FOTO: "Naj živi živa muzika – naša – vaša novomeška!"

22.9.2020 | 12:05

Zadovoljni organizatorji: Marjan Pirnar (Šport klub Košenice, Anja Pavlin (Inja music), Klavdija Kotar (JSKD), Igor Ilič (Inja music)

Zadovoljni organizatorji: Marjan Pirnar (Šport klub Košenice, Anja Pavlin (Inja music), Klavdija Kotar (JSKD), Igor Ilič (Inja music)

FOTO: "Naj živi živa muzika – naša – vaša novomeška!"
FOTO: "Naj živi živa muzika – naša – vaša novomeška!"

... je odmevalo na finalnem večeru 1. FESTIVALA NOVE NOVOMEŠKE GLASBE.

Minuli petek, 18. 9., se je v atriju novomeškega grmskega gradu zgodil »grand finale« 1. FESTIVALA NOVE NOVOMEŠKE GLASBE. Pod čistim, že jesenskim nebom so sokrajani z izbranimi glasbeniki čutili isto. Novemu mestu je bilo potrebno vrniti festival, festival, ki si ga bogatija novomeške muzikalične jakosti, s češnjo novega novomeškega vala na vrhu, brezpogojno zasluži in tudi potrebuje.
 
S svojo drznostjo in mešanico žanrov od duba, reggaeja, gramofonskih diverzij ter sodobnih glasbenih tokov je navdušila skupina DUBZILLA, ki je (sicer po protokolu NIJZ sedeči publiki) pognala kri po žilah in mravljince v pete.
 
1. Festival nove novomeške glasbe so njegovi snovalci posvetili 100. obletnici novomeške pomladi, zaključni, tretji večer pa  poimenovali po verjetno enemu najvidnejših predstavnikov tega navdihujočega gibanja, Antonu Podbevšku. Slednjemu bi lahko rekli tudi GENERATOR, spodbujevalec ključnih premikov, kot se imenuje tudi 9-članska elektro-akustična indukcija, ki je bila, prav gotovo ne naključno, ustanovljena na dan mladosti. Glasbeni novinar Rudi Vlašič pravi, da še dolgo ne bo pozabil Anine, tiste zgornje in spodnje pogonske gredi Generatorja. Pred nastopom se je namreč nestrpno prestopala z noge na nogo. Letos pred koncertnim občinstvom še ni nastopala, zato je bila želja ponovno izkusiti njegovo milino in hkrati neizprosnost še večja. Glasbena eksplozija, ki je sledila, je bila temu primerna in verjamemo, da bo še dolgo odmevala.

»V teh norih časih, ko so glasbenike tako rekoč odrezali od publike, se mi takšen festival zdi vreden suhega zlata,«  je še dodal Rudi Vlašič.
 
O presežku kreative novega novomeškega vala glasbe v zavoju reke Krke, je spregovoril tudi župan Mestna občine Novo mesto Mag. Gregor Macedoni: »Novomeško okolje generira izjemne glasbenike. Ko se vozim, pogosto na radijskih postajah slišim muziko naših glasbenikov, procentualno več kot 15 odstotkov,  kar je v slovenskem merilu dober dosežek, ki dokazuje, da je novomeška glasba kakovostna. Čestitke organizatorjem za izveden 1. festival nove novomeške glasbe.«

Mestna občina Novo mesto je projekt tudi finančno podprla. V govoru pa je nujnost in pomembnost kulture, umetnosti in žive glasbe izpostavila tudi Anja Pavlin – poleg Igorja Ilića druga polovica produkcijske hiše in založbe INJA  MUSIC. Onadva sta si s Klavdijo Kotar (JSKD Novo mesto) festival tudi zamislila in ga  v sodelovanju s podporniki in sofinancerji v teh najzahtevnejših časih izpeljala, kar je bil iz organizacijskega vidika svojevrsten izziv. Že naslednji dan, v soboto, bi bila podoba festivala zaradi zaostritve ukrepov NIJZ že zelo drugačna. Veliko poguma, drznosti in nekaj pomoči iz vesolja  je bilo potrebno za izvedbo festivala v letu, ki glasbeni industriji ne prizanaša. Anja Pavlin je pozvala k sodelovanju, povezovanju, širitvi ideje o tem, da smo vsi skupaj soustvarjalci spodbudne klime v Novem mestu.
 
 »Obiskujte koncerte tudi neuveljavljenih skupin, podprite lokalne glasbenike, širite njihove zgodbe. Mi bomo tu za vas, če boste tudi vi tu za nas,« je poudarila.

Razkrila je tudi plan za čas prihodnji:
»Naslednje leto bomo pripravili FESTIVAL NOVO MESTO, ki bo zastavljen še širše z vzpostavitvijo, obuditvijo nove mreže koncertnih prizorišč koncertne transverzale, na dve leti pa bomo festival kot tokrat posvetili novi in novejši novomeški glasbi. Novemu novomeškemu valu glasbe, ki ne pojenja.«
 
»Zato naj živi živa muzika – naša – vaša novomeška!«

Sklepni večer 1. Festivala nove novomeške glasbe je potekal v organizaciji in tehnični izvedbi ŠPORT KLUBA KOŠENICE (Marjan Pirnar), PRODUKCIJSKE HIŠE in ZALOŽBE INJA MUSIC (Anja Pavlin in Igor Ilič) in ob sofinanciranju s strani Mestne občine Novo mesto in Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto (Klavdija Kotar). Prvi in  drugi festivalski večer sta potekala v avli Kulturnega centra Janeza Trdine (Zavod Novo mesto). Nastopili pa so: Martina Mravinec trio, Tretji kanu, Domen Brodarič, Nina Suljić in Sandra Erpe trio.

ZAVOD PRODUKCIJSKA HIŠA INJA, zavod za glasbeno produkcijo, promocijo in umetniško ustvarjanje
foto: Alan Orlič

Galerija

_zzzzzfestival (01), _zzzzzfestival__01_
_zzzzzfestival (02), _zzzzzfestival__02_
_zzzzzfestival (03), _zzzzzfestival__03_
_zzzzzfestival (04), _zzzzzfestival__04_
_zzzzzfestival (05), _zzzzzfestival__05_
_zzzzzfestival (06), _zzzzzfestival__06_
_zzzzzfestival (07), _zzzzzfestival__07_
_zzzzzfestival (08), _zzzzzfestival__08_
_zzzzzfestival (09), _zzzzzfestival__09_
_zzzzzfestival (10), _zzzzzfestival__10_
_zzzzzfestival__11_
_zzzzzfestival__12_
_zzzzzfestival__13_
_zzzzzfestival__14_
_zzzzzfestival__15_
_zzzzzfestival__16_
_zzzzzfestival__17_
_zzzzzfestival__18_
_zzzzzfestival__19_
_zzzzzfestival__20_
_zzzzzfestival__21_
_zzzzzfestival__22_
_zzzzzfestival__23_
_zzzzzfestival__24_
_zzzzzfestival__25_
_zzzzzfestival__26_
_zzzzzfestival__27_
_zzzzzfestival__28_
_zzzzzfestival__29_
_zzzzzfestival__30_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava