Prijatelji partizanske brigade Fontanot na obisku

21.9.2020 | 13:25

Žužemberk

Žužemberk

Birčna vas

Birčna vas

Tudi koronavirus ni mogel preprečiti tradicionalnega obiska italijanskih domoljubov na Dolenjskem in v Beli krajini. S šopkom cvetja in praporom so počastili in se spomnili padlih borcev italijanske brigade Fontanot pri spomenikih na Cviblju v Žužemberku, v Birčni vasi in na Velikem Korinju ter pri spominskem obeležju na Suhorju.

Italijanska narodnoosvobodilna brigada Fontanot je bila ustanovljena 17. 12. 1944 na Suhorju. Ime je dobila po bratih Fontanot, ki sta se skupaj z očetom leta 1942 povezala s slovenskimi partizani. Brigado so sestavljali trije bataljoni, v katerih je bilo 800 borcev iz okolice Trsta in Tržiča, ki so se po kapitulaciji Italiji pridružili slovenskim partizanom. Pripadniki te brigade so se udeležili tudi bojev na območju širše Dolenjske in Bele krajine.

Zaradi koronavirusa so bili naši italijanski prijatelji v dvomih, ali tudi v letošnjem letu obiskati spominska obeležja brigade Fontanot. V želji, da se tradicija nadaljuje, so tokrat v Slovenijo prišli z dvema kombijema in obisk skrajšali samo na en dan. Gostitelji so prijatelje italijanske brigade Fontnot prisrčno in prijazno sprejeli v vseh krajih, ki so jih gostje iz Ronk in okolice obiskali.

Še en nepozaben dan in droben kamenček v mozaiku slovensko – italijanskega prijateljstva, vreden spoštovanja do ohranjanja spomina ne vse padle in umrle med drugo svetovno vojno. Tudi italijanski partizani so dali svoja življenja, da je lahko danes Slovenija svobodna in demokratična država. Zgodovinsko dejstvo, o katerem tudi 75 let po koncu druge svetovne vojne nemo pričajo številni partizanski spomeniki. Spomini na skupni boj slovenskih in italijanskih partizanov proti nacizmu so in bodo ostali za vedno ohranjeni v srcih in mislih vseh domoljubov na obeh straneh slovensko – italijanske meje.

Darko Pucelj
foto: Bogdan Mali in Darko Pucelj

Galerija

Bircna vas (1)
Bircna vas (2)
_Bircna vas (1)
_Bircna vas (2)
_zuzemberk (1)
_zuzemberk (2)
_zuzemberk (3)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava