DL: Grm - Center biotehnike in turizma: Nova stavba v letu dni

17.10.2020 | 15:00

Tone Hrovat in Drago Muhič, direktor GPI tehnike (foto: J. K.)

Tone Hrovat in Drago Muhič, direktor GPI tehnike (foto: J. K.)

Novomeški šolski Center biotehnike in turizma Grm, kjer je februarja lani pogorela stavba za praktični pouk, namerava na njenem mestu do konca maja prihodnje leto zgraditi nadomestno enonadstropno zgradbo. Ta naj bi dijake in študente sprejela v šolskem letu 2021/2022, graditi pa bo začel v kratkem.

Direktor Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat je ob podpisu pogodbe za gradnjo z novomeškim podjetjem GPI tehnika v petek povedal, da bo ta skupaj z davkom stala nekaj manj kot 1,83 milijona evrov, celotna naložba pa skupaj z opremo nekaj več kot tri milijone evrov. Nekaj več kot 80 odst. celotne naložbe bo s svojim vložkom pokrilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, šola pa bo pokrila razliko v znesku nekaj več kot 570.000 evrov. Uporabno dovoljenje za novogradnjo naj bi pridobili do konca junija prihodnje leto. Če ne bo zapletov s financiranjem, bodo pouk v tej začeli septembra prihodnje leto, je napovedal.

V novozgrajeni dvoetažni stavbi, ki jo bo mogoče nadgraditi, nameravajo poskrbeti tudi za višjo raven pouka. V novih prostorih bo poleg laboratorija in učilnic prostor še za ustrezna skladišča, za celotno predelavo mleka in mesa ter prostor za hladilnico. To bodo uredili v spodnjem delu zgradbe. Tam bodo med drugim še skladišče z manipulacijskim prostorom, učilnici za strojništvo, mlekarska in sirarska ter mesarska učilnica. V nadstropju bodo laboratorijske učilnice in učilnice za predelavo in živilstvo, del nadstropja bodo namenili tudi pletarstvu in dodatni laboratorijski opremi. Skupaj bodo dobili novih skoraj 2800 kvadratnih metrov uporabne površine, ki bo med drugim namenjena predelavi in skladiščenju šolskih pridelkov, je še navedel Hrovat.

V Centru biotehnike in turizma Grm na Sevnem pri Novem mestu je zagorelo med šolskimi počitnicami 19. februarja lani. Požar je povzročil kratek stik električne napeljave delovnega stroja. Zagorelo je v stranski stavbi šolskega kompleksa, kjer so nekdanjo klavnico za piščance preuredili v sodobne učilnice za predelavo. Tam so predlani uredili laboratorij z nekaj veliko vrednimi stroji in komorami, ki je v večjem delu pogorel. Uredili in opremili so ga pomočjo evropskega denarja, za naložbo pa so skupaj odšteli približno pol milijona evrov.

V zgradbi, ki jo je zajel požar, so bile tudi učilnice, med temi za predelavo sadja, cvetličarstvo, kletarstvo, žganjekuho in ročna dela, štiri sušilnice, hladilnice s sadjem s tremi sodobnimi komorami in še skladišče goriva s črpalko. Zgorela so tudi tamkajšnja učila in drugo gradivo. Poleg stavbe s predelavo in kombiniranega gradbenega stroja, ki je najprej zagorel, je ogenj uničil še pod nastreškom parkirano kombinirano vozilo. Poškodovanih ni bilo.

Novomeški Center biotehnike in turizma obiskuje približno 800 dijakov in 170 študentov. V tukajšnjem dijaškem domu biva 120 dijakov in študentov.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 13. avgusta 2020.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava