FOTO: Povabilo na Brezovsko goro

27.10.2020 | 09:00

Marinka in Darko med bučami

Marinka in Darko med bučami

Kakor vsako leto, ko jesenski čas odene drevesa v gozdovih, še neodpadle liste trt v vinogradih in liste dreves v sadovnjakih v značilne rumene, rjave, rdečkaste in oranžne barvne tone, je tudi sredi predzadnjega letnega časa Brezovska Gora postala še bolj prikupna vasica. Zahvala za to gre domačim ljubiteljem narave, ki darove polj ustvarjalno spremenijo v unikatne okrasne izdelke.

Nepogrešljive so v tem času seveda buče, ki so še zadnje ostale na kompostnih kopicah ali obronkih njiv ter vrtov. Darko in Marinka Kočnar sta tudi letos velike oranžne buče razpostavila na klop pred domačo hišo, da ob pogledu nanje mimoidočim in mimovozečim zaigra srce. Njuna vsakoletna razstava je vselej vredna trenutka, da postojimo in ujamemo tudi detajle, kot je denimo ženino ime, ki ga je dolgoletni sadjarski strokovnjak Darko že kar nekaj časa pred postavitvijo buč na častno mesto vrezal v povrhnjico sadeža, ki je ob koncu oktobra najbolj priljubljen za namene izrezovanja podob obrazov.

Četudi so časi nič kaj hvaležni in nas za marsikaj omejujejo in prikrajšajo, pa ne izbrišejo nasmeha z obraza Marinke in Darka, ki prav rada poklepetata z vsakim, ki ga pot zanese mimo njune hiše ali pa s tistim, ki ga srečata na sprehodu z njunim štirinožnim prijateljem Lakijem.

Sredi Brezovske gore, ki po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije šteje 86 prebivalcev, pa sta si kotiček za mirno preživljanje jeseni življenja ob znatni pomoči sina Gorana uredila Sonja in Bogdan Grešak - tako marsikateri konec tedna zadnjih šest let preživita v prijetni vasici, ki ju od skupaj ustvarjenega doma v Hrastniku loči slabih 50 kilometrov. Da je za svojevrsten okras pred hišo poskrbela tudi Sonja, sicer ljubiteljska slikarska, ni presenetljivo. Bučam je nadela raznobarvna pokrivala, nekatere okrasila tudi z lasmi ter jim za piko na i naslikala različne izraze na »obraze« - sramežljive, nekoliko prestrašene, a tudi nagajive in tiho zapeljive.

Sprehod skozi Brezovsko goro v jesenskem času, pa tudi v ostalih obdobjih leta, vas tako nikakor ne bo pustil ravnodušne! Za vse tiste, ki morda ne veste, kje je to, le namig – Brezovska gora je naselje v občini Krško.

Doroteja Jazbec

Galerija

Darko Kočnar
Marinka in Darko
Preobrazba buč
Buče
Buče
Buče
Buče
Buče
Razstava slik na Brezovski gori maja 2017
Sonja Grešak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava