DL: Območje Klevevža ureja odlok - zdaj red z zapornico

6.9.2020 | 17:30

Klevevž bo letošnje poletje zaradi koronavirusa, ko ljudje ne bodo hodili daleč na dopust, verjetno še bolj obiskan kot po navadi. (Foto: L. M.)

Klevevž bo letošnje poletje zaradi koronavirusa, ko ljudje ne bodo hodili daleč na dopust, verjetno še bolj obiskan kot po navadi. (Foto: L. M.)

Pot do Klevevške toplice, po kateri so vozili avti, motorji in kolesa, onemogoča zapornica. (Foto: L. M.)

Pot do Klevevške toplice, po kateri so vozili avti, motorji in kolesa, onemogoča zapornica. (Foto: L. M.)

Občina Šmarješke Toplice je sprejela poseben odlok o prometnem režimu in varovanju narave in okolja na območju naravne vrednote Klevevška toplica – Manj restriktivno od sprva predvidenega: prepovedano kurjenje, taborjenje, prevelik hrup … – Javno parkirišče v bližnjih Slapih – Nadzor bo opravljal MIR

Šmarječani so ponosni na Klevevške toplice, ki so pomembna naravna vrednota šmarješke občine, ki jo zlasti v poletnem času obišče veliko ljudi od blizu in daleč. Gre za izvir termalne vode pri Šmarjeških Toplicah, ki ga domačini imenujejo Klevevška toplica, in se od ostalih loči po tem, da ima vse leto voda od 21 do 25 stopinj Celzija. Za kopanje je torej primerna vseskozi.

A Klevevž je bil zlasti zadnja leta prekomerno obremenjen, obiskovalci še zdaleč niso le domačini, ampak prihajajo od vsepovsod. Pikniki in glasna glasba pozno v noč, kurjenje, kampiranje, tudi vandalizem ... Razmere so postajale nevzdržne, vse to je bilo izjemno moteče za tamkajšnje prebivalce. Prav tako tovrstni množični obisk in parkiranje motornih vozil v neposredni bližini naravne vrednote, ki spada v Naturo 2000, pomenita veliko naravno škodo. Naravno vrednoto je treba zaščititi in omogočiti večjo varnost ljudem.

Zato je Občina Šmarješke Toplice pod vodstvom župana Marjana Hribarja ukrepala. Že lani jeseni se je na pobudo lokalnega prebivalstva odločila za spremembo prometne ureditve javne poti, ki je edina dostopna pot do te naravne vrednote. A prometni znak, da se do izvira ne sme z osebnim avtom, ni preveč pomagal, mnogi te omejitve niso spoštovali, zato je zdaj zadeve uredila s posebnim odlokom za območje Klevevške toplice, ki je z objavo v Uradnem listu začel veljati pretekli petek.

Po novem dostop do Klevevža preprečuje dvižna zapornica, do izvira z avtom lahko pridejo le lastniki parcel in stanovalec. Strogo so prepovedane tudi dejavnosti, kot so kurjenje na prostem, taborjenje in kampiranje, organiziranje zabav na prostem, izvajanje in predvajanje glasbe na prostem, nabiranje zaščitenih rastlin, vznemirjanje divjih živali, prosto gibanje in kopanje psov ter odlaganje odpadkov v naravo.

Pot do izvira bo mogoča tudi z vrha hriba, s Karlovčkovega posestva, kjer bo urejena javna razsvetljava. Pot bo krožna.

Svetniki so na nedavni občinski seji zelo restriktivne zadeve v odloku malo omilili. Gašper Gregorčič in Tone Bobič sta menila, da ne gre brez piknika in glasbe na tem prostoru, da Klevevž ne bo več to, kar je bil, in da ne gre pretiravati. Tudi svetnik Branko Zoran, ki je doma z bližnjega Griča pri Klevevžu in na te probleme opozarja že leta, se je strinjal s tem, a poudaril, da je nekaj treba ukreniti, saj je stanje res postalo nevzdržno. »Krajani, ki so nekoč bili proti omejitvam in pravilom, danes menijo drugače. Sicer pa bo praksa pokazala, kako se bodo obnesli spremembe in nov režim. Če bo treba, bomo stvari spreminjali,« je dejal Zoran, tudi eden od članov delovne skupine (Sandi Pavlič, Denis Perše, Jasna Pajk), ki si je prizadevala, da je šmarješka občina odkupila zemljišča v Klevevžu. Župana Hribarja so pohvalili, da je glede tega držal besedo.

Tako so svetniki našli kompromisno rešitev – športne aktivnosti, pikniki in glasba v sprejemljivi meri niso prepovedani, obisk v poletnih mesecih pa je od junija do septembra dovoljen do 22. ure, od septembra do vključno maja pa med 6. in 18. uro.

Župan Hribar, ki je nedavno načrtovani projekt Klevevška Toplica – biser narave ob obisku predstavil tudi ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandri Pivec, je zadovoljen, da se na območju Klevevža zdaj vzpostavlja red. Seveda pa bo zato potreben tudi nadzor – izvajal ga bo Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR) občin Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Kostanjevica na Krki, ki pa je zdaj kadrovsko zelo šibek. Deluje le vodja, inšpektorica, brez redarjev. Nadzorovati bo treba parkiranje, če ne bo šlo drugače, izrekati tudi globe. Sicer pa bo obiskovalce o prepovedih v prihodnje seznanjala tudi opozorilna tabla.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 9. julija 2020

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

7.9.2020Oceni Cestnik Peter 

Če je prišla Pivčeva, potem bo to biznis za okoliške prebivalce! A kakšen promocijski spot je posnela? Vsaj nazdravila s cvičkom?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava