O samoti in njenih odtenkih na novi plošči Sandre Erpe

23.10.2020 | 11:10

Sandra Erpe (Foto: Alan Orlič)

Sandra Erpe (Foto: Alan Orlič)

Dolenjska kantavtorica Sandra Erpe je te dni izdala svojo novo samostojno ploščo z naslovom Samote. Sandrina pomarančno sočna uglasbena poezija se na še toplem nosilcu zvoka prepleta s sedmimi recitiranimi pesnitvami. Od neba, ki ga je potrebno previdno prežvečiti, parkirnih mest »pred blokom u Lublan«, do opojnega španskega bezga, se »Samote« berejo kot dnevnik čuječega dekleta in poslušajo kot izpoved nekoga, ki šteje mnogo več let, kot ji v resnici pritiče.

27-letna glasbenica in pesnica na novi plošči raziskuje, kaj lahko glasba doda besedi in kaj se zgodi, če besedi odvzamemo glasbo. Štirinajst pesmi – sedem prebranih in sedem uglasbenih – poslušalcu naslika različne odtenke oddaljenosti med ljudmi: samoto, osamljenost, samost ...

Žanrsko se projekt umešča med kantavtorsko in uglasbeno poezijo s primesmi jazza in šansona, predvsem pa gre za osebno pripoved. Glasba, besedila in poezija so delo Sandre Erpe, med tem ko so za aranžmaje družno poskrbeli vsi glasbeniki zasedbe in gostujoči glasbeniki - Jan Peteh na akustični kitari, Andrej Marinčič ob klavirju, Sašo Piskar na kontrabasu, Jure Tori s harmoniko in Miro Tomšič z bobni in ostalimi tolkali.

Sandro Erpe poznamo kot novomeško glasbenico, doma z Drganjih sel, je pa tudi magistrica primerjalne književnosti in študentka doktorskega študija Humanistike in družboslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med svoje vidnejše nagrade prišteva zlato kanto, ki jo je novembra 2018 prejela na festivalu Kantfest, leta 2016 pa je bila nominirana za zlato piščal kot novinka. Njen zadnji večji projekt, pri katerem je sodelovala, je bil projekt RTV Slovenija Imamo novo glasbo, ko je leta 2017 izdala ploščo "Sinonim za mojo mladost", sledili sta pesniška zbirka "Prtljaga" iz leta 2018, leto pozneje pa še biografija "Amy Winehouse".

Več o delu in življenju mlade glasbenice pa lahko preberete v 42.številki Dolenjskega lista, z dne 15.oktobra 2020.

R.M.

Sandra Erpe, Samote

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava