Ljudje ob Kolpi: Drago Jerman – Mateša, general, narodni heroj

14.10.2020 | 08:30

Ljudje ob Kolpi: Drago Jerman – Mateša, general, narodni heroj

Rojen 13. avgusta 1919 v Naklem (pri Črnomlju), umrl 14. oktobra 1998 v Pulju, Hrvaška

Rojen v veliki kmečki družini kot eden od devetih otrok. Po zaključeni osnovni šoli v Črnomlju je postal pekovski vajenec in se leta 1938 tudi zaposlil kot pek. V Kraljevini Jugoslaviji je služil vojaški rok v mornarici in kapitulacija ga doleti v Boki Kotorski. Uspe se mu izogniti ujetništvu in po povratku domov se hitro vključi v odporniško gibanje in odide v partizane kjer napreduje v poveljniški lestvici od vodnika do komandirja čete, bataljona. Postane načelnik štaba Cankarjeve brigade, nato poveljnik Udarne brigade, potem 15. divizije in končno še operativni oficir v Glavnem štabu NOV in partizanskih odredov Slovenije. Kot partizan je bil trikrat ranjen, tretjič ga na zdravljenje odpeljejo iz partizanskega letališča v Beli krajini v Italijanski Bari.

Po vojni je ostal v vojaški službi in 1950 leta konča še Vojaško akademijo v Beogradu. Najdlje službuje v Nišu v Srbiji in Travniku v Bosni in Hercegovini. Upokojen je s činom generalmajorja in se preseli v Pulj kjer 1998 leta tudi umre.

Doprsni kip Draga Jermana – Mateše stoji v Črnomlju pred Kulturnim domom.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

14.10.2020+5     + (6)     – (1)     Oceni vl 

Narodni heroji so lepo predstavljeni s kipi pred kulturnim domom. Mesto se je tako lepo oddolžilo, biti narodni heroj ne more biti vsak in se titule tudi ne more kupiti. (vika lozar)

19.10.2020–7     + (3)     – (10)     Oceni Lojzekov stric 

Kaj je pa ta narodni heroj naredil da je narodni heroj, njegov doprsni kip ne sodi pred kulturni dom,

19.10.2020+8     + (11)     – (3)     Oceni winetou 

Lojzek, če še ne veš - narodni heroji so se borili za slovenski narod in so bili v tem boju v prvi vrsti. Tistim tvojim pa se reče narodni izdajalci in njihova dejanja so v vsem svetu nekaj najbolj zavrženega !

20.10.2020+1     + (6)     – (5)     Oceni vl 

Winetou, polagam ti na srce, da je Lojzekov stric osebek, ki ne razume dejstev. Pač treba včasih tudi prebrati kako knjigo, ni dovolj poznati samo abecedo. (vika lozar)

23.10.2020—     + (4)     – (4)     Oceni Lojzekov stric 

Winetou a ves da je Vika prebrala dosti knjig.skor toliko kot propadlih strank zamenjala (LDS.Pozitivna Slovenija itd...sedaj komentarjih napise o"njenih' kolesarjih)

26.10.2020—     + (2)     – (2)     Oceni vl 

Lojzekov stric, bolje tako predstavljati svoje bitje in žitje v okolico, kot začinjati novice s strupom iz katerega veje neskončni notranji nemir, kot ga ti doživljaš iz dneva v dan. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava