AVDIO: Priprave na trgatev - prvi pogoj: higiena!

15.9.2020 | 13:00

AVDIO: Priprave na trgatev - prvi pogoj: higiena!
AVDIO: Priprave na trgatev - prvi pogoj: higiena!

Vsako leto Društvo vinogradnikov Semič pripravi predavanje o pripravi na trgatev. Tako so se člani tudi sinoči sestali v drmiškem Kulturnem centru na predavanju specialistke za vinarstvo pri KGZS Zavod Novo mesto Ivanke Badovinac.

V tem času vinska trta začenja z zorenjem grozdja, sicer pa je čas trgatve, ki je odločilen za tehnološko zrelost grozdja, odvisen od cilja pridelave vina in vremenskih razmer. Pridelovalec že ob pripravi vinograda, predvsem pa ob vsakoletni pridelavi grozdja, najprej ob rezi razmišlja in načrtuje vrsto, stil in kakovost vina, seveda na podlagi izkušenj in potreb pri trženju.

V celotnem procesu predelave grozdja, nege mošta in vina moramo zagotavljati brezpogojno higieno, saj je temeljni pogoj za zdravo vino čistoča, vse od trgatve do kozarca. Tako poskrbimo za čiščenje prešnice (tla, stene, pecljalnik, drozgalnik, vinifikator, stiskalnica, posoda, posoda za grozdje, …). V kleti redno skrbimo za čiščenje tal, sten, vinske posode in opreme. V polnilnici čistimo tla, stene in polnilne naprave. Če redno ne skrbimo za čistočo, omogoča nehigiena razvoj plesni in škodljivih drobnoživk, kot so razne bakterije (ocetno kislinske, masleno kislinske, mlečno kislinske, sluzave) in divje kvasovke (Candida, Hansenula, Pichia, Brettanomyces intermedius, Brettanomyces anomalus, Hanseniospora uvarum, …). Vse te drobnoživke lahko povzročajo pojav bolezni vina, kot je kan, etilacetatni ton, konjski znoj, miševina, žaltavost, repnica, vlečljivost in ocetni cik.

Pregledamo in pripravimo vinsko posodo. Čiščenje, vzdrževanje in priprava posode iz plastike in nerjaveče pločevine je enostavno. Preveriti moramo tesnenje in odstraniti vinski kamen. Tega lahko odstranimo mehanično z izmenično uporabo vroče in hladne vode ali s pomočjo posebnih kemičnih sredstev. Učinkovita je tudi naprava za pranje z visokim pritiskom. Več priprave zahtevajo leseni sodi. S primernim premazom je potrebna zaščita kovinskih obročev. Priprava sodov pred trgatvijo pa je odvisna od načina konzerviranja prazne posode (zanesljivejši je mokri način). Če so sodi »mokro« konzervirani, je s pripravo manj dela. Vodo, v kateri je okrog 30-50g/hl H2SO3, izpraznimo. Lahko prečrpamo tudi v drugi sod, če ta še ni konzerviran in ga ne rabimo. Nato sod dobro umijemo. Če je zadnja voda ob pokušanju neoporečna, je sod pripravljen. Če so sodi konzervirani »na suho« (sežiganje žveplenic), pa je postopek priprave zamudnejši. Iz soda moramo odstraniti ostanke žvepla, da ne bo v vinu napake po žveplovi starini, in sod dobro osvežiti, da ne bo napake po suhem lesu. Če je dovolj vode na razpolago, je najbolje sod z njo napolniti. Po 3-5 dneh je potrebno vodo menjati in še po naslednjih 3-5 dneh postopek ponoviti. Po zadnjem umivanju s pokušnjo ugotovimo stanje vode. Če je voda neoporečna, je sod pripravljen.

B. V.

Zvočni zapisi

Ivanka Badovinac, svetovalka za vino na KGZ Novo mesto

Galerija

trgatev (01)
trgatev (02)
trgatev (03)
trgatev (04)
trgatev__06_
trgatev__07_
trgatev__08_
trgatev__09_
trgatev__10_
trgatev__11_
trgatev__12_
trgatev__13_
trgatev__14_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava