DL: Kinološko društvo Posavje: Radi obiskujejo šole in vrtce

28.10.2020 | 13:30

Inštruktorja Nikolaj Zorec in Gregor Omerzu na vadbenem poligonu (foto: P. P.)

Inštruktorja Nikolaj Zorec in Gregor Omerzu na vadbenem poligonu (foto: P. P.)

Anton Es Zvone, (so)ustanovitelj KD Posavje (P. P.)

Anton Es Zvone, (so)ustanovitelj KD Posavje (P. P.)

Sedmega marca 2015 so Anton Es Zvone in še nekaj njegovih prijateljev, ljubiteljev psov, v sevniškem hotelu Ajdovec, ustanovili Kinološko društvo (KD) Posavje. Ljubiteljem kosmatincev naj bi pomagali pri šolanju njihovih hišnih in človeku najbolj zvestih prijateljev, da se bodo ti znali primerno obnašati tudi v urbanem okolju, da se ljudje ne bi bali psov. A kot pravita Es, zdaj strokovni vodja KD Posavje, in Nikolaj Zorec, aktualni predsednik tega društva, oni pravzaprav ne šolajo psov, pač pa vodnike, da bodo kužke znali vzgojiti v poslušne, ubogljive in samozavestne pse.

Podobno sta med drugim povedala ob otvoritvi brunarice ob vadbenem poligonu KD Posavje v industrijski coni ob savskem nasipu sevniški župan Srečko Ocvirk in Nikolaj Zorec, ki sta simbolično prerezala vrvico pred vhodom v objekt, ki ga je financirala občina, v katerem bodo hranili pripomočke za vadbo psov in druge pritikline. Tako se je potrdilo tudi dobro sodelovanje društva z občino, ki ceni prizadevanja članov KD Posavja za socializacijo in vzgojo psov za njihovo večjo sprejetost v okolju. K tej prispevajo člani (vseh je okrog 70) tudi z obiski po šolah in vrtcih, pa tudi po domovih upokojencev po sevniški občini, saj se radi odzovejo na sleherno vabilo. Otroci so zvečine navdušeni nad takimi obiski, čeprav nekateri z morebitno slabo izkušnjo s psi sprva težko premagajo strah. Psi imajo običajno otroke raje kot odrasle, da jih bolj ubogajo pa je potrdil tudi sam komandir Policijske postaje za šolanje službenih psov Celje Nikolaj Zorec, ki ima bogate kinološke izkušnje.

Ko sta inštruktorja Gregor Omerzu in Nikolaj Zorec novinarjem odgovarjala na zelo konkretna vprašanja, je denimo Zorec povedal, da dokler pes stopnjuje neposlušnost, mora svojo strogost in doslednost stopnjevati tudi vodnik, vse dokler pes ne odneha in na osnovi izkušnje ugotovi, da tega pač ne sme početi. Tako ga navadijo, da se primerno vede v širšem okolju, tako do pešcev, kolesarjev in avtomobilov, pa tudi tudi do drugih živali, da ne skače in ne izkazuje agresivnosti.

»Nekateri sprašujejo, kdaj naj se prične vzgoja psov, češ da imajo psa, ki še ni eno leto star, zato sem jim zdi to prezgodaj. Vsakemu rečem, kdaj si začel vzgajati otroka? V prvem razredu ali tisti dan, ko si ga prinesel iz porodnišnice? Zelo rad primerjam način vzgoje otroka in način vzgoje kužka, psa. Po psihologiji je to isto,« pravi Zorec.

Ko so na vadbenem poligonu inštruktorji Meta Kuhar, Gregor Omerzu in Nikolaj Zorec demonstrirali, kaj vse zmorejo ustrezno šolani psi, se je tudi tistim, ki še nimajo doma psa, zahotelo, da bi ga imeli, če bi imeli tako dobro vzgojene kosmatince. A kot so opozorili tudi inštruktorji KD Posavje, je potrebno pri šolanju psov veliko potrpežljivosti, predvsem pa doslednosti. Kajti psi so naposled tudi nekakšno ogledalo svojih lastnikov in vodnikov. Ne kaže pa pozabiti niti na to, da je bil predhodnik psa zver, in da je, kot pravijo, kosmat za ušesom …

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista z dne 20. avgust.

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava