamo, da je trend turizma zgodba. V sevniški občini je to gotovo sonaravno bivanje, kjer gre za povezovanje naravnih vrednot, lokalnih pridelovalcev in dobrot, kot so modra frankinja, salama in sevniška voščenka,« pripoveduje Mojca Pernovšek, direktorica sevniškega javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM).

Mojca Pernovšek, KŠTM Sevnica (Foto: DL/P.P.)

Mojca Pernovšek, KŠTM Sevnica (Foto: DL/P.P.)

Kolekcija First Lady združuje izdelke izključno domačih, lokalnih ponudnikov, od odlične modre frankinje, ki je združeno vino štirih pridelovalcev, v luksuzno embalažo preoblečene tradicionalne sevniške salame, dišečih piškotkov, lepotilne kreme, okusnih čokolad posebnih okusov in videza, čokoladnih pralinejev in jabolčnih krhljev v čokoladi do zeliščnih čajev. Osnova za poimenovanje kolekcije First Lady je bilo dejstvo, da so štirje vinarji osnovali vrhunsko vino, ga posvetili prvi dami, ta produkt pa je KŠTM nadgradil še z vsemi ostalimi izdelki. Gre za povezovanje zgodbe o modri frankinji, saj imajo v Sevnici festival modre frankinje in veliko odličnih vinarjev.

Za darilo helikopter

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica Vladimira Tomšič pravi, da so bili Melanii Trump zelo hvaležni, ko je že leta 2005 zdravstvenemu domu podarila 25.000 dolarjev, s čimer so nabavili CTG (kardiotokograf), napravo za diagnostiko porodnic oziroma otrok, ki jim še vedno dobro služi, ter manjše reševalno vozilo in set za reanimacijo otrok. »Če bi bila v njeni koži, bi zdaj podarila Sevnici oziroma Sloveniji helikopter, ki bi ga potrebovali za nujne prevoze bolnikov. S tem bi rešili marsikatero življenje,« razmišlja Tomšičeva.

85-letna vaščanka Rožnega Fani Mirt nam je povedala, da še ni bila pri kipu Melanie, ki so ga postavili po naročilu nekega Američana ob robu polj, na bregu reke Save, a da so, kolikor je videla po televiziji, iz lepe ženske naredili neko spako, in da zato ni nič zamudila. Kot je slišala, Melania uči sina Barona tudi slovenščino, kar se ji zdi lepo od nje. Domačinka z Rožnega Helena Žulič, sicer zaposlena kot diplomirana medicinska sestra v krškem ZD, nam je povedala, da je »njihova« Melania v času razglašene epidemije drugega vala koronavirusne bolezni dobila tudi masko. »Ogromno ljudi se sprehaja in kolesari za Savo, in to je zelo dobro z vidika promocije zdravja, saj je na neki način prispevala, da tudi sprehajalci in kolesarji nosijo maske, da smo malo bolj vestni. Delam v promociji zdravja v Zdravstveno-vzgojnem centru, zato sem mogoče zelo hitro opazila masko na njej, čeprav nisem bila zraven pri tej zgodbi. Sem pa bila zelo vesela, čeprav gre samo za kip, in upam, da jo bo imela do konca razglašene epidemije.«

Namesto požganega lesenega kipa bronasti

Pod bronasto skulpturo na lesenem deblu je marmorna spominska plošča z napisom v slovenščini in angleščini: »Ta kip je posvečen večnemu spominu na spomenik Melania, ki je stal na tem mestu od leta 2019 do 2020. Ta bronasti spomenik je popolna replika lesene umetnine. Ta umetnina je bila izrezljana iz tega drevesa. Neznani požigalci so jo uničili na večer 4. julija 2020. Lokacijo za ta spomenik je leta 2018 izbral in odkupil Brad Downey. Downey je izdelavo kipa zaupal domačinu, ki je iz lesa že marsikaj naredil, kar naj bi nekateri celo občudovali, nikoli pa se z motorno žago in brusilko še ni lotil upodobitve človeka. Prešernov rek »Le čevlje sodi na kopitar« bo vedno aktualen. Downey se je soočil z različnimi odzivi ljudi, tudi v sevniški občini, češ da skulptura ne ustreza ravno vrednotam, ki opredeljujejo človeška bitja. A se je odločil nadaljevati delo, da bi predstavil kontradiktornosti med predsedovanjem njenega moža. Melania je pokazala človečnost, ko je obiskala mehiške otroke, zaprte v kletkah na meji ZDA z Mehiko. Tam so obtičali, ločeni od staršev – migrantov, ko so skušali priti čez mejo do boljšega kruha, in dosegla vsaj izboljšanje njihovih življenjskih razmer.

Domačini si želijo, da bi Melanio še kdaj videli v domovini, če že ne ravno v Sevnici, kamor so navalili predstavniki sedme sile, tudi uglednih tujih medijev, po izvolitvi Trumpa pred štirimi leti, da bi se prepričali, kje je preživljala mladost prva dama ZDA.

Prispevek je iz aktualne številke Dolenjskega lista, 19.novembra 2020

P. Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava