DL: Na mestu nekdanjega Debeljakovega mlina mala hidroelektrarna

29.9.2020 | 14:20

Objekt hidroelektrarne s prvinami tradicionalnega stavbarstva se lepo vklaplja v okolje. (Foto: S. M.)

Objekt hidroelektrarne s prvinami tradicionalnega stavbarstva se lepo vklaplja v okolje. (Foto: S. M.)

Nova Kaplanova turbina bo še ta mesec obratovala s polno močjo. (Foto: S. M.)

Nova Kaplanova turbina bo še ta mesec obratovala s polno močjo. (Foto: S. M.)

Jože Kikelj v Podgozdu postavil malo hidroelektrarno – Zahtevna gradnja – Sodobna elektrostrojna oprema – Za zdaj elektrarna še v poizkusni fazi obratovanja – Uredil tudi stanovanjski del nekoč bogatega Debeljakovega mlina

Pred dobrim stoletjem in pol je poleg fužinarstva in železarstva močan pečat razvoju doline zgornje reke Krke dajala žagarska in mlinarska dejavnost. Tako je na Dolenjskem tekom desetletij propadlo na desetine tradicionalnih objektov mlinov in žag. Moč vodnega toka, ki je nekdaj poganjala mline in žage, danes izkoriščajo male elektrarne. Na Krki jih je v zadnjih desetletjih zraslo kar nekaj, ki so praktično na identičnih lokacijah kot propadle žage in mlini.

Najnovejša je zrasla v Podgozdu pri Dvoru. Lastnik Jože Kikelj izhaja iz Šmarja - Sap, kot direktor in lastnik podjetja Logo pa se ukvarja s prodajo naftnih derivatov in kurilnega olja. »Stavbo s celotno dokumentacijo v tretji gradbeni fazi sem kupil pred tremi leti,« je dejal podjetnik Kikelj in dodal, da se je prejšnji lastnik kar 25 let trudil, da bi na mestu nekdanjega Debeljakovega mlina postavil hidroelektrarno in na koncu obupal. »Leta 2017 smo začeli s čiščenjem terena in same struge, v kateri so bile ruševine, gradbeni odpadki in tudi železje. Staro postrojenje, ki niti ni bilo nikdar preizkušeno, smo odpeljali na odpad. Jez, za katerega sta nekdaj v dogovoru urejala in uravnavala vodni režim oba lastnika Glavanove žage na levi in Debeljakove žage ter mlina na desni, je ostal enak. Posegi so se opravljali v občutljivem okolju, kjer smo tesno sodelovali z Direkcijo za vode in zavodom za ribištvo. Bila je izredno zahtevna gradnja, ki ji je bilo kos le podjetje GPI Tehnika iz Novega mesta, še posebej pa je terjal veliko znanja in truda izkop gradbene jame, predvsem zaradi terena in hidrodinamike podzemnih vod,« pripoveduje Kikelj.

Novo kompletno elektrostrojno opremo je izdelalo podjetje Siapro. V elektrarni je vgrajena regulirana vertikalna Kaplan turbina moči 160 KW, kar pomeni, da se glede na pretok vode tako vodilnih kot tudi gonilnih lopat spreminja po točno določenem protokolu, ki ohranja visoke izkoristke pri nizkih in visokih pretokih. Vgrajene sonde javljajo višino vode, sam sistem pa je toliko avtomatiziran, da ni potrebe po stalnem dežurstvu. »Zdaj je elektrarna še v poskusni fazi obratovanja, ves električni tok pa gre preko transformatorja v samo omrežje,« doda investitor, ki je lepo uredil tudi stanovanjski del nekoč bogatega Debeljakovega mlina.

Posebnih želja in načrtov z obnovljenim stanovanjskim objektom v bogatem živalskem in rastlinskem okolju z atraktivnim prostorom tudi za namen turizma, ribolova ali ribogojništva še nima. S smelo idejo in zagnanostjo je v zelo kratkem času rešil objekt, ki je z okoljskega vidika lepo umeščen v prostor in samo dolino Krke, kar zasluži veliko pohvalo.

Podobno namero glede gradnje elektrarne je pred desetletjem imel investitor v bližnjem Dvoru, žal je imel precej nasprotnikov ureditve elektrarne v času, ko se tako zelo spodbuja izkoriščanje obnovljivih virov energije v sicer vse bolj energijsko potratni družbi.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 30. julija 2020

S. Mirtič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava