Med najbogatejšimi Slovenci tudi Dolenjci

19.11.2020 | 11:10

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Na vrhu lestvice sto najbogatejših Slovencev, ki jo objavlja revija Manager, sedmo leto zapored vztrajata zakonca Iza Sia in Samo Login. Najbogatejši Dolenjec je še  vedno Igor Akrapovič.

Skupno premoženje najbogatejše stoterice znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov evrov več kot lani. Prag za vstop na lestvico se je sicer znižal za šest odstotkov na 20,9 milijona evrov.

Premoženje zakoncev Login, ki sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ocenjujejo na 689 milijonov evrov, kar je toliko kot lani. Podjetje so sicer ustanovitelji januarja 2017 za milijardo dolarjev prodali kitajskemu holdingu United Luck Group.

"Če se je pred tremi leti čas za prodajo uspešnega startupa zdel idealen, pa ob navdušenju uporabnikov in finančnih trgov nad računalniškimi igrami ugotavljamo, da bi Outfit7 utegnil biti danes vreden dvakrat oziroma trikrat toliko kot leta 2017," so zapisali avtorji lestvice.

Tudi na drugem mestu ni spremembe, se pa je zaostanek Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc za zakoncema Login zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. Glavnina premoženja, ki skupaj znaša 345 milijonov evrov (17 odstotkov več kot lani), je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je uspešna prodaja ležišč v ZDA, kjer se po navedbah Managerja kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami.

Prvo deseterico lestvice sestavljajo še Marko Pistotnik (210 milijonov evrov oz. enako kot lani), družina Lah (164 milijonov oz. tri odstotke manj), Damian Merlak (148 milijonov oz. 19 odstotkov več), Igor Akrapovič (139 milijonov oz. tri odstotke več), Tatjana in Albin Doberšek (123 milijonov oz. dva odstotka manj), Franc Frelih (123 milijonov oz. 10 odstotkov več), družina Šešok (120 milijonov evrov oz. 38 odstotkov več) ter Tone Strnad (118 milijonov oz. 36 odstotkov več).

Najvišji skok je uspel največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta Juretu Knezu. Vrednost njegovega premoženja se je v letu dni ob uspešnem poslovanju tudi drugih podjetij v skupini podvojila na 73,8 milijona evrov.

Novincev je letos šest, med njimi sta tudi košarkar Goran Dragić in hokejist Anže Kopitar. Dragićevo premoženje ob upoštevanju razlik med višino davka na dohodke v posamezni ameriški zvezni državi ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Kopitarjevo pa na 31,5 milijona evrov. Košarkar Luka Dončić je letos na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov.

Med najbogatejšimi milenijci so med drugim izpostavili tudi razvijalca računalniških iger Marka Grgurovića s 15 milijoni evrov.

Med novinci na lestvici stotih najbogatejših Slovencev so med drugim tudi večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter Uroš Korže, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Prag za vstop na lestvico se je letos znižal, saj so nanjo zaradi novih dognanj uvrstili že prej premožne novince, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljajo pri vrednotenju, pa so v povprečju precej podobne tistim, kakršne so bile lansko jesen, so še pojasnili pri reviji Manager.

R.M./STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava