Prostovoljska akcija Očistimo Kočevsko 2020

16.9.2020 | 09:30

Prostovoljska akcija Očistimo Kočevsko 2020

V občini Kočevje bo 19. septembra potekala tradicionalna čistilna akcija Očistimo Kočevsko, ki je bila v marcu odpovedana zaradi epidemije koronavirusa. Čistilna akcija se izvaja že od leta 2008, iz narave pa je bilo v teh letih odstranjenih že več kot 550 ton odpadkov. Očistimo Kočevsko je tudi največja prostovoljska akcija v občini, zato se letos uradno pridružuje največji vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki spodbuja aktivno sodelovanju pri ustvarjanju boljše, trajnostno naravnane družbe prihodnosti.

Brez številnih prostovoljcev vsakoletna čistilna akcija ne bi bila mogoča. A še vedno je pogosto slišati pomislek, zakaj sodelovati in pobirati odpadke za drugimi? Odgovor je pravzaprav enostaven in ga najdemo tudi v sloganu Dneva za spremembe – ker je to dobro za ljudi in za planet. Odpadki v naravi niso le vizualno moteči. Imajo negativen vpliv na okolje in posledično tudi na naše zdravje. Velik problem so divja odlagališča, teh je na Kočevskem po zadnjih ocenah 115. Odpadki v jamah in breznih, kjer se najde vse od strojev in gradbenega materiala do kadavrov, močno onesnažujejo tla, kraško podzemlje in posledično tudi vodo. Zanemariti pa ne gre niti velike količine odpadkov ob prometnicah in na drugih javnih površinah. Plastenke, ki se razkrajajo kar 1000 let, na primer namesto v reciklažnih centrih končajo v morju, kjer čez čas začnejo razpadati na manjše delce, mikroplastika pa nato konča tudi na naših krožnikih in v telesu. Zato je pomemben vidik akcije tudi v osveščanju javnosti o nujnosti zmanjševanja odpadkov in pravilnega ločevanja za ponovno uporabo. Na Kočevskem smo tako v lanskem letu pridelali 8.638 ton odpadkov, od tega je na odlagališču končalo dobrih 30 % odpadkov, ostale se je namenilo v reciklažo. Žal je velika količina odpadkov še vedno tudi v naravi, brez čistilnih akcij pa bi se le še povečevala. Občina Kočevje vsako leto za čistilno akcijo nameni okoli 8.000 evrov, kar vključuje v manjši meri stroške prostovoljske čistilne akcije in predvsem stroške odvoza ter ravnanja z odpadki. Za sanacijo divjih odlagališč na svojih zemljiščih je Občina v zadnjih treh letih namenila dobrih 32.000 evrov. Številna odlagališča pa tekom leta pospravijo gozdarji, člani GD Medved, z zbranimi sredstvi donatorjev.

V lanskem letu je okoli 1000 prostovoljcev iz narave pobralo kar 22 ton odpadkov. Letos smo lahko še boljši! Več prostovoljcev pomeni več rok in več pobranih odpadkov iz narave. Zbirna mesta za prostovoljce bodo 19. septembra v skladu s priporočili NIJZ organizirana na različnih lokacijah po občini Kočevje. Društva, podjetja in organizacije pa se za sodelovanje lahko prijavijo na Komunalo Kočevje (odpadki@komunala-kocevje.si). Prostovoljci bodo s strani koordinatorjev prejeli vsa potrebna navodila in vrečke za ustrezno ločevanje pobranih odpadkov. Vsi sodelujoči so naprošeni k uporabi zaščitne maske ob prihodu na zbirna mesta, k uporabi rokavic in rednemu razkuževanju rok ter upoštevanju priporočene varnostne razdalje.

Akcijo organizirajo Komunala Kočevje, ZGS OE Kočevje in Občina Kočevje.

Občina Kočevje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava