FOTO&AVDIO: Vranov let - v spomin reševanja zavezniških letalcev

27.9.2020 | 13:40

FOTO&AVDIO: Vranov let - v spomin reševanja zavezniških letalcev
FOTO&AVDIO: Vranov let - v spomin reševanja zavezniških letalcev
FOTO&AVDIO: Vranov let - v spomin reševanja zavezniških letalcev
FOTO&AVDIO: Vranov let - v spomin reševanja zavezniških letalcev

V Otoku pri Metliki so se včeraj spomnili dogodkov leta 1944, ko so partizani iz nemškega ujetništva rešili več kot sto zavezniških vojnih ujetnikov, zavezniki pa so jih s tega belokranjskega partizanskega letališča prepeljali v misijo v italijanski Bari. Slavnostni govornik je bil generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Aljaž Verhovnik.

Ob slovesnosti so pripravili 61. srečanje borcev domicilnih enot ter mladine in prijateljev Bele krajine. V okviru prireditve je potekal tudi pohod iz Semiča do Otoka. Na prireditvi so sodelovali predstavniki Slovenske vojske.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da gre za vsakoletno spominsko prireditev mednarodne poti zavezništva, ki so jo po leta 1996 izdani knjigi, v kateri eden od rešenih zavezniških pilotov - Avstralec Ralph F. Churches - popisuje omenjene dogodke, naslovili Vranov let.

Spominska prireditev je potekala na nekdanjem partizanskem letališču v Otoku, na katerega danes spominja tam postavljeno izvirno letalo DC-3 Dacota.

Prireditev pripravljajo Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika, Občinsko združenje slovenskih častnikov Bela krajina in društvo Vranov let.

Reševanje strmoglavljenih letalskih pilotov

Partizanske enote so zavezniške vojne ujetnike, med katerimi so bili predvsem strmoglavljeni letalski piloti, med njimi 87 britanskih, konec avgusta 1944 rešile iz nemškega taborišča pri Mariboru, partizani pa so jih nato prek okupirane Slovenije pripeljali do belokranjskega partizanskega letališča. Te dogodke sicer v metliški občini obeležujejo od leta 2012, je še povedal Zevnik.

Partizansko letališče pri vasi Otok so začeli pripravljati spomladi 1944, zavezniki, ki so tam 17. septembra 1944 prvič pristali s petimi britanskimi letali, pa so ga poimenovali letališče Picadilly Hope. Ker je bilo majhno in ob dežju neuporabno, hkrati pa so se potrebe partizanske vojske in zaveznikov povečevale, so v bližnjem Krasincu zgradili novo letališče Picadilly Hope A.

Obe letališči sta delovali do konca druge svetovne vojne, z njiju pa se je v svoje baze vrnilo več kot 800 rešenih zavezniških letalcev. Hkrati so od tam na varno odpeljali 2000 otrok, žena in starejših, v zavezniške bolnišnice pa skoraj 1500 ranjenih partizanov. Na slovenskih partizanskih letališčih je narodnoosvobodilna vojska prejela na tisoče ton zavezniške pomoči.

Po besedah prirediteljev Vranovega leta naj bi ta mladino EU spominjal na zavezništvo med slovenskimi partizani, slovenskim prebivalstvom ter zahodnimi zavezniki v najhujših dneh svetovne zgodovine, pri slovenski mladini pa ohranjal ponos na ta del lastne zgodovine.

M. K.
foto: B. V.

Zvočni zapisi

Aljaž Verhovnik

Darko Zevnik

Stanislav Zavodnik - še živeča priča pobegov zavezniških letalcev

Galerija

_zzzvran (01)
_zzzvran (02)
_zzzvran (03)
_zzzvran (04)
_zzzvran (05)
_zzzvran (06)
_zzzvran (07)
_zzzvran (08)
_zzzvran (09)
_zzzvran (10)
_zzzvran (11)
_zzzvran (12)
_zzzvran (13)
_zzzvran (14)
_zzzvran (15)
_zzzvran (16)
_zzzvran (17)
_zzzvran (18)
_zzzvran (19)
_zzzvran (20)
_zzzvran (21)
_zzzvran (22)
_zzzvran (23)
_zzzvran (24)
_zzzvran (25)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava