VIDEO: 30 let ansambla Objem

30.10.2020 | 10:15

Plesni bend in skupina Objem iz leta 2005

Plesni bend in skupina Objem iz leta 2005

Ansambel Objem letos praznuje 30 let neprekinjenega ustvarjanja in nastopanja. Fantje so to želeli obeležiti z večjim koncertom. Sprva so ga načrtovali še za čas prvega vala koronavirusa 25.maja in ga prestavili na jesen, vendar pa jim ga tudi tokrat, žal, ne bo uspelo izpeljati. Koncert ob 30-letnem jubileju si bili namreč primorani odpovedati.

Odpoved dogodka iskreno obžalujejo, saj so si ga zamislili v sodelovanju številnih slovenskih in hrvaških glasbenih skupin, s katerimi so se občasno srečevali na odrih širom Slovenije in drugod, ostale pa so prijetne prijateljske vezi. Skupina oz. ansambel Objem – kakor želite, neprekinjeno deluje že od leta 1990.

Rojstvo glasbene skupine pod imenom Objem sega torej v leto 1990. Prvotni vodja Toni Homan, ki že dolga leta vodi Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, je k sodelovanju povabil mlade glasbenike, ki so svoje izkušnje pred tem nabirali v različnih glasbenih zasedbah kot so Albatros, Decibeli, Rio band in Mladi val. Prav kmalu so izdali debitantsko kaseto Ljubimec na obroke pri založbi Mandarina, katere lastnik je bil priljubljeni in žal, že pokojni Branko Jovanovič Vunjak – Brendi. V tem obdobju so se mladi glasbeniki na novo ustanovljene skupine Objem tudi prvič javno predstavili v eni izmed takrat najpopularnejših oddaj Poglej in zadeni, ki jo je vodil takrat najbolj priljubljeni televizijski voditelj Stojan Auer. Fantje so na začetku svoje kariere preigravali pesmi starega rocka oziroma skladbe takrat popularnih zasedb kot so The Beatles, CCR, Animals, Deep Purple in drugih. Prve javne nastope so imeli po manjših klubih, kasneje so glasbeni program razširili in začeli so se prvi nastopi po gasilskih domovih. Na teh so si seveda prislužili žepnino za lažja študentska leta.

To je prvotna zasedba Objemovcev

To je prvotna zasedba Objemovcev

Po nekaj letih delovanja je vodja Objemovcev postal Tugomir Androja, ki je bil že takrat gonilna sila v skupini in je na čelu zasedbe še danes. Takrat so na Otočcu začeli graditi Restavracijo Tango, ki je kasneje s skupino Objem postala pravi plesni center Dolenjske. Tugomir se je povezal z direktorjem dolenjske plesne šole Borisom Volkom in njegovo ženo Mirjano, ki sta mu dala prve napotke glede plesne glasbe. Skupina Objem je razširila svojo zasedbo na 7 glasbenikov in se osredotočila na plesno glasbo. Objem je v zelo kratkem času postal »hišni band restavracije. V Tangu je tako nastal pravi plesni center, na plesnem podiju pa so se vrteli pari iz vse Slovenije. Kot plesna glasbena zasedba so občasno nastopali tudi v Festivalni dvorani v Ljubljani, v Narodnem domu Maribor, Cankarjevem domu v Ljubljani, igrali na različnih akademskih plesnih večerih za Rotary in Lions klube in z odlično plesno in ostalo glasbo bogatili mnoge maturantske plese.

Potem so izdali album, ki je prinesel uspešnico Odšel bom, zanjo posneli videospot in v ospredje postavili »oldtimerjev« Mercedes. Sledila je zgoščenka Naj odnese me s teboj, ki jo je spremljal video spot, v njem pa je kot debitantka nastopila takrat še neznana, kasneje pa zelo uspešna glasbenica Rebeka Dremelj. Ansambel Objem je kmalu na pot pospremil še eno zgoščenko – tokrat z naslovom Daleč stran, s katere sta se v slovensko glasbeno zakladnico vpisali predvsem dve pesmi - Ko bi jaz, za katero je glasbo in besedilo prispeval vodja skupine Objem Tugomir Androja in se je leta 2002 uvrstila na festival Slovenske popevke, orkestralni aranžma zanjo pa je pripravil sam mojster Mojmir Sepe. In druga uspešnica Nad oblaki, ta pa se je takrat uvrstila v popularno oddajo Orion.

Skupina Objem, ki se je v tem času že dobro izurila v plesni glasbi, se je odločila posneti plesno zgoščenko. Leta 2004 so izdali prvi takšen CD in ga naslovili Zaplešite z nami. Pospremilo ga je 20 skladb v pravih plesnih ritmih. Plošča je med drugim dobila celo reference Plesne zveze Slovenije, izšla pa je pri založbi ZKP RTV Slovenija, ki jo je takrat vodil Ivo Umek. Kljub temu, da se je zgoščenka dobro prodajala, se trdo delo skupine Objem takrat ni kaj dosti obrestovalo, saj so zaradi zavajajoče pogodbe ostali brez zaslužka.

Vendar, plesalci in tudi tisti, ki imajo radi dobro glasbo, so plesno ploščo vzljubili, kar pa je bila nadaljnja motivacija za snemanje nove plesne zgoščenke. Tudi druga zgoščenka, Zaplešite z nami 2, je bila podprta s strani Plesne zveze Slovenije, kar naredi skupino Objem edinstveno na slovenski glasbeni sceni z dvema ploščama, ki sta nastali ob podpori PZS. Zgoščenka je posebna tudi zato, saj je na njej - prvič v zgodovini skupine Objem slišati tudi ženski glas. Skupini se je kot pevka namreč pridružila vokalistka Barbara Ulčnik. Kot zanimivost te zgodbe je vredno omeniti tudi to, da je Barbara Ulčnik prava sestrična prve dame združenih držav Amerike, Melanije Knavs, po novem Melanije Trump. Barbara in Melanija sta se namreč kot majhni deklici pogosto družili in skupaj igrali na domačem dvorišču.

Čeprav so bili člani skupine Objem v tistem času znani kot dober pop rock plesni band, so kljub temu prispevali svoje ime tudi drugim glasbenim zvrstem in se tako na primer nepričakovano uvrstili kot finalisti na različne narodno zabavne festivale. Kot ansambel so vokaliste tako spremljali na festivalih kot so Vurberk, Graška gora, Števerjan, Ptuj in celo na narodno zabavnem festivalu narečne glasbe v Škofji Loki s skladbo v značilnem šentjernejskem narečju Prid u Šentjern. Kasneje je sledila plošča Nekaj naših najlepših – seveda z izborom njihovih največjih uspešnic.

Ko so plesni trendi na dolenjskem nekoliko zamrli, so se Objemovci specializirali za nastope kot so poroke, abrahami, maturantski plesi, razna praznovanja in zasebne zabave. Območje muziciranja se je razširilo po vsej Sloveniji, kar je pripeljalo do tega, da je skupina Objem zaslovela kot kakovosten ansambel za igranje na porokah, rojstnih dnevih in ostalih življenjskih prelomnicah, silvestrske večere pa so od takrat običajno delovno preživljali v hotelih na Bledu, z večinoma tujimi gosti od vsepovsod.

Med nastopanjem po vsej Sloveniji so bile glasbene želje gostov zelo različne, kar je privedlo do razširitve glasbenega programa. Tako je leta 2018 izšla njihova zadnja zgoščenka z naslovom Zemlja pleše, na kateri so zbrane skladbe različnih glasbenih zvrsti - od slovenske popevke, dalmatinskih in ciganskih pesmih, do dobrega starega rocka.

Zaradi težkih korona časov je zdaj osnovna zasedba skupine Objem skčena na tri člane. To so Tugomir Androja, ki igra akustično in električno kitaro, je pa tudi pevec in vodja skupine. Potem je tu kontrabasist, bas kitarist in vokalist Milan Popovič ter klaviaturist in pevec, ki poprime tudi za klavirsko harmoniko Robi Kerin.

Današnja sestava skupine Objem

Današnja sestava skupine Objem

Kljub oteženim glasbenim razmeram, fantje vztrajajo na svoji glasbeni poti in pripravljajo novo zgoščenko, na kateri bodo zbrane lepše slovenske ljudske pesmi, obdelane in posnete na unikaten »objemovski« način. Skladbe bodo posneli – tako kot vse dosedanje – v glasbenem snemalnem studiu Adroja, katerega lastnik je tudi vodja ansambla Objem, Tugomir Androja.

V korona času pa jeTugomir s svojim sinom Timom Androjo izdelal glasbeni portal Pesmi, besedila, akordi, na katerem lahko glasbeniki najdejo besedila svojih priljubljenih pesmi, spremljalo akorde na kitari in si ob tem gledajo še pripadajoči video spot.

R.M.

Ansambel Objem: Mix dalmatinskih uspešnic

Galerija

Plesni band in skupina Objem leta 2005
Najnovejša fotografija glasbene zasedbe Objem iz letošnjega leta
Prva zasedba skupine Objem

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava