DL: Dom starejših: Je zemlja, ni še hiše

7.11.2020 | 14:30

Županja Polona Kambič (foto: M. L.)

Županja Polona Kambič (foto: M. L.)

Semič - Kako bodo živeli v starosti, je vprašanje, o katerem očitno razmišljajo in se pogovarjajo tudi prebivalci občine Semič. Tej temi so namenili nekaj časa tudi na julijski seji semiškega občinskega sveta.

Iz svetniških klopi je prišla pobuda, naj občina pretehta vse možnosti za gradnjo doma starejših občanov v Semiču. Županja Polona Kambič takega predloga ne zavrača, a pri tem poudarja, da se bodo morali v željah po taki ustanovi prilagajati razmeram. Za dom bi potrebovali investitorja, županja opozarja na dejstvo, da lokalna skupnost sama nima dovolj denarja za tako naložbo.

V pripravah na želeno gradnjo je bila občina že tako daleč, da je pred približno desetimi leti kupila zemljišče in potem že pridobila gradbeno dovoljenje. Ni pa bilo vlagatelja. Da bi Semič takrat uresničil zamisel o institucionalnem zagotavljanju bivanja starim prebivalcem, je manjkalo ključno soglasje, državno.

V tistem času, ko je v takratnih okoliščinah zorela misel o semiškem domu starejših, so v Metliki zgradili enoto tamkajšnjega doma starejših občanov. Tako je Bela krajina dobila nove domske zmogljivosti, ki so blizu Semiču, a vendarle drugod, kot bi si želeli prebivalci semiškega območja. Dom v Semiču bi bil enota črnomaljskega doma.

»Zdaj smo v zadregi. Za dom je rezervirano zemljišče, ne moremo pa graditi,« pravi županja. Zemljišče je občina dala v najem kmetom, da ga obdelujejo, in kinologom za vadišče za pse. Uradni Semič ob tem še vedno išče tudi možnega vlagatelja za gradnjo doma starejših.

»Ukvarjamo se tudi s tem, kako bi zagotovili možnosti, da bi občani v starosti živeli čim dlje doma,« poudarja Kambičeva. Med ta prizadevanja s človekoljubnim predznakom spada tudi pomoč na domu. To storitev seveda zagotavljajo tudi v semiški občini, s tem, da jo od 1. julija izvaja Dom starejših občanov Črnomelj. Prej je pomoč na domu za občino Semič zagotavljal Center za socialno delo Črnomelj. Črnomaljski dom starejših je skupaj z nalogami prevzel od centra za socialno delo tudi osebje, ki izvaja pomoč na domu. Pomoč na domu je na voljo vse dni v tednu vse leto, kar je dobra opora starejšim, ki ostajajo doma.

Med tistimi, ki potrebujejo dom starejših, svojci številne nastanijo v domovih za starejše na Hrvaškem, npr. v Vivodini in Pribanjcih. Če je strošek takega bivanja v sosednji državi mesečno nižji od tistih v slovenskih domovih za starejše, pa lahko nastopijo težave z organiziranjem prevozov, kadar oseba iz Slovenije v hrvaškem domu zboli. Z mislijo na take osebne stiske in v želji, da bi občani na starost živeli kar najbolj polno življenje, občina Semič tehta vsaj še eno možnost. Kot je županja Polona Kambič rekla na omenjeni seji občinskega sveta, razmišljajo o ustanovitvi skupnosti stanovalcev oziroma občanov. Ta zamisel ni semiška izvirna, saj jo je pred časom za svojo občino predstavil kostanjeviški župan Ladko Petretič, je pa vsekakor tista, ki lahko občutno omili posledice razpadanja družin na posamezne generacije in ublaži tudi osebno pomanjkanje denarja, s katerim bi občani lahko plačali bivanje v domovih za starejše, če bi izbrali dom starejših, ali bi zanje to storili svojci.

Članek je bil objavljen 20. avgusta v Dolenjskem listu.

M. L.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

9.11.2020—     + (1)     – (1)     Oceni vl 

Pravo razmišljanje v Semiču. Ne verjamem pa, da jim bo v teh težkih časih uspela izgradnja doma za starostnike, saj sta doma v Črnomlju in Metliki sorazmerno blizu. Tudi ne verjamem, da bi bil dom v Semiču enako drag ali celo cenejši kot sta domova na Hrvaškem, ker je življenje v Sloveniji dražje. Vzpodbujanje življenja starostnikov čim dlje doma je prava smer urejanja medgeneracijskega življenja in seveda medsebojne skrbi. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava