Raziskovalni pohod DU Dolenjske Toplice po domači okolici, tokrat na Plešivico

15.10.2020 | 15:00

Topliški upokojenci so se 13. oktobra odpravili na Plešivico.

Topliški upokojenci so se 13. oktobra odpravili na Plešivico.

Svetovni dan hoje, ki ga obeležujemo danes, je izjemnega pomena za človeka vseh starosti in generacij. Prav hoja in stalno gibanje celotnega telesa je pogoj in temelj za zdravje in vitalnost človeka.

Za današnji čas postaja telesno gibanje nuja za zdravega človeka kot tudi zdravilo za obolelega, obogateno z naravnimi vrednotami v okviru možnosti, ki so po navodilih NIJZ dovoljene v času korone. Hoja predstavlja sprostitev, ki človeka razveseljuje, osrečuje in ga dela mladega polnega načrtov in upanja, da korona čim prej mine…

V Društvu upokojencev Dolenjske Toplice se tega še kako zavedamo, saj skrbimo za hojo ne samo danes, že v preteklosti in skušamo uresničiti plan pohodov za letošnje leto. Nekaj pohodov je seveda odpadlo, kar nekaj pa smo jih izpeljali. Spoznavamo domačo Dolenjsko, bližnjo okolico. 13. oktobra smo se odpravili na Plešivico nad Dvorom, to je 594 m visoko vzpetino, na kateri so vzletišče jadralnih padalcev, oddajnik, lovska koča in koča konjenikom.

Zbrali smo se v Gorenjem Polju in v dveh skupinah krenili nad Gaberjem, Sotesko, nad kamnolomom in nato po gozdnih, neoznačenih poteh do vrha, Naša Vida Sirk Šenica, ki pozna te poti, nas je pripeljala do koče konjenikov. Del nas je odšel do oddajnika, kjer je Toni Pekolj, obudil spomin, ko so zapeli na svečani otvoritvi ... Pot ni naporna, poteka po gozdnih in makadamskih poteh, je pa neoznačena. Pogledi na začetku na Topliško dolino na Krko, Radeščico, ki sta prestopili bregove, so nas očarali. Ob domu konjenikov v predpisani razdalji smo imeli krajši postanek, z malico iz popotnih torb.

Zadovoljnih obrazov smo se vrnili po dobrih treh urah hoje, na izhodišče z željo, da ostanemo zdravi, da to mučno obdobje korone, polno omejitev gibanja in druženja mine, saj na ljudeh pušča nič kaj dobre posledice, zapiramo se vase, na domači dom, še komunikacija poteka vse bolj preko spleta, kar pa ni tisto, kar nas osrečuje, Potrebujemo hojo za zdravje v naravi in družbi, da skupaj občudujemo lepote narave, izmenjujemo poglede na aktualne teme in se veselimo ter delimo nasmehe!

Z željo, da izpeljemo še dva pohoda po planu, vam želim ostanimo zdravi in ne pozabimo na hojo, pa čeprav v osami z upanjem, da se srečamo v večjem številu in zapojemo tudi tisto, se še spomnite ... pohodniško himno!

Elica Pavlič

Galerija

20201013_120139
20201013_120600
20201013_120639
20201013_193355

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava