DL: Pristojnim uspelo prijaviti kar 27 oseb v nedokončan vikend!

6.10.2020 | 12:40

Jože Olovec, krški občinski svetnik (foto: Pavel Perc)

Jože Olovec, krški občinski svetnik (foto: Pavel Perc)

Krški občinski svetnik Jože Olovec sprašuje o priseljevanju, javnih delih in zaposlovanju v nuklearki – Navaja tudi konkreten primer v Venišah – Sprašuje, kaj vodi pristojne službe v takšne anomalije, ki imajo velikanske posledice za javno blagajno

Krški občinski svetnik Jože Olovec, SDS, je gotovo eden dejavnejših. Ne mine seja občinskega sveta, da ne bi imel Olovec vsaj kakšnega vprašanja ali pobude. Na 14. seji občinskega sveta se je osredotočil predvsem na priseljevanje.

Želel je pojasnilo, kako poteka postopek pridobivanja in izdaje dovoljenja za delo tujcu oziroma prebivanje v njihovem okolju, kakšni so pogoji in kriteriji, ki jim je potrebno zadostiti, in ali je izdaja dovoljenja kakor koli vezana na dokazilo o zagotovljenih sredstvih za preživljanje? Olovca zanima, ali je bilo v krški občini doslej sploh ugotovljeno, da prejemniki dovoljenja v kratkem času po preselitvi izgubijo v vlogi predstavljene prihodke in uveljavljajo pravico do socialnih prejemkov? Sprašuje še, ali kdo sploh preverja verodostojnost priloženih dokazil o razpolaganju s potrebnimi sredstvi pred ali po izdaji dovoljenj in kako je z odgovornostjo vlagateljev dokumentacije in tistih, ki jo v podjetjih izdajajo?

Delajo drugje, pri nas uveljavljajo socialne pravice

»Ali ne gre za očitno izigravanje predpisov in (ali) brezbrižnost pristojnih na upravni enoti v Krškem, seveda v škodo javne blagajne, ki posledično namenja že skoraj četrtino vseh svojih letnih prihodkov za socialne transferje (8,6 milijona evrov). To je skoraj višina sredstev, ki jih Občina Krško prejema iz naslova omejene rabe prostora (8,9 milijona evrov)? Sprašujem, ali držijo podatki in trditve, ki se pojavljajo v javnosti, ali jih lahko upravna enota v celoti ali vsaj v večji meri demantira in postreže z drugimi podatki in trditvami. Slišati je namreč, da posamezniki, ki so pridobili dovoljenje za delo na upravni enoti v Krškem, delajo širom po EU, v naši občini pa uveljavljajo socialne pravice za svoje družinske člane, kar naj bi postalo že kar prevladujoče dogajanje v našem okolju? Je res, da so številni člani priseljenih družin prijavljeni v Krškem, prebivajo pa v svoji domovini in se dobršen del socialnih nakazil »dvigne« v tujini, kar lahko potrjuje prejšnjo trditev, da je večina zakonskih partnerjev priseljencev stalno brezposelna in živijo na račun socialnih prejemkov, da večina zaposlenih priseljenih oseb prejema minimalno plačo in so posledično tudi upravičeni do socialnih nakazil in da je na posameznem naslovu prijavljenih tudi po več sto posameznikov?« je nanizal kopico vprašanj Olovec.

V tej luči je njegovo resno vprašanje, koliko vrtcev, velikosti in kakovosti novega vrtca v Brestanici bi lahko na leto zgradili v krški občini s sredstvi, ki jih v višini 8,6 milijona evrov na leto namenjajo za socialne transferje, izzvenelo ironično. Vendar je občanom z njim želel ustvarili predstavo, kako obsežna so ta nakazila v času občutne gospodarske rasti in razcveta.

27 prijavljenih na nedokončanem vikendu

Po njegovih besedah je očitno Krško postalo zanimiva destinacija, upravna enota Krško pa ima pri tem odločilno vlogo, saj na neki način izvaja socialni turizem ob očitnem »prebukiranju« posameznih nastanitvenih kapacitet. »Zato se mi zdi smiselno, da Občina Krško nekoliko razširi svojo ponudbo, in sicer z uvedbo javnih del za vse tiste zdrave posameznike, ki koristijo usluge javne blagajne, vanjo pa ne prispevajo praktično ničesar. Možna so tako dela na številnih področjih, ki ne zahtevajo posebnih predznanj in spretnosti. Med te je naštel ročno striženje zelenic, čiščenje nabrežin, čiščenje zaraščenih bankin, ročno vzdrževanje bankin, makadamskih cest in javnih gozdnih poti, čiščenje in odstranjevanje podrasti, ročno čiščenje asfaltnih vozišč in pločnikov, odstranjevanje invazivnih rastlin, sortiranje odpadkov in ne nazadnje razna sezonska dela v kmetijstvu. Zato predlagam, da se omeji socialni turizem, ki ga po mojem mnenju izvaja upravna enota v Krškem, saj je to v nasprotju z zdravim razumom ter vredno dodatne pozornosti in obravnave pristojnih organov pregona. Navajam tudi konkreten primer v Venišah, kjer je uspelo pristojnim državnim službam prijaviti kar 27 oseb v nedokončan vikend! Sprašujem, kaj vodi pristojne službe v takšne anomalije, ki imajo enormne posledice za javno blagajno, da o varnostnem vidiku takega početja ne govorim,« je opozoril svetnik Jože Olovec.

Obregnil se je tudi ob zaposlovanje v krški nuklearki. NEK je 3. junija 2020 objavila razpis za 14 prostih delovnih mest, in sicer »tehnik asistent vzdrževalec«, s potekom prijave 10. junija 2020. Dne 19. junija 2020 je bil razpis ponovljen, tokrat tudi na portalu Posao.hr. Zanimivo je, da se razpis nanaša na delovna mesta v bodočem jedrskem objektu, ki ga bo Slovenija zgradila brez udeležbe solastnice NEK. V tem primeru je pričakovati, da bi imeli prednost kandidati, ki dejansko živijo v okolju, kjer so in bodo jedrski odpadki. Tako je bilo tudi navedeno v prvem in razveljavljenem razpisu. Gre za nov jedrski objekt, ki ga bomo v celoti financirali slovenski davkoplačevalci in upravičeno je pričakovati, da se v tem primeru uveljavi slovenski pravni red. V tem smislu svetnik Olovec predlaga in od pristojnih pričakuje, da postorijo vse potrebno za zavarovanje interesov Slovenije in ob jedrskem objektu živečih občanov ter da se ponovljeni razpis razveljavi.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 30. julija 2020

P. P.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

7.10.2020+11     + (11)     – (0)     Oceni Franci D 

Čeprav ga ne podpiram v vsem kar dela, se pa tukaj z njim popolnoma strinjam. Moje vprasanje pa je, kdo bo tu in zaradi tega odgovarjal?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava