Zaključek projekta Igrišče znanja in druženja v Dobličah

14.10.2020 | 07:30

Zaključek projekta Igrišče znanja in druženja v Dobličah

Projekt »Igrišče znanja in druženja v Dobličah« se z mesecem novembrom zaključuje, saj smo partnerji projekta - RIC Bela krajina, Občina Črnomelj, Krajevna skupnost Dobliče, Prostovoljno gasilsko društvo Dobliče in Športno društvo Dobliče dosegli zastavljene projektne kazalnike med katerimi je najpomembnejša investicija v vaško jedro Dobliče. Dobliče so pridobile novo večnamensko igrišče, ki je namenjeno vsem generacijam, tako najmlajšim prebivalcem – otrokom in mladim, srednje delovno aktivni populaciji, kot tudi starejšim in najstarejšim prebivalcem kraja. Vaščani Doblič imajo sedaj na voljo novo javno površino, na kateri se nahaja balinišče, otroška igrala, urbana oprema in skupnostni zeliščni vrt.

Finančna konstrukcija izvedbe investicije:

-Občina Črnomelj: 63.546,17 € (z DDV) od tega je 42.513,55 € sofinancirano iz naslova EKSRP.

-Krajevna skupnost Dobliče: 8.000,00 € (z DDV) za dodatne ureditve.

V sklopu druge faze projekta smo investicijo nadgradili s socialno vsebino. Projektni partner javni zavod Knjižnica Črnomelj je v ta namen izvedel več dogodkov, ki so poskrbeli za oživitev igrišča in sodelovanje vaške skupnosti. Izvedene so bile raznovrstne izobraževalne aktivnosti s pomočjo katerih so različne ciljne skupine nabirale nova znanja in izkušnje. Dogodki, ki so bili izvedeni so:

-»Knjižnica pod čudežnim drevesom« kjer smo skozi ustvarjalno delavnico spoznavali svet knjig.

-»Razgibajmo telo in duha« s katerim smo krepili zavedanje vaščanov o pomenu gibanja za zdravje. V športnem duhu smo izvedli tudi »Športni večer« kjer smo gostili znanega rokometaša Sebastiana Skubeta. O zdravju pa smo se izobraževali v sklopu predavanja »Pomen zdravega načina življenja«.

-Organizirali smo druženje z osebami s posebnimi potrebami ob glasbi, plesu in igri v sklopu dogodka »Drugačne pravljice na igrišču znanja in zabave«.

-Iskali smo tudi zanimive motive v Dobličah, ki smo jih v sklopu dogodka »Slikarski dan« tudi narisali. Umetnine vaščanov smo kasneje razstavili v sklopu dogodka »Razstava – moja vas na platnu« na katerem smo se podučili o pomenu in vlogi podeželja za širšo lokalno skupnost.

-V poletnih mesecih smo pripravili »Večer pod zvezdami« za najmlajše generacije.

-Dotaknili pa smo se tudi rokodelske in kulinarične dediščine Bele krajine, saj smo izvedli delavnico »Priprava jedi nekoč« in »Prikaz izdelave izdelkov domače obrti«.

Vse aktivnosti, ki smo jih izvajali v sklopu projekta smo ujeli tudi v promocijskem videu, ki prikazuje pestro dogajanje v vaškem jedru Doblič.

Projekt bomo zaključili s publikacijo o Dobličkem vodovodu, v katerem bo opredeljena zgodovina nastajanja vodovoda in pomembne aktivnosti, ki so prispevale k oskrbovanju Občine Črnomelj z pitno vodo.

Doseženi cilji v sklopu projekta:

1.Obogatili smo raznolikost podeželja in kvaliteto življenja za dolgoročno korist vseh prebivalcev na podeželju. Z novo investicijo smo prebivalcem dali možnost za pogostejša druženja na javnih površinah in kvalitetno preživljanje svojega časa.

2.Ustvarili smo pogoje za večjo socialno vključenost skupin z manj priložnostmi. Z dogodki smo skušali premostiti medgeneracijski razkorak in omogočili starejšim, da so svoje znanje in izkušnje prinesli na mlajše, mlajši pa so z veseljem podučili starejše o novih znanjih.

3.Izkoristili smo potencial okolja za razvoj zelenega turizma s pozicioniranjem Dobličkega vodovoda oz. glavnega vodnega vira Črnomlja kot pomembne turistične točke, ki je omogočila vasi Dobliče, da bodo lahko iz svoje glavne turistične atrakcije gradili nove vsebine, ki temeljijo na podeželskem turizmu.

Celotna operacija je bila sofinancirana iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, LAS Dolenjske in Bele krajine 2014-2020.

RIC Bela krajina

Galerija

dobliče_avtor knjižnica črnomelj (10)
dobliče_avtor knjižnica črnomelj (9)
novinarska konferenca_avtor martina auguštin (1)
novinarska konferenca_avtor martina auguštin (2)
novinarska konferenca_avtor martina auguštin (3)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

14.10.2020–1     + (1)     – (2)     Oceni vl 

Dobličani, enako kot tudi Butorajci si zaslužite splošne občinske pohvale za neutrudno ustvarjanje v dobrobit vaščanov. Čeprav ste za to zaslužni le nekateri, ki vam ni žal prostih ur, živcev in še česa za dosego zastavljenih ciljev, ste poleg vsega še dovolj močni za prepričevanje posameznikov, ki so proti vsemu in vsakemu in jih je kar nekaj v vsaki sredini. (vika lozar)

19.10.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Vika kaj se dogaja v Črnomlju na Cardaku na igrišču pri DM Marketu, to je bil tvoj projekt

20.10.2020Oceni vl 

Toliko v vednost, igrišče na Čardaku pri trgovini DM je bilo začrtano v občinskih projektih kar nekaj let pred realizacijo. Nihče me ne bo prepričal, da je bilo zgrajeno na nepravem mestu, saj je mesto za igrišče med stanovanjskimi bloki kot povsod v drugih mestih. Seveda se oblast včasih ne upa zameriti posameznikom, ki so glasni v svoj prav, a v resnici brez argumentov. Mogoče je včasih na gredici pristala žoga. Normalen človek pač jemlje otroško igro za nekaj normalnega. Tako je to, Lojzekov stric, ki lepo iz ozadja izvajaš kritike, seveda ne boš nikoli za kaj sploh kaj kriv. Izpostavljati se pod psevdonimom je res najbolj enostavno. (vika lozar)

21.10.2020Oceni Lojzekov stric 

Gospa Vika, pišete o aktivnostih na Butoraju in Doblicih o aktivnostih v Črnomlju pa nič. Vsi pišejo pod psevdonimom a ne, pa zdrava ostanite

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava