Ljudje ob Kolpi: Marko Župančič

8.9.2020 | 10:15

Družina Župančič

Družina Župančič

Marko Župančič

Marko Župančič

Spomenik na Gričku

Spomenik na Gričku

Ljudje ob Kolpi: Marko Župančič

Marko Župančič, arhitekt
Rojen 1. septembra 1914, umrl 24. aprila 2007

Prvorojenec velikega poeta Otona Župančiča in Marije Kessler je bil še kot otrok pesnikov navdih pri ustvarjanju zbirke Ciciban. Prav v času odraščanja svojih otrok se Oton Župančič posveti pisanju za otroke. Po maturi na klasični gimnaziji leta 1933 v Ljubljani vpiše študij arhitekture na Tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 1938 diplomira pri profesorju Jožetu Plečniku z diplomsko nalogo Filharmonija na Dvornem trgu v Ljubljani. Dobi štipendijo francoske vlade in odide na izpopolnjevanje v Pariz k Le Corbusierju in Jeanneretu.

Med vojno ne dobi dela kot arhitekt, ukvarja pa se z opremo očetovih izdaj prevodov Puškina in Shakespeara. Italijani so ga internirali v taborišče Gonars, a je bil po intervenciji  pesnika Luigia Salvinija, pred vojno tudi diplomata v Beogradu in Zagrebu, hitro izpuščen. Po kapitulaciji Italije ga Nemci najprej zaprejo v Ljubljani, nato pa internirajo v Dachau.

Po vojni se hitro uveljavi kot uspešen arhitekt. Med drugim po njegovih načrtih zgradijo Klub notranje uprave na Prešernovi cesti v Ljubljani. Pozneje ga spremenijo v Klub delegatov, a je kljub veliki arhitekturni vrednosti pozneje porušen zaradi dozidave Narodne galerije. Največ je ustvarjal v Trbovljah, ki so bile hitro rastoče rudarsko mesto – poleg Delavskega doma in osnovne šole še Pediatrična bolnišnica, Okrogla hiša, kocka, tribuna na stadionu Rudarja, stanovanjski bloki ... Njegova je tudi zasnova ljubljanskega živalskega vrta, ureditve prostora med železniško postajo in Gradiščem in še veliko drugega. Belokranjcem je zapustil impozanten spomenik 1.250 žrtvam II. svetovne vojne,  ki sta ga ustvarila skupaj s kiparjem Jakobom Savinškom na Gričku nad Črnomljem. Bil je tudi zelo dober fotograf.

Med nagradami in priznanji, ki jih je prejel, je potrebno izdvojiti 1953 leta podeljen Red zaslug za narod s srebrno zvezdo.

Tako kot tudi ostali člani družine je Marko rad prihajal v Belo krajino, na katero so ga vezali sorodniki, očetovi spomini in številna pesnikova dela.

Pomembne kariere sta imela tudi njegov mlajši brat Andrej Oton Župančič in Jasna Župančič, poročena Kmet, oba zdravnika, Andrej tudi pomemben naravoslovec.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

8.9.2020+1     + (2)     – (1)     Oceni vl 

Kako prav pridejo včasih spomini. Ob prvem pohodu po Župančičevi poti od Dragatuša do Vinice sem pri zakuski na Vinici opazila Marka Župančiča. Takoj sem vedela, da je pesnikov sin, saj mu je bil čisto podoben. Predstavila sem se mu kot pohodnica in Belokranjka, ki je dostikrat recitirala pesmi njegovega očeta. Bil je zelo prijazen in se je na vse grlo nasmejal, ko sem mu med drugim povedala, da ima ista bolj velika ušesa kot pokojni oče. Zelo preprost in zanimiv sogovornik. Še en Župančič, na katerega smo lahko ponosni. (vika lozar)

9.9.2020+1     + (3)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Vika se rada hecas lepo, tvoj sin ima tudi večji nos kot ti,

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava