Akcija Manj svečk za manj grobov tokrat drugače

28.10.2020 | 10:30

Akcija Manj svečk za manj grobov tokrat drugače

V organizaciji Fundacije Svečka te dni poteka ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov, poroča STA. V okviru akcije ljudem priporočajo, da ob 1. novembru omejijo obiske grobov, namesto tega pa naj se umrlih svojcev raje spomnijo na drugačne načine - s spominom in darom v dobrodelne namene.

Organizatorji, kot navajajo, namreč z zaskrbljenostjo spremljajo epidemiološki položaj v Sloveniji. V tem času se na pokopališčih navadno zadržuje veliko število ljudi, zato obstaja visoko tveganje za prenos okužb. Koordinatorji in prostovoljci Manj svečk za manj grobov iz vse Slovenije zato pozivajo ljudi, naj letos omejijo obiske pokopališč v času pričakovane gneče.

Namesto tega naj grobove obiščejo v prihodnjih tednih, ko bo manj gneče. V tem tednu se lahko umrlim poklonijo na način, ki bo do pokojnih spoštljiv, ob tem pa odgovoren do živih: s svojim spominom, pogovorom in darom v dobrodelne namene, ki bo reševal življenja, so zapisali.

V fundaciji so v ta namen posneli serijo kratkih videoposnetkov, v katerih se lahko ljudje spominjajo svojih pokojnih. Pripravili so tudi zbiranje sredstev prek SMS virtualnih svečk in UPN nakazil. Virtualno SMS-svečko prižgemo tako, da pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919, s čimer prispevamo en oz. pet evrov. Zbrana sredstva bodo namenjena Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči za nabavo opreme, ki se uporablja v reševalnem helikopterju.

Objavili so tudi navodila za izdelavo zastavice sočutja, ki so objavljena TUKAJ.

R.M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava