Odgovor MO Novo mesto na prispevek v oddaji Tednik

18.11.2020 | 14:10

Jože Pirh (Foto: arhiv lokalno.si)

Jože Pirh (Foto: arhiv lokalno.si)

Na Televiziji Slovenija je bil v ponedeljek, 16. 11. 2020 v oddaji Tednik objavljen prispevek z naslovom Pomagajmo Jožetu Pirhu, v katerem je ekipa Tednika predstavila zgodbo gospoda Jožeta in pozvala javnost k pomoči. Ker so bile določene informacije o angažiranosti in vpletenosti Mestne občine Novo mesto izpuščene, podajamo odgovor na objavljeno informacijo.

Odgovor:

Na Mestni občini Novo mesto pozdravljamo poziv za pomoč Jožetu Pirhu k razrešitvi njegovega stanovanjskega problema, zato nas veseli, da smo ljudje stopili skupaj in si pomagamo tudi v zahtevnih časih. V dobri veri je najverjetneje nastal tudi prispevek o Jožetu Pirhu v televizijski oddaji Tednik, kjer pa niso bila izpostavljena določena dejstva, ki smo jih sicer novinarki obrazložili.

Župan Gregor Macedoni se je kot zastopnik Mestne občine Novo mesto vseskozi prizadeval za rešitev situacije Jožeta Pirha. S strani občine je bilo tako ves čas jasno stališče, da se išče rešitev, na podlagi katere bi lahko Jože v lastnem stanovanju v največji meri samostojno skrbel zase.

V okviru zakonitega se je v zadnjih petih letih župan osebno prizadeval, da Jožetu pomaga, saj podpira ljudi, ki želijo samostojno skrbeti zase. V tem obdobju se je udeležil tudi obravnave na sodišču, kjer je pričal, da Mestna občina Novo mesto ne bo aktivno terjala dolga, če pride do dogovora med solastnikoma oz. Jožeta Pirha s sestro. Tako bi, v primeru, da bi Jože odkupil sestrin delež, kot je pred leti predlagal sodišču, še naprej živel v svojem stanovanju, ne glede na dolg občini.

Postopki, ki jih zaradi sporov med družinskimi člani pelje sodišče, tovrstno rešitev onemogočajo. Zadnje informacije, ki jih je podal Jože, prav tako kažejo, da je bil zaradi nerazumljivih sporov prisiljen reševati svojo zgodbo na način, ki je zanj osebno slabša, posledično pa je to slabša zgodba tudi za celotno družbo.

Kljub angažiranosti pa občina ne more biti odgovorna za družinske spore. V pravnih postopkih kot Mestna občina nismo našli načina, da bi se lahko v reševanje aktivno vključili. Jožetova sestra je kot solastnica zahtevala prodajo, ko pa je do prodaje prišlo, ni mogoče odpisati občinske terjatve, ki je bila glede na zakonodajo avtomatsko poravnana.

Jože Pirh je že večkrat javno izpostavil, da ceni prizadevanja župana Gregorja Macedonija za reševanje njegove osebne zgodbe, kar je Jože omenil tudi ekipi Tednika. Njegovo zgodbo na Mestni občini Novo mesto spremljamo tudi naprej in če se bo pojavila rešitev, kjer lahko na sistemski in zakonsko transparenten način pomagamo, bomo to tudi storili.

Odnosi z javnostmi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava