DL: Že dvajset let : S kulturo v srca ljudi

21.11.2020 | 11:30

 Predsednica KUD Dolenjske Toplice Brigita Zupančič Tisovec s knjigo, ki so jo izdali ob praznovanju 20-letnice društva. (Foto: R. N.)

 Predsednica KUD Dolenjske Toplice Brigita Zupančič Tisovec s knjigo, ki so jo izdali ob praznovanju 20-letnice društva. (Foto: R. N.)

Dolenjske Toplice - Kulturno umetniško društvo Dolenjske Toplice letos praznuje dve desetletji delovanja. Jubilej je aprila nameravalo obeležiti s slovesno prireditvijo, ki pa je zaradi epidemije koronavirusne bolezni odpadla. Da bi vseeno zaznamovalo letošnje praznovanje, se je odločilo izdati knjigo, v kateri je strnjenih njegovih prvih dvajset let.

»Knjiga je zelo obsežna. Gre za sprehod skozi našo zgodovino. Razdeljena je na pet poglavij, besedilo pa smo podkrepili z različnimi viri, ki smo jim dodali še fotografije,« pravi predsednica topliških kulturnikov Brigita Zupančič Tisovec, ki ji je župan Franci Vovk nedavno podelil zlato plaketo občine za uspešno delovanje društva v vseh teh letih. Kot pravi, so jo ob prejemu prevevali mešani občutki, saj je bila po eni strani zelo vesela priznanja, po drugi pa kar nekoliko žalostna, ker ob njej niso mogli biti še preostali člani, da bi se lahko skupaj veselili.

Društvo je bilo ustanovljeno konec leta 2000 z namenom povezati vse kulturne dejavnosti v občini. Tudi zanj velja, da je v dveh desetletjih doživelo vzpone in padce, a vseeno je ostalo trdno povezano. Danes v sklopu društva delujejo tri sekcije: mešani pevski zbor, likovna sekcija in otroška gledališka skupina. Vsaka je na svojem področju zelo uspešna, saj se lahko pohvalijo s številnimi priznanji, ki so jih osvojili na tekmovanjih. Predsednica zbora je Jana Vovk, zborovodja pa Boštjan Tisovec, likovno sekcijo vodi Primož Primec pod mentorstvom Jožeta Kumra, mlade gledališčnike pa mag. Urška Bučar in Darja Mrvar. Vse sekcije oblikujejo in ustvarjajo kulturni utrip kraja, obenem pa tudi širijo znanje. »Po dveh desetletjih KUD gotovo upravičuje svoje poslanstvo. Slogan S kulturo v srca ljudi je vodilo, ki ga člani udejanjajo na vsakem svojem koraku,« poudarja Zupančič Tisovčeva.

Zaradi novega koronavirusa je njihovo delovanje trenutno omejeno. Pevci nimajo skupnih vaj in nastopov, saj se lahko virus s petjem hitro širi, prav tako trenutne razmere niso naklonjene gledališčnikom, medtem ko lahko likovniki ustvarjajo vsak zase. Vsi si želijo, da bi se razmere kmalu vrnile v stare tirnice in da bi družabno življenje znova zaživelo v polnem razmahu. Po mnenju Zupančič Tisovčeve je kultura zelo pomembna. »Zame je kot zrak, ki ga potrebujem za življenje. Morda tega vsi ne čutimo tako zelo intenzivno. Vsi naši odnosi in komunikacije temeljijo na kulturi, vsa naša zgodovina je povezana s kulturo,« razmišlja predsednica, ki društvo vodi tretji mandat.

Članek je bil objavljen 27. avgusta v Dolenjskem listu.

R. N.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava