Epidemija: Previdno pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine

28.10.2020 | 10:40

Epidemija: Previdno pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v drugem valu epidemije covid-19 opozarja na pomembnost higiene pri rokovanju s prehranskimi proizvodi, ki jih kupujemo. Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene. Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:

- ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi,

- nato si v kopalnici skrbno umijemo roke, v kolikor je mogoče tudi razkužimo,

- vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila,

- vrečko odnesemo nazaj v predsobo,

- ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

Tu je še nekaj splošnih priporočil glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom:

- v trgovino gremo, ko je res nujno, tam se zadržujemo čim krajši čas,

- nakup naj opravi en član družine,

- v trgovini se dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti,

- preverimo možnosti drugih varnejših kanalov nakupa, kot je spletna prodaja ali preučitev možnosti, da nakup opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vnovič poudarjajo, da hrane ne primanjkuje, zato kopičenje zalog ni potrebno, s tem pa zmanjšamo tudi možnost zavržkov oz. odpadne hrane. Smo pa v teh časih lahko še bolj solidarni in pomagamo najbolj ranljivim skupinam, kot so starejši, bolni in drugi, ki potrebujejo pomoč. Če je le možno, opravimo nakup v trgovini namesto njih, seveda na varen način.

R.M./MKGP

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

29.10.2020+1     + (5)     – (4)     Oceni vl 

Ministrstvo za kmetijstvo nas opominja na primerno obnašanje in potrebne korake pri nabavi živil v trgovinah. Na pravi način, kratko in jasno nas pouči o vsem potrebnim v izogib okužbi. Vsak pameten državljan je dojemljiv za napotke in s hvaležnostjo jih sprejme kot nujnost današnjih dni. Samo še nekdo bi moral s "palico po prstih" tiste, ki nočejo nositi maske, ali pa jih obesijo na brado takole za okras. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava