DL: Tradicija - Na Frlugi Petretiči že 300 let

18.9.2020 | 14:45

Potomka je posajena v princesinem vinogradu – Simona Petretič in Alojz Jenuš. (Foto: P. Perc)

Potomka je posajena v princesinem vinogradu – Simona Petretič in Alojz Jenuš. (Foto: P. Perc)

Simona Petretič, 21. cvičkova princesa s Frluge, je konec maja dobila svoj vinograd, ob slovesu pa še potomko žametne črnine z Lenta – »Prav je, da se družimo. Kakšen bo svet, če bomo vsi samo za telefoni in računalniki?«

Enaindvajseta cvičkova princesa Simona Petretič je le nekaj ur pred predajo krone naslednici v svojem vinogradu na Frlugi, vasici v Gorjancih nad Podbočjem, posadila potomko žametne črnine z mariborskega Lenta. Vesela je, da so jo povsod na Dolenjskem kot cvičkovo princeso lepo sprejeli. »Vidi se, da ljudje delajo s srcem, z žarom, da živijo za to vinsko trto in vinsko kapljico. Zato je prav, da se ohranjajo ta društva, da se povezujemo v društvih in se družimo, da smo skupaj, ljudje smo narejeni tako. Kakšen bo svet, če bomo vsi samo za telefoni in računalniki?« se sprašuje zdaj že nekdanja princesa Simona Petretič.

Zaradi korone so ji podaljšali mandat za dober mesec. »Doživela sem zelo lepo leto, spoznala veliko zanimivih ljudi in dobrih vin. Odšla sem na veliko dogodkov po Dolenjski in Sloveniji. Lokalnih kraljic je veliko – na Dolenjskem, v slovenski Istri, Beli krajini, na Štajerskem – in zelo vesela je bila, da je na Frlugo v prišla tudi aktualna vinska kraljica Ana Pavlin in da sta kljub petku prišli od razmeroma daleč ptujska in ljutomerska vinska kraljica, nekatere nekdanje cvičkove princese na čelu s prvo princeso Leo Marijo Colarič in tudi nekdanji kralji cvička,« pravi Simona.

Petretičevi imajo okoli 21.000 trsov, posajenih na petih hektarjih vinogradov. Zvečine so to sorte grozdja za cviček. Pridelajo pa tudi nekaj sortnih vin, predvsem modro frankinjo, tu pa je tudi sladki rumeni muškat za mamico Brigito in njene ožje prijatelje, kakih 200 do 300 litrov, pravi Simona. Sama ima raje suha vina, predvsem cviček in modro frankinjo.

Petretiči izvirajo s Frluge

Ko pobaramo Simono, ali obstaja v družini kakšna delitev dela na kmetiji, odvrne, da pravzaprav ne, da zagrabijo vsi, ko je dela največ. Sicer pa je oče najraje v vinogradu z mamico, ona pa je raje v kleti, rada pa tudi govori o vinih in se pogovarja z ljudmi. Simona sicer zaključuje prvi letnik Višje šole za gostinstvo in turizem v Novem mestu. Pravi, da so imeli profesorji doslej veliko razumevanja za njene obveznosti in odsotnosti, ki pač spremljajo cvičkovo princeso. Njen brat Luka, ki bo oktobra dopolnil 18 let, pa je v zadnjem letniku srednje lesarske šole v Novem mestu. Njega vinogradništvo sploh ne veseli tako, kot preostale družinske člane. Na kmetiji imajo sicer še pet krav in nekaj prašičev, tako da se v glavnem prehranjujejo z domačo, lokalno pridelano hrano.

»Vse kaže, da bom zmešala štrene in jaz prevzela kmetijo. Na Frlugi sta le dve hišni številki in na teh živi le šest Petretičev. Ravno včeraj mi je gospod župnik povedal, da je v knjigah zapisano, da je priimek Petretič na Frlugi že 300 let in da je moj oče Jani sedmi rod. In če bi jaz prevzela kmetijo, bi res zmešala štrene, bo verjetno neki drug priimek, glede te dolgoletne tradicije.

Na začetku Frluge so Petretičevi 30. maja letos v spomin na 21. cvičkovo princeso posadili 100 trsov vinograda s cvičkovimi sortami. Ker en trs ni odgnal, so namesto tega pretekli petek po protokolu Zveze društev vinogradnikov Dolenjske odhajajoči princesi Simoni priskrbeli potomke žametne črnine z mariborskega Lenta. Hčerki je pomagal pri sajenju potomke oče Jani (Janez), glavno delo pa je opravil Alojz Jenuš, brač iz Malečnika, ki je že desetletja poleg pri vseh dogajanjih okoli najbolj znane, najstarejše trte na Slovenskem. Da bo potomka dobro uspevala, jo je Alojz simbolično zalil z nekaj kapljami cvička.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 23. julija 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava