AVDIO: Novomeška Kantara, njen prvenec in Urška Mitrović

10.11.2020 | 09:20

Tatjana Gros in njena hči Urška Mitrović leta 1974 (Foto: Drago Vovk/osebni arhiv U.M.)

Tatjana Gros in njena hči Urška Mitrović leta 1974 (Foto: Drago Vovk/osebni arhiv U.M.)

Glasbena skupina Kantara je zanimiva novomeška zasedba treh ljubiteljic glasbe. V njej so Urška Mitrović, ki igra kitaro, klavir, piše besedila in aranžmaje, Petra Pograjc, ki igra harmoniko, ukulele, klavir, cajon in vodi svoj predšolski pevski zborček ter Renata Novak, ki je bila kot glavna vokalistka članica kar nekaj narodno-zabavnih ansamblov, prav tako pa pozna tudi večje odre. Sodelovala je namreč na talentih in tudi na festivalu narečnih popevk.

Kantara je nastala na Urškino pobudo. Od kar pomni zase, se ukvarja z glasbo, ki ji je bila položena v zibko, saj je glasba na največje odre postavila že njeno pokojno mamo Tatjano Gros. In tudi sama si je, še preden gre v »penzijo«, želela posneti vsaj eno svojo skladbo. Zagotovo že poznate pesem »Slike pred očmi«, ki jo pojejo Erosi in je z Urškinim podpisom. In prav ta ji je dala krila, da je v studio povabila sodelavki, obe vzgojiteljici. Dekleta so izkoristila šolsko glasbeno učilnico, tam nekajkrat povadile, včasih pa celo družinskim članom z vajo »polepšale« kakšno soboto. Iz tega sodelovanja se je rodil prvenec dekliške zasedbe Kantara »Daj, povej, zakaj«.

Urško Mitrović povsod spremlja njena kitara (Foto: osebni arhiv U.M.)

Urško Mitrović povsod spremlja njena kitara (Foto: osebni arhiv U.M.)

Pesem so posnele v trebanjskem studiu Mars, kjer je Andrej Mežan kot snemalni in tonski mojster poskrbel za njeno končno podobo. Kot pravijo Urška, Petra in Renata, je to njihov prvi izdelek, predstavljen širnemu slovenskemu občinstvu, a zagotovo ne zadnji. Te dni so spevno skladbo poslale na radijske postaje in upajo, da bo poslušalcem všeč.

Rdeča nit pesmi je zelo aktualna, saj, kot pravi avtorica glasbe in besedila Urška Mitrović, "vsak konec je nov začetek". Tekste piše spontano, tema je odvisna od njenega trenutnega počutja, ki se ga včasih niti ne zaveda, vse skupaj pa zaokroži njen klavir. Besedilo in glasba namreč vselej nastajata sočasno.

In ko Urška, ki tako rada brska po »starem kovčku s fotografijami«, najde eno maminih iz časov njene slave, ki jo je na prestol slovenske glasbe postavila »Zato sem noro te ljubila«, spomini oživijo. Na Urškin prvi otroški beli klavir, ki ji ga je oče za rojstni dan poslal iz Dubrovnika in na mamin pianino, po katerem ji je vselej dovolila sprehode po črno-belem svetu glasbe. Ena teh "njunih" fotografij je nastala v studiu radia Sraka, ko se Drago Vovk takrat morda niti zavedal ni, kako ljuba bo nekoč hčerki novomeške glasbenice angelskega glasu Tatjane Gros.

R.M.

Zvočni zapisi

Pesem novomeške zasedbe Kantara: Daj, povej, zakaj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.11.2020Oceni Marija Prosenik 

Čestitke Urška in cela skupina.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava