V spomin: Mag. Stanislav Lukšič – Luka (1944 – 2020)

19.8.2020 | 13:45

V spomin: Mag. Stanislav Lukšič – Luka (1944 – 2020)

Težko in z žalostjo v srcu smo sprejeli vest, da se je od nas poslovil nekdanji sodelavec, namestnik generalne direktorice, razvojnik, inovator in prijatelj, mag. Stanislav Lukšič – Luka, katerega bogata, skoraj 45-letna dediščina bo za vedno zapisana v zgodovino uspešne razvojne poti blagovne znamke Adria.

Začetki Lukove poklicne poti se že od samih začetkov prepletajo z Adriino zgodbo - pisalo se je leto 1967, ko je Luka kot takratni inženir pripravnik že sodeloval pri razvoju in nastanku prve Adriine prikolice, v nadaljevanju kariere pa je zasnoval mnoge nove generacije Adriinih počitniških vozil. Bil je pomemben člen in član razvojne ekipe ob koncu 70. let prejšnjega stoletja, ko je Adria doživljala prve večje poslovne uspehe na evropskih trgih, takrat še v podjetju IMV (Industrija motornih vozil). Poleg tega, da je bil predan razvoju novih počitniških vozil, pa se je Luka zavedal tudi družbene vloge in pomena podjetja ter je bil eden od glavnih pobudnikov v začetku 90. let, ko je skupaj s sodelavci z gladovno stavko preprečil ukinitev slovenske blagovne znamke Adria in v nadaljevanju - skupaj z ožjo ekipo sodelavcev – postavil temelje nadaljnjemu razvoju družbe Adria Mobil, ki je danes prepoznana kot narekovalec trendov na področju razvoja počitniških vozil v Evropi.

Kot vodja razvojnega oddelka je Luka s svojim izjemnim tehničnim znanjem in strokovnostjo prispeval pomemben delež k razvoju prvega avtodoma, ki je v začetku 80. let prejšnjega stoletja nastal v Novem mestu, takrat še pod blagovno znamko Adriatik. Za povsem nov izdelek pa Luka ni prispeval le tehničnih risb in detajlov, pač pa je zanj skoval danes že uveljavljeno in splošno sprejeto ime – avtodom. Sodeloval je tudi pri razvoju kasnejših generacij počitniških prikolic in avtodomov, v njegovo dragoceno zapuščino pa sodi tudi razvoj prve Adriine mobilne hišice v letu 2002, program mobilnih hišic blagovne znamke Adria pa do dandanes ostaja pomemben in izredno priljubljen prodajni segment v skupini Adria Mobil.

S svojimi inovativnimi razvojnimi rešitvami je Luka pripomogel k poslovni uspešnosti podjetja in pustil nepozaben pečat na blagovni znamki Adria. Kljub vpetosti v razvojno praktično delo, je izkazoval in nadgrajeval bogato teoretično znanje magistra znanosti s področja strojništva in več let poučeval na Fakulteti za strojništvo kot visokošolski učitelj. Strokovnost, znanje in inovativnost, timsko delo ter sodelovanje in vključevanje mlade inženirske generacije je značilnost Lukove poslovne poti. Njegovi strokovni uspehi na področju razvoja so prepoznani v širšem okolju; leta 2006 je prejel nagrado Mestne občine Novo mesto za življenjsko delo na področju raziskovalne in inovacijske dejavnosti ter se na ta način zapisal med tiste posameznike, ki so s svojim delom in z ustvarjanjem dali pomemben pečat tako razvoju stroke kot gospodarstva na Dolenjskem.

A ni bil le razvojnik in inovator, bil je humanist, oseba mnogoterih talentov, vsesplošni ustvarjalec, pesnik in pisatelj. Napisal je tri knjige, ki vsaka na svoj način opisuje Lukovo povezanost in navezanost na Adrio – monografijo Moja zgodba je Adria, v kateri je na svojstven način popisal 40 let zgodovine blagovne znamke, pesniško zbirko Adria, ljubezen moja, v kateri izvirno, doživeto in humorno opisuje ljudi in dogodke v Adrii ter potopis V gibanju z Adrio, kjer je na papir prelil svoja doživetja z mnogih popotovanj, na katerih je vedno črpal navdih tudi za nove razvojne prijeme.

Luka se je na svoji bogati in ustvarjalni življenjski poti sprehodil skozi vse vloge, povezane s počitniškimi prikolicami, avtodomi in mobilnimi hiškami – kot dolgoletni vodja razvojnega oddelka jih je snoval in ustvarjal, kot ljubitelj aktivnega preživljanja prostega časa jih je uporabljal, preizkušal in z njimi potoval, kot vešč in čuteč opazovalec je zapisoval in povzemal trenutke, povezane z Adrio. Konec leta 2009 se je upokojil in ves čas ostal povezan z Adrio. Bil je prvi predsednik Društva upokojencev družbe, pisec člankov v časopisu družbe Adriaš.si, udeleženec vseh Adriinih dogodkov, bil in ostal je adriaš. V svojem srcu je bil vedno prijazen, preprost, z iskrivim smislom za humor, družbeno kritičen, a z občutkom do sočloveka in ljubeznijo do svojih najbližjih.

Pravijo, da na ramenih velikanov vidimo dlje in v Lukovem primeru to nedvomno drži, saj je z znanjem, pogumom in njemu lastno iskrivostjo tlakoval pot industrijskemu razvoju počitniških vozil v Sloveniji.

Spoštovani in dragi Luka, tvoja zgodba je zgodba Adrie in bo za vedno zapisana v zgodovini družbe, naših srcih in spominih.

Vodstvo družbe Adria Mobil z vsemi zaposlenimi ter upokojenimi sodelavci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava